13 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusi poručuju: Tek početak procesa priznanja Makedonske crkve

Religija

Comments 0

Rusi poručuju: Tek početak procesa priznanja Makedonske crkve

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Ruska pravoslavna crkva pozdravlja danas saopštene stavove SPC o Makedonskoj pravoslavnoj crkvi. Citira se Odjeljenje za vanjske crkvene odnose Moskovske patrijaršije, kojim rukovodi Ilarion Alfejev, da će „Sinod Ruske pravoslavne crkve razgovarati o ovome pitanju na sljedećem sastanku”.

Ruski portal „Православие”, koji reprezentuje stavove vrha Ruske crkve, uz napomenu da je „SPC spremna da dodijeli autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj crkvi”, precizira.

„Ono što se danas desilo bio je POČETAK PROCESA dobijanja tomosa o autokefalnosti za MPC-OA”.

Jutros je, kako smo izvijestili, patrijarh Srbije Porfirije Perić, nakon liturgije u Skoplju, kazao:

„Braćo i sestre, u isto vrijeme, Sabor naše Crkve stavio je u dužnost Sinodu i Patrijarhu SPC da zajedno i u saradnji sa arhiepiskopom Stefanom i njegovim Sinodom razradi sve tehničko-organizacione detalje; i potom će naravno slijediti svečano proglašavanje zvaničnim odgovarajućim aktima; poslije toga će biti obaviještene sve pomjesne pravoslavne crkve, kako nalaže kanonski red i poredak, i biće pozvane da i one prihvate autokefalni status MPC-OA. Mi smo sigurni da će i sve druge pomjesne pravoslavne crkve s radošću dočekati ovu vijest”.

Ovaj opis svršetka procedure dodjele autokefalije Makedoncima, koju je Perić najavio, vjerovatno otvara NOVI KRUG KONTOVERZI. Naime, to što je predočio patrijarh Srbije je PRESEDAN za sveštenu praksu Istočno-pravoslavne Crkve.

Ostaje da se vidi reakcija Vaseljenske patrijaršije, koja je Majka-Crkva i crkvama Makedonije i Srbije i isključivo nadležna za priznavanje kanonske autokefalije i izdavanje tomosa.

Upravo ovakav presedan — kakav je danas predočio Porfirije Perić — tražila je Moskovska patrijaršija po pitanju Crkve u Ukrajini. Na taj način, bilo koja od pomjesnih crkava, može da na neodređeno vrijeme BLOKIRA proces priznavanja neke autokefalije, kao što je Moskovska patrijaršija, uz asistenciju SPC, namjeravala po pitanju Crkve Ukrajine.

Poput slučaja Ukrajine, Vaseljensku patrijaršiju, patrijarha Vartolomeja i Sinod na Fanaru, ne obavezuju nikakva NOVOKOMPONOVANA RUSKO-SRPSKA TUMAČENJA, ništa osim sveštenoga predanja i kanona, te i u slučaju Makedonije može djelovati unilateralno, apsolitno i potpuno na isti način kao i prilikom izdavanja tomosa o autokefalijama postojećim crkvama u Grčkoj (1850), Srbiji (1879, 1922), Rumuniji (1885), Poljskoj (1924), Albaniji (1937), Bugarskoj (1945), Gruziji (1990), Češkoj-Slovačkoj (1998), Ukrajini (2019)…

Poglavar Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), arhiepiskop Stefan Veljanovski, jutros je u Sabornome hramu Sveti Kliment Ohridski u Skoplju rekao da je „NAŠE PISMO BLAGODARNOSTI i NAŠA MOLBA ZA SASLUŽENJE PRIHVAĆENA i da ćemo na ‘rođendan’ Crkve, na Pedesetnicu, služiti u hramu VASELJENSKE PATRIJARŠIJE na Fanaru”.

Pedesetnica ili Sveta Trojica, „rođendan” Hristove crkve, ove godine je 12. juna.

Ruska crkva je još u oktobru 2018. prekinula evharistijsko i kanonsko opštenje sa Vaseljenskom patrijaršijom.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR