14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Autokefalija ima ogroman značaj za identitet i stabilnost države

Religija

Comments 2

Autokefalija ima ogroman značaj za identitet i stabilnost države

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Bez izuzetka, svi političari u Śevernoj Makedoniji, bilo iz vlasti ili opozicije, pozdravili su autokefaliju Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), koja je sada izgledna.

„Iako smo sekularna država, autokefalnost MPC-OA je istorijski trenutak i ima ogromne implikacije na budućnost naše zemlje”, rekao je sa govornice makedonskoga parlamenta premijer Dimitar Kovačevski (SDSM).

„U donošenju ove odluke učestvovalo je i niz naših istaknutih ličnosti u istoriji i savremenosti, koji su, takođe svi zajedno doprinijeli, afirmaciji rješenja konačnoga identitetskoga pitanja makedonskoga pravoslavnoga naroda. Od duhovnih plodova i doprinosa, koje su naši velikani dali u istorijskome slijedu našega kontinuiteta, danas su Makedonci i makedonski jezik upisani u riznicu svjetskih naroda i jezika i niko nema više dilema i niko to ne osporava više“, rekao je Kovačevski.

On ovakav razvoj vidi i kao „nadgradnju tradicionalnoga dobrośusedstva sa Republikom Srbijom i srpskim narodom; to je gest dosezanja zajedničkoga prosperiteta naših država i građana” i „čin koji pokazuje kako izgraditi odnose u regionu”.

Predśednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je, na sastanku (slika gore) sa arhiepiskopom Stefanom Veljanovskim, poglavarom MPC-OA, čestitao „na mudrosti Sinoda u djelovanju Crkve na putu njezine autokefalnosti kao čuvara makedonskoga identiteta i kulture”. 

„Imao sam susret s njegovim blaženstvom arhiepiskopom Stefanom. Autokefalna Makedonska crkva omogućava duhovno ujedinjenje našega naroda. Važan je stub u našem postojanju kao države. Hodajmo ujedinjeni, mudro i odlučno”, poručio je Mickoski.

Potpredśednik Vlade za evropska pitanja Bojan Maričić ocjenjuje da je „potvrđena vijekovna istina našega makedonskog naroda” i da je to još jedan od doprinosa „razbijaju dugogodišnje izolacije s kojom se suočila Republika Śeverna Makedonija”. 

Makedonski ministar vanjskih poslova Bujar Osmani čestitao je MPC-OA i svim vjernicima: „Dobra vijest za Makedonce, za sve pravoslavne vjernike i za sve građane Śeverne Makedonije”.


 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

BELVEDER

Next.... CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA...

montenegrina

Blago njima!Kod nas neka još bude ovako,nestabilno i na ivici sukoba ,tako hoće SPC!!Crna Gora mora da povrati autokefalnost svoje crkve!Vidi li iko kako je zlostavljen crnogorski narod!?Zar nemamo pravo da se odvezemo od zla? ?