16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mićović na skupu proruske agenture – tvrdi bugarski portal

Religija

Tag VideoTag Gallery
Comments 2

Mićović na skupu proruske agenture – tvrdi bugarski portal

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

U Rilskom manastiru u Bugarskoj proteklih dana održan je „međubalkanski sinaksis proruske agenture” — objavljuje bugarski vjerski portal „Doxologia Infonews”.

Tom skupu iz Crkve Srbije (SPC) prisustvuje i Joanikije Mićović.

Centralna ličnost okupljanja je Gavril Dinev, mitropolit lovčanski Crkve Bugarske, koji je u bugarskoj i uopšte crkvenoj javnosti dobro poznat po svojim vatrenim proruskim stavovima.

Još trojica bugarskih arhijereja sličnih stavova su na ovome „sinaksisu” — mitropolit Serafim Dinkov, episkop Mihail Dilovski i vikarni episkop Evlogij Stamboldžiev (iguman Rilskog manastira).

Bugarski svetitelj Ivan (Jovan) Rilski je osnivač Rilskog manastira, najveće stavropigije u Bugarskoj. Proslavlja se 19. oktobra, a 1. jula se obilježava vraćanje njegovih moštiju iz Trnova u Rilski manastir.

Eparhija crnogorsko-primorska Crkve Srbije je prekjuče na svome sajtu objavila da „Joanikije boravi u VIŠEDNEVNOJ pośeti Bugarskoj, NA POZIV mitropolita lovčanskoga g. Gavrila”. Uz nabrojane bugarske arhijereje, tu se navodi da je u „liturgijskome sabranju” u Rilskome manastiru uzelo „učešće i sveštenstvo Rumunske pravoslavne crkve”, koje nije poimenično navedeno.

Indikativno je da zvanični sajt Bugarske patrijaršije (bg-patriarshia.bg) IGNORIŠE boravak Joanikija Mićovića u Bugarskoj; o tome nije objavio ni protokolarnu informaciju — iako je Mićović član Sinoda Crkve Srbije.

Mićovićev domaćin, Gavril Dinev (72), od 1984. je bio na specijalizaciji u SSSR-u, a pod patronatom Odjeljenja za vanjske crkvene odnose Moskovske patrijaršije — ispostave KGB-a. Od 1986. do 1991. Gavril je nastojatelj Bugarskoga podvorja pri Ruskoj crkvi.

Gavril Dinev je 4-5. septembra prošle godine boravio u Crnoj Gori, tokom intronizacije Joanikija Mićovića.

„Šta mitropolit Gavriil lovčanski traži na ceremoniji ustoličenja novoga mitropolita Srpske crkve u Crnoj Gori, i još više: zašto ulazi u takvu saradnju sa arhijerejima SPC?” — upitao je tada dr Ognjan Minčev, bugarski politikolog, univerzitetski profesor.

„Ovo ustoličenje je izuzetno kontroverzan čin, koji je podijelio i doveo u oštar sukob dvije strane crnogorskoga društva jedne protiv druge, pristalice crnogorske nezavisnosti i pristalice crnogorskoga vazalstva prema Srbiji”.

„Da li se Gavril pita kakvu budućnost odnosa Bugarske i Crne Gore rizikuje? Znamo da je Gavril NAJPROMOSKOVSKIJI episkop Bugarske crkve i po svoj prilici još jednom sprovodi sugestije KREMLJA. Nažalost, ovim činom direktno podriva bugarski nacionalni interes“.

Kako je prenio bugarski portal „Фактор”, prof. dr Ognjan Minčev je ocijenio da „SPC razmetljivim javnim ustoličenjem mitropolita na Cetinju demonstrira upravo kvazi-imperijalnu ambiciju Beograda”.

„Srbija je glavni geopolitički protivnik Bugarske u novijoj istoriji Balkana; i ako Gavril to radije zaboravi, podržavajući srpski kolonijalizam, moraće da plati cijenu prezira koji će pristalice bugarskih nacionalnih interesa prirodno ośećati prema njemu“.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Momcilo

@đed Jel' ti to o Milu nasemu...

đed

Ne postiji država u svijetu koja izdajnike ne kažnjava drastično,da im izdaja nikad više ne padne naum.Crna Gora je jedina koja izdajnike njivi i nagrađuje.