11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
I gosti iz Republike Srpske odali počast himni Crne Gore, ali ne i pop Cicmil (SPC)

Religija

Comments 9

I gosti iz Republike Srpske odali počast himni Crne Gore, ali ne i pop Cicmil (SPC)

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Prema našim izvorima iz Plužina, LUKA CICMIL, tamošnji paroh Eparhije budimljansko-nikšićke Crkve Srbije (SPC), prilikom intoniranja himne Crne Gore na početku svečanoga zasijedanja Skupštine opštine održane 4. avgusta je śedio — što je kažnjivo Zakonom o javnom redu i miru.

SO Plužine je prvi put o.g. obilježila Dan opštine uvodnim intoniranjem himne Crne Gore, a na svečanoj bini je bila Zastava Crne Gore, uz gradsku zastavu. Lokalnu vlast 24 godine ima Socijalistička narodna partija.

Međutim, aktivista za ljudska prava Aleksandar-Saša Zeković je juče saopštio kako je neimenovani sveštenik Crkve Srbije (SPC) „śedio dok se izvodila himna Crne Gore na početku svečane śednice Skupštine opštine Plužine”.

Zeković je pozvao ministra unutrašnjih poslova „da ovlašćeni policijski službenik Stanice policije Plužine identifikuje sveštenika SPC koji se neprimjereno i protivzakonito ponašao tokom izvođenja državne himne Crne Gore, da konsultuje državnog tužioca i ako nema krivičnog djela podnese protiv sveštenika prekršajnu prijavu kako bi se isti kaznio odgovarajućom novčanom kaznom".

Portal „Dan” je objavio video snimak, na kojem se zaista vidi da jedna osoba ne odaje počast himni Crne Gore, nasuprot većini u sali SO Plužine — uključujući i goste iz nekoliko gradova BiH (Republike Srpske).

Zakon o javnom redu i miru („Sl. list CG", br. 064/11, br. 056/20) u čl. 21 st. 5 predviđa:

„FIZIČKO LICE koje prilikom izvođenja državne himne, u slučajevima kada je izvođenje predviđeno važećim propisima, ŚEĐENJEM, zviždanjem, stvaranjem buke ili na drugi način NE ODA POČAST HIMNI kazniće se novčanom kaznom od 700 do 2.000 eura”.

Nakon decenije stažiranja u paracrkvenom „bratstvu pravoslavne omladine” u Nikšiću, Luku Cicmila je novembra prošle godine u svega nekoliko dana rukopoložio za đakona pa za jereja Metodije Ostojić, postavivši ga potom za novog „paroha pivskog” u Plužinama.

Cicmil je u Foči pohađao „Pravoslavni bogoslovski fakultet ‘Sveti Vasilije Ostroški’".

Rođeni mu je brat Miloš Cicmil, jedan od paroha u Beranama, takođe u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj Crkve Srbije.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

bagra

Da im se za ovakve stvari nije godinama gledalo kroz prste, danas bi se popovi SPC ponašali drugačije. Neka urade ovo u Hrvatskoj, Njemačkoj. Švajcarskoj da vide kako država radi. Goveđa bagra razumije samo toljagu kad je po njušci frkneš!

herceg

Kako bi mu zalijepio jednu, da mu kapa sa glave padne… i niko da mu drekne “ustani sotono sekte spc” ili ces izleceti odavde naglavacke? Beskicmenjaci smo nevjerovatni postali, ja razumijem da ne treba nasjedat na njihove stalne provokacije, al imamo li dostojanstva vise imalo? Da barem ovakvim bezveznjakovicima pokazemo gdje su vrata ?

JA

Bezobrazluka!!! Što se ovo trpi ovoliko??????