12 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
‘Temeljni ugovor’ LIŠEN BLAGODATI BOŽIJE – analiza arhimandrita Romanosa

Religija

Comments 3

‘Temeljni ugovor’ LIŠEN BLAGODATI BOŽIJE – analiza arhimandrita Romanosa

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: ROMANOS ANASTASIADIS, arhimandrit Vaseljenske patrijaršije

Od nastanka autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine (2019) sve sile tame su se mobilisale protiv Svete Velike Crkve Hristove – Vaseljenske patrijaršije, jer ona jedina ima Božanske privilegije i odgovornosti suda u posljednjem stepenu (apelaciji) svih pitanja koja se javljaju u Istočno-pravoslavnoj Crkvi. I čusmo protiv Majke-Crkve mnoge laveže i pročitasmo mnoga krivoslovlja neprijatelja istine — od jeretikâ Moskovljana i njihovih jadnih saučesnika, prije svega, nažalost, iz Crkve Srbije...

MOSKOVSKA SEKTA krvlju natopljenog pseudo-patrijarha Kirila Gundajeva i CRKVA SRBIJE patrijaraha Irineja, a potom i Porfirija, potpuno identične u mračnim spletovima ovozemaljskih zavisnosti, raspališe crkvenu samovolju i ništavilo teorijama stranim Svetim kanonima Sedam Vaseljenskih Sabora — posebno Svetoga Četvrtoga Vaseljenskoga sabora u Halkidonu — a isto tako stranim i vijekovima Svetoga predanja i eklisilologije Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve.

Od jednoga blaženopočivšega srpskoga arhijereja [Amfilohija Radovića, prim] čula se čak i stravična eklisiološka jeres: da Crkva treba da se vrati u „prije-konstantinovsko doba“! Odnosno da se izbrišu svi Vaseljenski Sabori i sav crkveni razvoj i napredak u Duhu Svetome za bezmalo dvije hiljade godina! I to zato što Moskovljani i srpski nacionalisti ne trpe istorijsko i kanonsko prvijenstvo u odgovornosti i ljubavi Vaseljenskoga Trona!

Među mnogim tužnim i glupim je i klevetnička pritužba da je bivši predśednik Ukrajine Petro Porošenko — koji je u ime ukrajinske države tražio, prema sveštenoj praksi, autokefaliju za Crkvu u Ukrajini — bio „unijata"!!!

Ovu laž propagirala je moskovska sekta, a njezini voljni papagaji umnožavali širom pravoslavlja. Naravno, ne samo da Petro Porošenko nije „unijata“, već su objavljeni dokazi, fotografski materijal, da je on u prošlosti bio vjernik Ruske crkve u Ukrajini, kada je to još bila jedina kanonska crkvena jurisdikcija u Ukrajini.

Ali poslije 2014. godine, tj. nakon početka ruske invazije i intrigâ protiv Ukrajine, i Porošenko i milioni drugih ukrajinskih pravoslavaca počeli su da napuštaju moskovsku podružnicu u Ukrajini, zbog njezine prljave uloge u promovisanju antiukrajinske politike Moskovije. Opet se nijesu priključili grkokatolicima („unijatima”) Ukrajine, već tada nepriznatoj Crkvi pod „patrijarhom“ Filaretom Denisenkom, onoj kojoj je docnije, odlukama Vaseljenske patrijaršije, vraćena kanoničnost i koja je postala jedan od glavnih stubova nove, autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine.

Gorenavedena kleveta o „unijati“ Porošenku širila se kako bi se dovela u pitanje autokefalija, kao i relevantni sporazumi koje je on, ispred države Ukrajine, potpisao sa Vaseljenskom patrijaršijom. Naravno, molbu za autokefaliju nije izrazio samo tadašnji Predśednik, već i Skupština i Vlada države Ukrajine.

Svi oni koji su tada smatrali ukrajinsku autokefaliju „nekanonskom” zbog takozvanog „unijatskog“ Predśednika, što imaju da kažu danas? Crkva Srbije potpisuje bilateralni sporazum o čisto crkvenim stvarima koje se tiču njezine nadležnosti u Crnoj Gori sa predśednikom Vlade te države Dritanom Abazovićem — koji NIJE HRIŠĆANIN, čak ni „unijata”...

Je li održivo da premijer Albanac-musliman, koji, dakle, nije vjernik Istočno-pravoslavne Crkve, može pravoslavne Crne Gore svojim potpisom da priveže za Crkvu Srbije?

Sve navedeno pokazuje jedno te isto: koliko su licemjerni, bezbožni, nepravoslavni, koliko su u krajnjoj liniji anthristi svi oni koji već tri godine kamenuju Svetu Majku-Crkvu Vaseljensku uvredama i bezbožnim referencama. Njihova jedina briga jeste postizanje, svjetovnih ciljeva političkoga i geopolitičkoga uticaja — stranih Crkvi. Zato su, uostalom, i LIŠENI BLAGODATI BOŽIJE u svemu što rade i govore.

I zato su, uprkos svojoj trenutnoj svjetovnoj moći, već poraženi i crkveno i politički. Njihova su djela otrovni korov koji proždire blagodatni oganj ljubavi Božije.

Jer, kao što nam kaže sveti psalmopojac u otkrovenju Duha Svetoga: „Ako Gospod ne sazida kuću, zaludu se trude zidari; ako Gospod ne čuva grad, zaludu bdije čuvar“ (Ψαλμ. 126, 1).

 

(Priredio: V.J.)

 

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Maximilijan

@Morska loše piše, da je dritan bio srbin, onda bi rekli srbin je, da je ateist ateist, sad je problem što je musliman.

Morska

O. Romanos piše zlatna slova, svaki put. Sve prozire u milimetar. Zaključak poentiran. Hvala Vladu za prevode.

bogomil

Divno, Divno, do boga čisto, i pošteno rečeno. Čestitam, i hvala.