15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U manastirima traže ruske špijune: Velika racija u Ukrajini

Religija

Tag VideoTag Gallery
Comments 5

U manastirima traže ruske špijune: Velika racija u Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Tokom preduzimanja kontraobavještajnih mjera u prostorijama Ukrajinske pravoslavne crkve — „nezavisnom” ogranku Moskovske patrijaršije na čijem je čelu mitropolit Onufrij Berezovski — pronađena je proruska literatura, falsifikovana lična dokumenta, milioni gotovine i „sumnjivi" državljani Ruske Federacije.

Kako je danas saopštila SBU, Služba bezbjednosti Ukrajine (Служба безпеки України), juče je obavila pretrese u oko 350 manastira i objekata UPC (MP). Saslušano je oko 850 osoba.

Cilj je racije je da se zaustave ruski agenti koji ta mjesta navodno koriste za pripreme sabotaža, prikupljanje obavještajnih podataka ili skrivanje oružja. Takođe, saopšteno je da je povećan rizik od ruskih napada, sabotaža i uzimanja talaca na mjestima koja privlače veće grupe građana.

U centru medijskoga interesovanja je racija SBU u Kijevsko-pečerskoj lavri, manastiru pod zaštitom UNESCO-a u Kijevu, podignutom oko pećinske bogomolje (lavre) u kojoj su monasi boravili od 1015. godine.

Nastojatelj (upravitelj) Kijevsko-pečerske lavre, ujedno i eparhijski arhijerej UPC (MP) je mitropolit Pavel Lebid (61), godinama u fokusu zbog skandala, života u luksuzu, proruskih stavova i uopšte raznovrsnih ekscentričnih izjava i postupaka.

Lebid je bio u delegaciji UPC-MP koja je 29. februara 2020. sa Amfilohijem Radovićem predvodila tzv. protestnu litiju ulicama Podgorice.

Delegacija UPC (MP) boravila je u Podgorici i 4-5. septembra prošle godine prilikom nasilnoga ustoličenja Joanikija Mićovića za područnoga mitropolita crnogorsko-primorskoga Crkve Srbije.

Takom jučerašnje racije, navodi SBU, „više od 50 osoba prošlo je dubinske kontraobavještajne razgovore, uključujući i poligraf”.

Među njima nijesu bili samo državljani Ukrajine, već i stranci, posebno državljani Ruske Federacije, koji su boravili u pretresenim objektima.

„Neki od njih, prilikom provjere dokumenata, dali pasoše i vojne knjižice SSSR-a; ili uopšte nijesu imali originalne dokumente, već samo njihove kopije; ili su imali pasoša ukrajinskih državljana sa znakovima krivotvorenja ili oštećenja”.

„Na području Kijevsko-pečerske lavre nalazio se i 32-godišnji državljanin Ukrajine, za koga postoje sumnje da je upleten u ilegalne aktivnosti proruske agencije ‘Antvan’. Ujedno je i povjerenik vlasnika istoimene ruske ‘Antvan group’, državljanina Ruske Federacije O.V. Orlova, koji je u Ukrajini pośedovao niz zemljišnih parcela i ugostiteljskih objekata. Trenutno je ova imovina oduzeta u sklopu krivičnoga postupka”, saopštava SBU.

Liše toga, pronađena je: proruska literatura, koja se koristi u bogoslovijama i parohijskim školama, uključujući i propagandu „ruskoga svijeta"; višemilionska gotovina u grivnama (ukrajinska valuta), dolarima i ruskim rubaljama, etc.

UPC (MP) u maju o.g. objavila je da se navodno odvaja od Moskovske patrijaršije, što je reakcija na rusku invaziju, ali nije, koliko je poznato, pokrenula postupak ujedinjenja s autokefalnom Pravoslavnom crkvom Ukrajine. Uz to, neki od jerarha UPC (MP) optužuju se da još prikriveno podržavaju Moskvu, koristeći svoj položaj kako bi uticali na vjernike.

Kremlj je saopštio da je racija SBU još jedan napad na rusko pravoslavlje. Dmitrij Peskov optužio je Ukrajinu da je dugo „u ratu" s Pravoslavnom crkvom. Patrijarh u Moskvi Kiril Gundjajev osudio je „čin zastrašivanja vjernika".

Istraga SBU je pokrenuta nakon što je prošle neđelje pojavio na durštvenim mrežama video da se u Kijevsko-pečerskoj lavri pjeva propagandna pjesma o „buđenje Majke Rusije”. Potom je ustanovljeno da je episkop UPC (MP) u području Vinice, središnja Ukrajina, pripremao letke koji podržavaju rusku invaziju…

Bi-Bi-Si izvještava da su „u Ukrajini racije široko pozdravljene”. „Iako se UPC (MP) odvojila od Moskve prije samo šest mjeseci nakon što je stoljećima bila pod njezinom kontrolom, i dalje ostavlja sumnju da je Kremlj koristi za uticaj na javno mnjenje”.

Ukrajinski analitičar Valentin Gladkih rekao je da će sveštenstvo i vjernici UPC na kraju morali odlučiti kome će služiti: „Bogu ili krvniku Kremlja".

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Morska

@Oscar Istocno hriscanstvo je istina, vjera prava i najdivnija. Desava se raskol zbog opsteg kvarenja covjecanstva, geopolitickih trzavica među pomjesnim autokefalijama. Ovo sto mi prolazimo nije problem sa pravoslavljem, vec sa autokefalijom koja prati granice velike Srbije - okupatora Crne Gore.

vjernik

KAO U CRNOJ GORI. ODAVNO JE TO TREBALO CISTITI.

Oscar

Nije to zbog toga što smo mi baloanci isti kao oni!! To je zbog toga što nam je, na žalost, ista crkva. Pravoslavna crkva je u ooogromnom zaostatku za katoličkim zemljama ili protestantskim. Jednostavno naša pravoslavna vjera je katastrofa, PATRISTIKA je uništila, svuda jednako funkcioniše i uništava zdravu kogiku i naprednu misao. To je vidite policajska rabota, neki pedofili postavljaju čovjeka joji će biti moj duhovnik????!!!! Umjesto, kao na Kipru, da ga sami biramo