18 °

max 23 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

19° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Da služimo Bogu, a ne neprijateljskim ideologijama – video obraćanje namjesnika Kijevo-pečerske lavre iz autokefalne Crkve Ukrajine

Religija

Tag Video
Comments 3

Da služimo Bogu, a ne neprijateljskim ideologijama – video obraćanje namjesnika Kijevo-pečerske lavre iz autokefalne Crkve Ukrajine

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Avramij Lotiš, arhimandrit, nastojatelj sabornoga hrama Svetouspenske Kijevo-pečerske lavre, koji je do 29. marta o.g. u pomenutom statusu bio klirik UPC (MP), ogranka Moskovske patrijaršije u Ukrajini — a tog dana je, uz blagoslov mitropolita kijevskoga i cijele Ukrajine Epifanija prešao u autokefalnu Pravoslavnu crkvu Ukrajine — obratio se novom video porukom.

Snimljena je u kompleksu Kijevo-pečerske lavre. Objavljujem je u cjelosti, kao i video snimak…

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha!

Dragi oci i braćo! Dragi Ukrajinci i svi ljudi dobre volje!

Danas je slava Presvete Bogorodice. Nažalost, zbog postupaka bivšega namjesnika Lavre i njegovih istomišljenika [mitropolita Pavela Lebida iz UPC (MP) i njegovih sljedbenika, prim], zbog smetnji koje su izazvali u našem manastiru i u državi svojom podrškom „ruskome svijetu”, ne možemo dostojno da ispoštujemo sa molitvenom pohvalom ovaj dan naše Svete Igumanije. Ali ja sam čvrsto uvjeren da će se uskoro u našem obnovljenom prebivalištu ponovo čuti molitve, a ne kletve; molitve mira, a ne zazivanje i sukoba.

Jer Bog naš je Bog mira i istine, a istina je na strani Ukrajinske crkve i našega blagočestivoga naroda.

Želim da se iskreno zahvalim svim očevima i braći, svim vjernicima na brojnim riječima podrške koje sam dobio. Ovih dana sam komunicirao s mnogim ljudima i uvjeren sam da ćemo zajedno uspjeti da obnovimo našu Ukrajinsku lavru, da od nje napravimo pravo mjesto služenja Bogu i Crkvi, a ne ličnostima i neprijateljskim ideologijama.

Želim da istaknem svima: ovo što se sada dešava oko Lavre nije sukob države i vjere, nije kršenje slobode. Naprotiv, to je oslobađanje naše svetinje od uticaja nama neprijateljske ruske države; to je pružanje mogućnosti bratiji Lavre da slobodno izraze sopstvenu volju.

Radi svetinjâ Lavre, radi molitve kod naših pečerskih Otaca, dugo smo stradavali. Zato što nijesmo viđeli alternativu. Ali sada nam nova kanonska realnost postojanja priznate pomjesne Crkve i odluka ukrajinske države daju mogućnost izbora — i ja sam se opredijelio. Ostajem u Pečerskom manastiru, kod Otaca, da bih nastavio da služim Bogu i Crkvi.

Zato odbačujem i osuđujem ideologiju „ruskoga svijeta” i pozivam sve vas, očevi i braćo, da idete ovim putem: birajte Boga, a ne takozvani „ruski svijet”!

Kao vršilac dužnosti namjesnika Lavre, duboko sam ogorčen izjavama i postupcima našega bivšega namjesnika. Zar ne zna da nepravedne kletve padaju na glavu onoga koji ih izgovara? I sve kletve koje on šalje i Predśedniku i svima onima koji se s njim ne slažu — zapravo mu se vraćaju, jer se, po riječi Svetoga pisma, skupljaju na njegovoj glavi kao užareni ugalj.

Imajući sada odgovornost da vodim Lavru, koju mi je povjerio Njegovo Blaženstvo, mitropolit Epifanij, želim da u ime Lavre svima posvjedočim da su kletve bivšega namjesnika neosnovane i nepravedne.

Uvjeravam našeg Predśednika da se bratija Lavre moli i da će se moliti za poglavara naše države, kako nam Riječ Božija nalaže. Blagosiljamo vas, Volodimire Aleksandroviču, u vašoj borbi protiv agresora, protiv lažnoga „ruskoga svijeta” koji je donio rat i smrt našem narodu. Molimo se za vašu porodicu, za sve koji rade sa vama da pobijedite neprijatelja mira.

Dragi očevi, braćo i sestre!

Ovih dana mnoga organizaciona i druga pitanja zahtijevaju moju pažnju, tako da još nemam priliku za širu komunikaciju i prinuđen sam da se obraćam svima putem ovoga zapisa. Ali, uskoro ćemo, uz Božiju pomoć, moći da se zajedno pomolimo u našem manastiru, da zajedno vršimo bogosluženja, da započnemo obnovu monaškoga života po uzorima preosvećenih Otaca. Tražimo od ukrajinske države da za to obezbijedi odgovarajuće uslove i uvjeren sam da će država poslušati naš zahtijev.

Prizivam na sve koji našoj Lavri žele dobro blagoslov Božiji! I molim vaše svete molitve!

Arhimandrit AVRAMIJ, vršilac dužnosti namjesnika Svetouspenske Kijevo-pečerske lavre Pravoslavne crkve Ukrajine

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

sloboda CPC

Konačno i nama da svane od srpske okupacije

ruska okupacija

Najveće zlo pravoslavnih zemalja je Rusija i Srbija. Naročito u religiji, sve porusiše i posrbiše.

BeLveder

Procesi tokom posljednjih nekoliko godina: vraćanje autokefalije UKRAJINSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI, kasnije i MAKEDONSKOJ PRAVISLAVNOJ CRKVI,...Šta je sljedeće? Pa nezaustavljivi proces se završava vraćanjem autokefalije CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI. Braćo, glasajte za Biga, a ne tzv. "srpski svet".