27 °

max 27 ° / min 14 °

Petak

12.04.

27° / 14°

Subota

13.04.

26° / 15°

Nedjelja

14.04.

26° / 16°

Ponedjeljak

15.04.

24° / 16°

Utorak

16.04.

21° / 15°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

11° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Crnoj Gori Antisrbija, otkrio Sinod Crkve Srbije

Religija

Comments 2

U Crnoj Gori Antisrbija, otkrio Sinod Crkve Srbije

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Sinod sa žaljenjem i indignacijom prati medijsku kampanju koju je, reciklirajući jednu staru – inače potpuno netačnu i krajnje štetnu – izjavu o broju srpskih žrtava u genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima na teritoriji NDH, pokrenuo izvjesni sarajevski portal, a objeručke prihvatilo na desetine glasilâ, prije svega u Hrvatskoj, u takozvanoj [!] Federaciji Bosne i Hercegovine, u onim krugovima Crne Gore koji funkcionišu kao ANTISRBIJA, kao i nezaobilazna beogradska CNN  affiliate grupa sa trabantima, dakle tutti quanti objavio je Sinod Crkve Srbije (SPC). 

Tvrde da „trijumfalno objavljuju naslove tipa: Mit o 700.000 Srba ubijenih u Jasenovcu ruši upravo SPC”. 

Dakle, da u Crnoj Gori postoji ANTISRBIJA veli i Jovan-Joanikije Mićović, državljanin Crne Gore, nesvršeni student Univerziteta u Beogradu i nasilno ustoličeni eparhijski mitropolit crnogorsko-primorski; on je član u tom Sinodu, rukovodilac mu Porfirije Perić, sa samopriznatim nadimkom Prle, a ostali članovi: Irinej Bulović (Novi Sad), Ignatije Midić (Požarevac), Gerasim Popović (Karlovac, R. Hrvatska).

Otkriće o ANTISRBIJI u Crnoj Gori je uslijedilo u nepovezanom kontekstu oko javnih stavova njihovog episkopa i padobranca Nevena-Jovana Ćulibrka u kojima je desetak puta manje procjenjivao realne žrtve ustaškoga logora Jasenova od uobičajnih cifranja o „ostatku zaklanog naroda”.

Antena M je prekjuče objavila da su se Patrijaršiji Srbije obratili apelom neki akademici SANU, poput Vasilija Krestića, te više desetina sikofanata „srpskoga sveta” i svetosavlja, uključujući i „lokalce” — nastavnika istorije iz Berana Gorana Kikovića. 

Apelanti traže od „SVETOSAVSKE NAM MAJKE CRKVE” da Ćulibrka „razriješite svih dužnosti vezanih za Jasenovac i stradanje Srba u NDH, prije svega sa mjesta predśednika Odbora za Jasenovac i ostala stratišta SAS SPC”. 

Krestić, Kiković i ostali svetosavski autoriteti dovode u pitanje i da li je Ćulibrk „dostojan vladičanskog čina” i tvrde da je „stolovanje vladike Jovana blizu Jasenovca NEKA VRSTA PONOVNOG KLANJA”.  

Sada iz sinoda u Beogradu tvrde da je episkop slavonski Jovan prije više godina iznio svoju privatnu – po nama proizvoljnu, istorijski neutemeljenu – procjenu o broju jasenovačkih žrtava”.

Saopštavaju da su Ćulibruku, ima tome više godina, naredili da umukne; ili ljepše rečeno: „Sinod mu je zvanično, svojom odlukom, oduzeo pravo da se u javnosti oglašava po tom pitanju”. Čak se u sinodu Crkve Srbije pozivaju na svoje poštenje, biva, kako treba, poštenja radi, dodati da se pomenuti episkop svih ovih godina doslovno držao sinodske odluke”.

Na kraju čitamo u saopštenju: 

Sinod podeća na jednostavnu konstataciju da onaj ko kontroliše sadašnjost kontroliše i prošlost, dok onaj ko kontroliše prošlost kontroliše i budućnost”.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Istorik

Memorijalni centar Jasenovac je na svom sajtu www.jasenovac.org objavio spisak svih žrtava sistema jasenovačkih logora. Spisak sadrži imena i osnovne podatke o svakoj žrtvi. Ovaj popis je u stručnim krugovima u svijetu prihvaćen kao relevantan. Ako SPC ima svoj spisak, neka ga konačno objavi.