24 °

max 24 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

24° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zapalili svetosavski im hram? Biznismen za 411.466 $ tuži Crkvu Srbije

Religija

Comments 4

Zapalili svetosavski im hram? Biznismen za 411.466 $ tuži Crkvu Srbije

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Biznismen srpskoga porijekla, Don Živković, čija je građevinska kompanija „Zivkovic Connolly Architects” izvodila radove na obnovi hrama Svetoga Save u Njujorku (Menhetn, izgorjela u požaru 2016. godine) — podnio je tužbu protiv Crkve Srbije (SPC).

Kompanija Živkovića je od 2017. do 2021. radila na restauraciji hrama u Njujorku. Živković je tužbu adresirao na nekoliko ogranaka Crkve Srbije: eparhije u SAD i Kanadi, Centralnoj i Južnoj Americi, na Odbor povjerenika crkve Svetog Save…

Od njih potražuje 411.466 $ (američkih dolara) „na ime troškova dodatnih radova”.

Kako objavljuje „Serbian Times” (serbiantimes.info), „ovaj je sudski spor jedan od razloga prošloneđeljne pośete patrijarha srpskog Porfirija, uz godišnju skupštinu crkveno-školske opštine Sveti Sava, koja se nalazi pod njegovom direktnom upravom”.

Porfirije Perić je u Njujorku boravio od 16. do 21. februara.

U pratnji mu je bio bivši superstar svetosavlja na medijskoj sceni Crne Gore — Velibor Džomić (na naslovnoj fotografiji).

Patrijaršija u Beogradu izuzela je njujorški hram iz jurisdikcije Irineja Dobrijevića, područnog im episkopa istočnoameričkog. Kasu preuzeo lično Perić, uključujući višemilionske transakcije.

Naime, iako je procijenjeno da će do sada obavljeni radovi na renoviranju spaljenog hrama koštati nešto preko 3 miliona $, trošak se u međuvremenu popeo na — čak više od 8 miliona $.

„Treba istaći da je mnogo bure između parohijana, uprave hrama i vladike Irineja izazvala i ponuda za otkup vazdušnih prava za izgradnju oblakodera na parkingu koji se nalazi neposredno pored crkve Svetog Save na Menhetnu”, piše „Serbian Times”.

"Prvotna ponuda, od 80 MILIONA $, kasnije je povećana — na cijelih 100 MILIONA $”.

„Sukobi su nastali oko toga ko je ovlašćen da direktno pregovara s investitorima koji su bili zainteresovani za izgradnju poslovne zgrade”.

„Serbian Times” izvještava kako su se „u tim previranjima mogle čuti i optužbe da je crkva na Menhetnu NAMJERNO ZAPALJENA da bi dogovor o prodaji vazdušnih prava što brže bio postignut”.

 

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

Ništa novo palilisu i svoju zemlju samo da bude njima dobro

Dragan PV

Ja koliko se razumijem i shvatam za vazdušni prostor se nudi 100 miliona, a crkva vredi oko 8 kad se završi malo više. Znači u posao se uključio iskusni padobranac Perić. Do duše iskusan letač, još da je poveo Joanikija bili bi kompletni za posao.

nenad_mne

@Katunjanin , tačnije, svetosavska, čim su pare u igri!