22 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Neće da im Sinod postavlja mitropolita

Religija

Tag Gallery
Comments 0

Neće da im Sinod postavlja mitropolita

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Bugarska pravoslavna crkva (BPC) suočava se s unutrašnjim previranjima, dok joj poglavar, patrijarh Neofit (79), četiri mjeseca leži u bolesničkoj postelji.

Praksa da eparhijski glasači — vjernici (laici, mirjani) i lokalno sveštenstvo, uključujući oženjene sveštenike (parohe) — učestvuju u izboru eparhijskoga arhijereja tamo ima 154-ogodišnju tradiciju. Ovakav način izbora je jasno preciziran Ustavom BPC.

Međutim, Sinod u Sofiji proglasio je nevažećim izbore za kandidata za novog mitropolita slivenskog. Ti izbori, uz učešće sveštenstva i laika, održani su u Slivenskoj eparhiji po upokojenju Joanikija Nedelčeva, od 1980. do 9. januara 2024. bio eparhijski mitropolit.

Shodno Ustavu BPC, eparhijski glasači iz Slivenske eparhije, održali su 18. februara u kancelariji Mitropolije slivenske izbore u dva kruga, na kojima su proglašena dva pretendenta za mitropolita: titularni episkopi agatopoljski Jerotej i konstantijski Mihail.

Kako izvještavaju bugarski mediji, Sinod je, potom, 24. februara, poništio izbore i naredio uredbom da izbor mitropolita pripada isključivo njima — sinodskim članovima-mitropolitima, a ne gomili laika i sveštenstva.

Ovo je izazvalo buru protesta na društvenim mrežama i među vjernicima uopšte, kao i protestna okupljanja (fotografije uz ovaj tekst).

Mitropoliti iz Sinoda, koji su poništli izbore i propisali nova pravila, pokušali su da pokrenu svoju kampanju u medijima: tvrde, lokalni oligarsi više ne bi mogli da biraju mitropolite. U odgovoru im je, sve u svemu, rečeno: da, znači samo oligarsi od nacionalnog značaja će birati mitropolite?

Sinodalci su objavili inkriminišuće dokaze protiv lokalno izabranih kandidata za mitropolitsku funkciju. Pozvali su vjernike da budu mirni i ponizni...

Ali, dva mitropolita u Sinodu, varnensko-preslavski Jovan i vračanski Grigorij, u međuvremenu su povukli svoje glasove da se ponište izbori u Slivenskoj eparhiji, „jer je nemoguće napraviti raskol između episkopata i crkvenoga naroda”.

Odnos glasova u Sinodu postao je 7 „za” prema 6 „protiv”.

Sinod bi trebalo da 12. marta zasijeda i izabere novoga mitropolita Slivenske eparhije. Najavljen je protest pred zdanjem u kojem će se sinodalci okupiti.

Glasači iz Slivenske eparhije, sveštenici i laici, obratili su se javnim apelom bugarskome predśedniku Rumenu Radevu i šefu parlamenta Rosenu Željazkovu, te nizu drugih državnih funkcionera. Njihovo obraćanje nije neinteresantno:

„Sveti Sinod je suspendovao važeći crkveni Ustav, usred već započete procedure za izbor mitropolita, a taj Ustav je prema državnom Zakonu o vjerama jedino priznat kao izvor prava. Međutim, Sinod donosi ‘sinodsku naredbu’, koja na potpuno novi način uređuje izbor mitropolita”.

„Opšepriznato je i poznato da u pravnome sistemu, pa tako i crkvenome, vrijedi temeljno načelo da se svaki izbor sprovodi prema pravilima koja su na snazi u vrijeme otvaranja izbornoga postupka. Tokom započetog postupka pravila izbora ne može mijenjati nenadležno tijelo”.

Navode da je „svojom odlukom Sinod nezakonito ukinuo Ustav BPC u dijelu o izboru mitropolita, i to u odsutnosti bugarskoga patrijarha Neofita, koji se trenutno nalazi u bolničkome krevetu — lišivši sveštenstvo i laike ustavne odredbe u postupku izbora mitropolita — i zaboravljajući da su svi dosadašnji članovi Sinoda izbirani za mitropolite upravo prema ovoj odredbi Ustava”.

„Bugarska crkva ne može uživati u prednosti kršenja Zakona o vjeri, ukidanjem vlastitog Ustava izvan jedinog nadležnog tijela — Crkvenoga sabora. BPC nema privilegiju da može djelovati protivustavno i protivzakonito”.

U apelu, glasači iz Slivenske eparhiju, zaključuju:

„Činjenica da su, prema Ustavu Republike Bugarske, Crkva i država odvojene, ne znači da država može i treba mirno stajati po strani i tolerisati kršenje Ustava, a posljedično i Zakona o vjerama. Bugarska država ne može a da ne utvrdi kršenje Zakona o vjerama i ne preduzme mjere, a to ne treba shvatiti kao miješanje u unutrašnje stvari BPC — Crkva jeste odvojena od države, ali je ona u državi i mora poštovati zakone kao i svi drugi subjekti zakona”…

Nakon što je više decenija bila u raskolu zbog samoproglašene nezavisnosti i osude da je etnofiletistička, Bugarska crkva je 1945. dobila tomos o autokefaliji od Vaseljenske Majke-Crkve. Procjenjuje se da sada ima oko osam miliona vjernika. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR