16 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

21° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đonlešaj: Proživljavamo Treći svjetski rat koji se vodi u djelovima

Izvor: Bar

Religija

Comments 0

Đonlešaj: Proživljavamo Treći svjetski rat koji se vodi u djelovima

Izvor: Bar Info

Autor: Antena M

  • Viber

Katolički vjernici, u nedjelju, 31. marta, proslavljaju Uskrs. Tim povodom, Uskršnju poslanicu vjernicima koji slave po Gregorijanskom kalendaru, uputio je nadbiskup barski, apostolski upravitelj Kotorske biskupije, Rok Đonlešaj:

“Ovo je dan što ga učini Gospodin – kličimo i radujmo se njemu.

Draga braćo i sestre, godišnja proslava Hristovog uskrsnuća, našeg najvećeg blagdana, prilika je da istinski osnažimo vjeru i ispunimo srce radošću i nadom, te svoju ljubav prema Gospodinu i braći ljudima, oživimo zanosom koji proizilazi iz Hristove uskrsne pobjede.

Svjesni smo da je vrijeme u kojem živimo izazovno na svim područjima ljudskog života. O tome nam je i papa Franjo progovorio u ovogodišnjoj korizmenoj poruci. U ovom istorijskom času, izazovi su ogromni, jecaji bolni. Proživljavamo Treći svjetski rat koji se vodi u djelovima. Osmjelimo se gledati na naš svijet, ne kao da je na umoru, nego u procesu rađanja, ne na kraju, nego na početku velikog, novog poglavlja povijesti.

Uz brojna zla, koja su plod grijeha i istrajnog odbijanja božje milosti i poruke spasenja, moramo s tugom primijetiti da među ljudima vlada sve veća otuđenost, te da su društva, urušena korupcijom i koristoljubljem, stvorila nepravedne sisteme bez saučešća i brige za najosjetljivije. Ratovi koji bjesne, mržnja i nepravde, protive se božjem naumu spasenja i slobode za sve ljude, ali su ujedno posljedica slobodnog izbora – izbora koji ne želi opšte dobro i koji odbija božje zapovijesti i zakone.

Naš izbor uvijek mora biti Gospodin Isus i njegovo jevanđelje. Samo on je put, istina i život, samo u njemu treba biti sva naša nada, radost i ljubav.

Uskrs nas podsjeća i opominje da uprkos tolikim životnim izazovima, ne smijemo gubiti nadu ni hrabrost. Nakon Tajne Velikog petka i Ćutnje Velike subote, zvona uskrsnog jutra i radosni poklik ‘Aleluja’, najavljuju radost novog života. Naše je hrišćansko postojanje svjedočiti Hristovu pobjedu nad smrću i grijehom, živjeti ljubav zbog koje je on zbog nas podnio sramotu krsta, te vjerom obnovljenom milošću Uskrsa, svjedočiti djelima.

Naša srca ranjena patnjom, naći će utjehu i snagu oslanjajući se na Hristovo srce, probodeno na drvetu krsta. Vjera u uskrslog Hrista pomaže nam da živimo život ispunjen smislom i nadom, nasuprot svijetu koji nudi besmisao i beznađe.

Ovog Uskrsa nastavimo živjeti svoj odnos prema vlastitoj župnoj zajednici, prema slavlju nedjeljne euharistije u kojoj nas Hrist sabira. Neka i u našim porodičnim slavljima uvijek Hrist bude prisutan u zajedničkoj molitvi i zahvalnosti.

Naša bratska ljubav treba biti konkretna i djelotvorna, uvijek imajući u vidu bližnje u potrebi, kojima možemo pomoći molitvom i djelima ljubavi. ‘Ne možemo činiti velika djela, već samo mala djela sa mnogo ljubavi’, govorila je Sveta majka Tereza.

Draga braćo i sestre, dopustimo da Hristova prisutnost obasja našu svakodnevicu i pomogne nam da budemo istinski graditelji njegovog kraljevstva ljubavi, mira i pravde, u ovome rastrzanom i ranjenom čovječanstvu.

U ime nadbiskupa u miru, monsinjora Zefa Gašija, i u ime biskupa u miru, monsinjora Ilije, u ime svih sveštenika, redovnika i redovnica Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije, svima želim srećan i blagoslovljen Uskrs!”, poručio je u čestitki povodom Uskrsa, mnsinjor Đonlešaj.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR