24 °

max 24 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

24° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

19° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

16° / 10°

Utorak

07.05.

19° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najpoznatijeg ruskog teologa, koga je patrijarh u Moskvi raščinio, Vaseljenska patrijaršija vratila u čin

Religija

Comments 1

Najpoznatijeg ruskog teologa, koga je patrijarh u Moskvi raščinio, Vaseljenska patrijaršija vratila u čin

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej vratio je u čin đakona Andreja Kurajeva (61), najpoznatijeg živog ruskog pravoslavnog teologa.

Ruski patrijarh Kiril Gundjajev, poglavar Moskovske patrijaršije, lišio je Kurajeva čina prošle godine. Nešto kasnije Kurajev napušta Rusiju i emigrira u Češku. Ruske državne vlasti stavile su Kurajeva na popis „stranih agenata" sastavljen za kritičare Kremlja.

Međutim, Kurajev iskoristio je drevno pravo žalbe — ekliton (ἐκκλήτου). 

Vaseljenskoj Majci-Crkvi, kao crkveno-sudskoj apelaciji za cjelokupnu Pravoslavnu crkvu, klirici iz drugih jurisdikcija imaju mogućnost podnošenja eklitona na crkvene presude izrečene protiv njih.

Kurajev je ovih dana primio akt o obnovi đakonske službe, budući da je Sv. Sinod Vaseljenske patrijaršije, pod rukovodstvom Vartolomeja, ocijenio je da njegovo lišenje čina nije bilo zbog kršenja kanona… 

Kao veoma uticajni teolog, Kurajev je 2000-ih saradnik Kirila Gundjajeva. Procjenjuje se da je Kurajev svojim javnim lobiranjem značajno doprinio da Gundjajeva 2009. izaberu za patrijarha. Kurajev je predavao na Moskovskoj duhovnoj akademiji. Lično ga je Gundjajev rukupoložio za đakona (naslovna fotografija ovoga teksta). 

Sukobi Kurajeva s vrhom Moskovske patrijaršije počinju 2013. jer snažno kritikuje gejeve pod mitrama. Pisao je da su u homoseksualne aktivnosti, nedozvoljene po crkvenim pravilima, uključeni u to vrijeme najmanje 50 od ukupno 360 ruskih vladika. Sugerisao je da za gej-vladike ruske tajne službe, nasljednice KGB-a, kompromate upotrebljavaju za njihovu regrutaciju u agente kako bi Kremlj pouzdanije nadzirao Moskovsku patrijaršiju. 

Štaviše, saopštavao je podatke o skandaloznim gej-mobinzima, koji su krivična djela. Na primjer, neki ruski mediji, pozivajući se na Kurajeva, objavili su informaciju da je episkop gomeljsko-žlobinski Stefan Neščeret ne samo homoseksualac, nego da na odnose primorava studente teoloških obrazovnih institucija i sveštenike mlađe od sebe po činu. 

Gej-lobi se osvetio Kurajevu, na način da su izvršili pritisak da se odstrani iz Moskovske duhovne akademije. 

U proljeće 2014. Kurajev je kritikovao Putinovu aneksiju Krima. 

„Moja prognoza je pesimistična”, saopštio je Kurajev. „Od početka krimskih događaja rekao sam da mi se, kao ruskom nacionalisti, ovo stvarno ne sviđa. Jer, dobiti Krim, znači izgubiti Ukrajinu na kraju. Jako loša matematika”. 

Konkretan povod za raščinjene Kurajeva, kroz pokretanje postupka prije par godina pred crkvenim sudom u Moskvi, bile su ponovljene objave na temu „gej lobija" u episkopatu Ruske crkve. Kurajev je pisao o slučajevima iz bogoslovija, koji ostaju nekažnjeni i zataškani od crkvenih vlasti. U odluci moskovskog crkvenog suda to je definisano kao „širenje neprovjerene klevete o moralnim prijestupima vladika". 

S početkom ruske agresije protiv Ukrajine 24. februara 2022, Kurajev zauzima jasnu antiratnu poziciju. On je svega dan kasnije ocijenio — Rusija postaje nova Śeverna Koreja, slijedi inflacija i staljinistička represija.

Njegove kritike u narednom periodu su prvenstveno usmjerene na raskrinkavanje propagande „teologije rata” Moskovske patrijaršije koja krvoločnu agresiju opravdava „vjerskim” argumentima. 

U avgustu 2022.  osuđen na državnom sudu u Moskvi zbog kritikovanja „specijalne vojne operacije", za što je platio kaznu.

Kurajevu u finalnom postupku pred ruskim crkvenim sudom — presudu potpisao patrijarh Kiril Gundjajev — 28. aprila 2023. službeno oduzimaju đakonski čin. 

Andrej Vjačeslavovič Kurajev još je jedan ruski klirik koji se žalio Vaseljenskoj patrijaršiji i čijom je odlukom vraćen u crkveni čin. 

Nešto ranije, Vaseljenska patrijaršija je ukinula osuđujuće ruske presude sveštenicima Jovanu Kovalu i Aleksiju Uminskom. 

Međutim, Moskovska patrijaršija u svom sektašenju neće priznati crkveno-sudsku rehabilitaciju klirika kojima je nekanonski presudila, jer je još u jesen 2018. objavila jednostrani prekid s Vaseljenskom Majkom-Crkvom.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ivan

kad citam o ovoj gej populaciji u ruskoj cerkvi kao da citam knjigu gosp. Jovanovica, to je ta veza između svetosavske sekte i ruske cerkve... Ljepota, povrace mi se...