24 °

max 24 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

24° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Protođakon “legitimna meta denacifikacije” – Kremlj odapeo fetvu?

Religija

Tag Gallery
Comments 2

Protođakon “legitimna meta denacifikacije” – Kremlj odapeo fetvu?

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Kako je objasnio šef ideološke redakcije TV kanala „Царьград”, Mihail Tjurenkov, Andrej Kurajev (protođakon, najveći živi ruski pravoslavni teolog) postao je „legitimna meta denacifikacije”. 

TV „Царьград” resurs je oligarha Konstantina Malofejeva, zamjenika moskovskoga patrijarha Kirila u Svjetskom ruskom saboru koji je rusku agresiju na Ukrajinu nedavno deklarisao „svetim ratom”. 

Malofejev, koji se samolegitimiše kao finansijer „ruskoga svijeta”, 2010-ih u Crnoj Gori povezan s nekim od aktivnosti Amfilohija Radovića i posljednično Demokratskog fronta, bio je 2020. propagator ako ne i djelimično finansijer kampanje tzv. protestnih litija ogranka Crkve Srbije (SPC). 

Uposlenik Malofejeva, Mihail Tjurenkov kazao je da su Andrej Kurajev, kao i ruski sveštenici što ih je Moskovska patrijaršija raščinila zbog osude ruske agresije, a oni se žalili Vaseljenskom Patrijarhu kao drugostepenoj crkveno-sudskoj instanci, nakon čega su vraćeni u crkveni čin i postali klirici Vaseljenske Majke-Crkve — „liberalne sramote koje je prihvatio Fanar”. 

Tjurenkov je za Kurajeva dodao da je „sada u potpunosti odgovoran za zločine ukronacista protiv kanonske Crkve; a to je isti legitimni cilj denacifikacije”. 

Andreja Kurajeva je moskovski patrijarh Kiril lišio protođakonstva prošle godine. Ruske državne vlasti stavile su Kurajeva na popis „stranih agenata” sastavljen za kritičare Kremlja. Od jesenas boravi u Češkoj. 

Nakon što je podnio apelaciju Carigradu, Kurajev početkom ovoga mjeseca dobija akt patrijarha Vartolomeja o vraćanju crkvenoga čina i primanju u klir Vaseljenske Majke-Crkve. 

Kao veoma uticajan u duhovnoj sferi ruskoga društva, Kurajev je svojim lobiranjem značajno doprinio da Kirila Gundjajeva 2009. izaberu za poglavara Moskovske patrijaršije. Predavao na Moskovskoj duhovnoj akademiji. 

Kurajev je 2007. bio gost Amfilohija Radovića u Crnoj Gori. Amfilohije mu štampao knjigu „Nema spasenja van Crkve” (Cetinje, 1999).

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Deny Mirage

Vladika -koji je utemeljivač svetosavskog nacionalizma- veličao je Hitlera, inspirisao ljotićevski pokret, širio antisemitizam, antievropska osećanja. 2003. kanonizovan je za sveca. Kakva je veza pastira i stada? Možda i Srebrenica, jer kad se narodu otruje duša, iz nje progovori oružje i mržnja...

Živko

Tzv. Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi (Moskovska patrijaršija) nije više mjesto, ne samo u okviru cjelokupnog hršćanstva, nego i u pravoslavlja. To je otpadnička sekta, instrument ruskog agresivnog imperijalizma. To važi i za njene satelitske lažno vjerske organizacije, prije svega crkvu Srbije.