Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Budžet za 2019. preko dvije milijarde eura, kapitalni najveći od obnove nezavisnosti

| Postavio/la: Milena Aprcović

Kapitalni budžet 320 miliona

Budžet za 2019. preko dvije milijarde eura, kapitalni najveći od obnove nezavisnosti

Vlada Crne Gore utvrdila je Prijedlog zakona o budžetu za 2019. koji iznosi 2 milijarde 384 miliona eura. 

"Tekući budžet iznosi oko 910 miliona, kapitalni budžet 320 miliona, rezerve od 20 miliona... Budžet za 2019. karakteriše brži rast prihoda nego rashoda", kazao je na konferenciji za novinare ministar finansija Darko Radunović. 

Tekuća budžetska potrošnja u 2019. u potpunosti će se finansirati iz izvornih prihoda, i biće ostvaren suficit tekuće potrošnje od 197 miliona eura.

"Time se zadovoljava jedan od osnovnih uslova za planiranje fiskalne politike. Važno je da nastavimo racionalan odnos prema budžetskoj potrošnji. Ostvarili smo ove godine odličan suficit tekuće potrošnje, mislim da imamo prostora da naredne godine ostvarimo bolji rezultat, ali moramo, narodski rečeno biti dobri domaćini i pažljivo sagledavati gdje i koliko novca usmjeravamo“, rekao je ministar finansija.

Više novca izdvaja se za zdravstvo, prosvjetu, poljoprivredu, infrastrukturu, sport...

Ministar finansija kazao je da je Zakon o budžetu za 2019. usmjeren na jačanje fiskalne stabilnosti i stvaranje pretpostavki za suficit i smanjenje javnog duga. 

"I naredne godine ćemo se truditi da građani direktno osjete napredak u kratkom roku. Nema dodatnih mjera fiskalne konsolidacije sem onih iz 2017. Poboljšaćemo poreski ambijent i povećanje zaposlenosti, u fokusu nam je regionalni razvoj, više od pola kapitalnog budžeta usmjereno je na sjever države", rekao je on.  

Zahvaljujući mjerama fiskalne konsolidacije u prethodne dvije godine smanjen je budžetski deficit, kaže ministar. 

"Vođeno je računa o svakom euru", kazao je on. 

Ministar je, zaključujući predstavljanje predloženog budžeta za 2019. ocijenio da su njegove glavne karakteristike: rast izvornih prihoda za 71 milion eura u odnosu na 2018. optimizacija tekuće budžetske potrošnje, povećanje ulaganja u infrastrukturne projekte kroz najveći iznos kapitalnog budžeta od sticanja nezavisnosti, povećanje izdvajanja za obrazovanje, sport, poljoprivredu, preduzetništvo, smanjenje potrebe za zaduživanjem, odnosno smanjena nedostajuća sredstva na 556 miliona eura (od čega se 180 miliona eura odnosi na depozite kojima već raspolažemo), redovnost vršenja svih javnih funkcija države (isplate penzija, socijalnih davanja itd. uz povećanje shodno zakonskom uskladjvanju), redovnost isplate zarada, uz povećanje zarada trenutno zaposlenih u javnom sektoru za 10,9 miliona eura. 

Budžet je kasnio zbog donošenja Zakona o državnoj upravi, pojasnio je ministar, dodajući da se čekala uredba o organizaciji državne uprave.

"Ne vidim nikakvu krivicu Ministarstva finansija, jer smo bili spremni na vrijeme", dodao je on. 

U planu je da deficit bude 142 miliona eura, kazao je v.d. generalnog direktora Direktorata za državni budžet Bojan Paunović. 

"Očekujemo da će prihodi budžeta u 2019. biti preko milijardu eura", rekao je on. 

U 2019. opredijeljeno je 237,3 miliona za zdravstvo, kazao je Paunović.

Prema njegovim riječima u planu je i modernizacija službi bezbjednosti i Vojske, a povećan je i agrobudžet. 

Sredstva za sport i mlade takođe će biti uvećana u narednoj godini. 

35 odsto ukupnih izdvajanja ide na socijalnu zaštitu, 15 odsto za zdravstvo i 11 odsto za obrazovanje. 

Kapitalni budžet je veći oko 30 miliona u odnosu na lani i najveći od sticanja nezavisnosti. 

"220 miliona ide za prioritetnu dionicu autoputa, 100 miliona biće investirano u projekte širom Crne Gore. Fokus je na projekte na sjeveru", rekao je Paunović i dodao:

"Glavni ciljevi budžeta su smanjenje deficita u 2019. i prelazak u zonu suficita u 2020/21 i smanjenje javnog duga". 

Da li je budžetom obuhvaćen Montenegro Airlines, pitali su novinari ministra finansija. 

"U toku godine ćemo donositi odluke, ne znamo definitivan model i način, kao ni to na koji način će se razriješiti budućnost te kompanije", rekao je ministar. 

Ostavi komentar

0/300