22 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bivši radnici FEP-a podržavaju proizvodnju uz obaveznu isplatu zarada

Ekonomija

Comments 0

Bivši radnici FEP-a podržavaju proizvodnju uz obaveznu isplatu zarada

Izvor: Mina business

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Bivši radnici Fabrike elektroda Piva (FEP) iz Goranska kod Plužina podržavaju planirano pokretanje proizvodnje, ali uz obaveznu isplatu njihovih zaostalih 30 zarada, saopštio je Mini-business predstavnik zaposlenih Veselin Radović.

U FEP-u je stečaj uveden 2015. kada je 105 zaposlenih ostalo bez posla sa neisplaćenih 30 zarada, što je, podsjetio je Radović, najveći problem koji su pokušavali prevazići pregovorima, okupljanjima, razgovorima u Ministarstvu ekonomije i uz podršku predsjednika Opštine Plužine Mijuška Bajagića i novog vlasnika fabrike Luke Mićkovića iz Nikšića.

Nadležni su tvrdili, kako je naveo Radović, da je te plate jedino bilo moguće naplatiti iz stečajne mase, što nije moglo, s obzirom da se raspolaže sa svega 115 hiljada EUR, a da dugovanja iznose oko 1,1 milion.

„Nadu zaposlenima dao je nedavni sastanak u Ministarstvu ekonomije, koji je uslijedio nakon što smo zahtjev predali Vladi, kada nam je predočeno da je novi vlasnik voljan da pokrene proizvodnju. Biznis plan urađen je prije nekoliko dana po nalogu vlasnika, a koji će da plati Opština Plužine, na osnovu koga je predviđeno da bude uposleno oko 45 radnika“, rekao je Radović.

Prema njegovim riječima Biznis plan treba da se preda nadležnima u Vladi kako bi se konkurisalo za sredstva namijenjena razvoju sjevera države, neophodna za pokretanje proizvodnje.

„U tom slučaju i uz pomoć Opštine Plužine koja je i ranije bila podrška radnicima FEP-a, trebalo bi da se nađe rješenje, jer postoji dobra volja. Iz Ministarstva ekonomije vlasniku je obećano da će mu subvencionisati svako radno mjesto, ali se čeka do juna kada će se Zakonom tačno precizirati da li će taj iznos biti sedam ili osam hiljada EUR“, naveo je Radović i dodao da je vlasnik voljan da se dio tih sredstava ustupi radnicima za zaostale plate.

I iz Fonda rada, kako je rekao, imaju neke najave o obezbjeđenju šest minimalnih ili prosječnih plata, što treba da sljeduje radnike, ali se čeka na usklađivanje Zakona.

„Nadam se da će se iznaći neko rješenje, s obzirom da postoji dobra volja i razumijevanje teške situacije radnika i lokalne uprave Plužina i vlasnika Mićkovića, kao i da će Ministarstvo ekonomije ili neki od državnih Fondova pomoći da naplatimo barem dio potraživanja“, naveo je Radović.

Prema njegovim riječima, problem prilikom pokretanja proizvodnje može biti što većina radnika neće da radi dok im se ne isplate zaostale zarade ili barem dio tih potraživanja.

„Riječ je o specifičnim radnim mjestima za koja su potrebni kvalifikovani radnici upravo iz FEP-a, ali nadamo se da će se iznaći neko rješenje kako bi počela proizvodnja na zadovoljstvo svih. Nadamo se da će se iznaći neki model i u hodu tražiti rješenje za isplatu zarada“, vjeruje Radović.

Proizvodnja u FEP-u zaustavljena je 2014. godine, jer im je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) isključila struju zbog neplaćenih računa. Poreska uprava (PU) uvela je stečaj u fabriku 2015. zbog duga za poreze i doprinose od oko milion EUR.

Od 105 radnika koji su ostali bez posla, oko 40 je uspjelo da se penzioniše. Država je radnicima krajem 2015. uplatila doprinose i povezala radni staž, a onima sa evidencije Biroa rada isplatila otpremnine koje su u prosjeku iznosile oko 12 hiljada EUR.

Opština Plužina je ranije dala pozajmicu od oko pola miliona EUR da bi pomogla fabrici da se oporavi.

FEP je prodat Luki Mićkoviću iz Nikšića na 17 oglasu za 115 hiljada EUR, koji je kupio imovinu fabrike.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR