21 °

max 36 ° / min 20 °

Petak

10.07.

36° / 20°

Subota

11.07.

37° / 20°

Nedjelja

12.07.

33° / 23°

Ponedjeljak

13.07.

30° / 21°

Utorak

14.07.

31° / 18°

Srijeda

15.07.

31° / 18°

Četvrtak

16.07.

33° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za otpremnine zainteresovano dvije hiljade radnika

Ekonomija

Comments 1

Izvor: Pobjeda

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Za otpremnine zainteresovano dvije hiljade radnika

Ukupno 1.153 zaposlenih u javnom sektoru na centralnom i 826 na lokalnom nivou zainteresovano je za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine, pokazale su ankete koje su, po nalogu Ministarstva javne uprave, državni organi i institucije radile među svojim uposlenima.

Koliko će se njih, ipak, odazvati javnom pozivu za ovaj vid raskida radnog odnosa biće poznato 30. avgusta kada, kako je Pobjedi rekao državni sekretar Goran Jovetić, ističe rok za predaju zahtjeva zaposlenih.

Nezavisno od objavljivanja tog javnog poziva, Jovetić objašnjava kako se zahtjev može podnijeti i tokom važenja odluke o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, odnosno do 31. decembra 2020. godine.

- Takođe, na osnovu procjene zainteresovanosti zaposlenih i raspoloživosti finansijskih sredstava, organ ili institucija mogu raspisati novi javni poziv tokom trajanja važenja navedene odluke – objašnjava Jovetić.

Podsjeća i kako zaposleni u javnom sektoru može da ostvari pravo na otpremninu u visini do 50 odsto mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može da bude veći od 15 bruto zarada zaposlenog.

- Zaposlenom koji ispunjava uslove za odlazak u penziju i ako mu do 67 godina života nedostaju do dvije godine, može ostvariti pravo na otpremninu u iznosu do šest bruto zarada. Visina bruto zarade određuje se kao prosječan iznos posljednje tri bruto zarade koje su zaposlenom pripadale prije isplate otpremnine – objasnio je Jovetić.

Odlukom o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, predviđeno je da se otpremnine isplaćuju iz sredstava institucija koje su dio javnog sektora. Jovetić objašnjava kako je i Ministarstvo finansija, budžetom za ovu godinu, opredijelilo 2,7 miliona eura za isplatu otpremnina koje se ne mogu obezbijediti iz sredstava državnog organa, organa državne uprave, suda, državnog tužilaštva, fonda ili drugog organa koji se finansira iz državnog budžeta ili ustanove čiji je osnivač država.

- Ova sredstva su jednim dijelom obezbijeđena iz Sektorske budžetske podrške koja su opredijeljena Crnoj Gori od strane Evropske komisije za reformu javne uprave – navodi Jovetić. Dodaje i kako je Vlada 11. jula ove godine zadužila potrošačke jedinice budžeta da, nakon isteka roka za prijavu zaposlenih za sporazumni prekid radnog odnosa, o broju zainteresovanih po organima i institucijama informišu resore finansija i javne uprave.

- Takođe, odlukom o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, organi i institucije zaduženi su da u roku od deset dana od dana isplate otpremnine Ministarstvu javne uprave dostave kopiju sporazuma o prestanku radnog odnosa – navodi Jovetić.

Ističe i da će evidenciju o zaposlenima koji su, u skladu sa ovom odlukom, ostvarili pravo na optremninu voditi Ministarstvo javne uprave.

- Ministarstvo će svim organima i institucijama dostaviti obrazac za izvještavanje o zaposlenima koji su ostvarili pravo na otpremninu – objasnio je državni sekretar. Jovetić zaključuje i da se odluka o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa odnosi na sve zaposlene u javnom sektoru, uključujući i visokorukovodeći kadar, i to na način definisan Zakonom o državnim službenicima i namještenicima.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Veće pljačke nema od ove.Ovo je katastrofa.Radio sam 40god.i otišao sa otpremninom od 900evra,a pri tome sam izgubio i zdravlje.