26 °

max 32 ° / min 23 °

Utorak

04.08.

32° / 23°

Srijeda

05.08.

28° / 23°

Četvrtak

06.08.

29° / 21°

Petak

07.08.

32° / 22°

Subota

08.08.

33° / 23°

Nedjelja

09.08.

33° / 23°

Ponedjeljak

10.08.

35° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Golubović: Uspješna poljoprivreda garantuje sigurne prihode

Izvor: Foto: Ministarstvo ekonomije

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Golubović: Uspješna poljoprivreda garantuje sigurne prihode

Forum crnogorskih i slovenačkih privrednika održan je danas u Gospodarskoj zbornici Slovenije u Ljubljani.

Skup u kom je učestvovalo stotinu privrednika, predstavnika vlada i komora, organizovan je u okviru Dana Crne Gore u Sloveniji, a u vrijeme 52. Međunarodnog sajma preduzetništva MOS u Celju, čiji je naša zemlja partner.

U radu poslovnog foruma, među brojnim uglednim zvanicama, učestvovali su crnogorski ambasador Vujica Lazović i počasni konzul Crne Gore u Sloveniji Vojislav Kovač.

U plenarnom dijelu govorili su predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, ministarka ekonomije Dragica Sekulić i generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije mr Sonja Šmuc, saopšteno je iz Privredne komore. 

Golubović je ocijenio da će poslovni forum doprinijeti jačanju ekonomske saradnje dvije države. Istakao je Sloveniju kao aktivnog promotera proširenja Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana i iskazao zahvalnost jer ta zemlja vrednuje doprinos Crne Gore regionalnoj stabilnosti i saradnji.

"Crna Gora koristi iskustva Slovenije u razvoju moderne države čije su strukturne i ekonomske reforme doprinijele njenoj konkurentnosti na evropskom tržištu. S obzirom na to da je naša zemlja odnedavno dio NATO saveza, slovenačko iskustvo može biti putokaz za crnogorske privrednike kako da ostvare benefite koje daje članstvo u ovoj alijansi", rekao je Golubović.

Podsjetio je da je crnogorski BDP prošle godine rastao po jednoj od najviših stopa u Evropi – 4,9 odsto, te da to između ostalog potvrđuje činjenicu da kontinuirano unapređujemo poslovni ambijent u smjeru koji pogoduje prilivu stranih investicija.

U Crnoj Gori su prisutni investitori iz više od 120 zemalja, koji su uložili više od 9,8 milijardi eura u bruto iznosu, od 2006. godine. Slovenija je sa investicijama od 353 miliona eura na jedanaestom mjestu po obimu ulaganja, odnosno na sedmom u odnosu na zemlje Evropske unije. Golubović je zahvalio privrednicima iz Slovenije jer su bili među prvima koji su investirali u Crnu Goru nakon obnove nezavisnosti. Riječ je o kompanijama HIT Montenegro, NLB banka, Intereuropa, Triglav osiguranje, Petrol, Mercator. Danas, u Crnoj Gori posluje više od 150 kompanija sa slovenačkim kapitalom.

"Iako je u 2018. ostvaren nivo robne razmjene od 85 miliona eura, smatram da postoji prostor za unapređenje saradnje Crne Gore i Slovenije. Cijenim da je važno podsticati zajedničke inicijative i organizovati skupove poput ovog kako bi privrednici uspostavili partnerstva na konkretnim poslovnim projektima. Nova polja saradnje otvaraju se u oblastima izgradnje infrastrukturnih projekata, IT usluga, energetike, turizma, agrara i drvoprerade", smatra predsjednik Komore.

Ocjenjuje da slovenačka privreda može da ponudi stručna znanja u oblasti projektovanja saobraćajne i energetske infrastrukture. Crna Gora će, kaže, zahvaljujući podmorskom energetskom kablu postati jedno od najznačajnijih energetskih čvorišta jugoistočne Evrope čime se stvaraju preduslovi za ulaganja iz Slovenije i drugih država u naše proizvodne i prenosne kapacitete.

Postojanje direktne vazdušne linije Podgorica-Ljubljana je od velikog značaja za dalju saradnju u oblasti turizma, naročito ako se ima u vidu pozitivan trend broja posjeta i ostvarenih noćenja slovenačkih i crnogorskih turista posljednih godina. Golubović smatra da naša zemlja mora, po uzoru na Sloveniju, svoju prirodnu raznolikost, staviti u funkciju razvoja zimskog, sportskog, seoskog i zdravstvenog turizma, dodaje se u saopštenju. 

"Uvjeren sam da će slovenački investitori prepoznati interes da ulažu u najdinamičniji sektor crnogorske privrede. Takođe, zainteresovani smo za razvoj saradnje sa Slovenijom u oblasti upravljanja komunalnim otpadom i prečišćavanja otpadnih voda, kao i vaša iskustva u razvoju koncepta zelene ekonomije, svjesni da samo očuvanjem prirodnih resursa možemo biti pravi partner razvijenim društvima", rekao je on.

Udruživanjem poljoprivrednih proizvođača u zadruge i uvođenjem modernih tehnologija Slovenija je povećala produktivnost proizvodnje, što je model koji, prema Golubovićevim riječima, treba slijediti i u Crnoj Gori.

"Uspješna poljoprivreda garantuje sigurne prihode, pa se putem povezivanja proizvodnje, dijeljenjem znanja i tehnologija, korišćenjem evropskih fondova može podići konkurentnost i zajedno izaći na treća tržišta", saopštava Golubović.

Naša država je, naglašava, znatno povećala agrarni budžet i uvela niz podsticajnih mjera, što uz sve uspješnije korišćenje raspoloživih međunarodnih fondova stvara povoljan ambijent za ulaganje i korišćenje kapaciteta prehrambene industrije. U naredne četiri godine, za ulaganja u sektor poljoprivrede iz pomenutih izvora biće obezbijeđeno oko 250 miliona eura, od čega preko 150 miliona bespovratne podrške. 

On vjeruje da bi znanja i iskustva slovenačkih privrednika mogla značajno doprinijeti i da potencijal crnogorskih šuma dobije dodatnu vrijednost kroz ulaganja u prerađivački sektor.

Digitalizacija, osnaživanje sektora informacionih tehnologija i jačanje inovativne zajednice, takođe su potencijalne oblasti jačeg ekonomskog povezivanja.

"Ohrabrujemo slovenačke i naše kompanije da sarađuju u ovoj oblasti, naročito imajući u vidu da je crnogorski IT sektor već pokazao značajan kapacitet rasta", rekao je Golubović.

Izrazio je uvjerenje da će privrednici iskoristiti poslovni forum da razgovaraju o konkretnim projektima kako bi se u funkciju stavili neiskorišćeni potencijali za privrednu saradnju.

"Vjerujem da smo dosadašnjim rezultatima u regionalnom povezivanju i kontinuiranom saradnjom sa Gospodarskom zbornicom Slovenije, otvorili vrata za ambicioznije zajedničke poslovne planove i jačanje veza privrednika naše dvije zemlje", zaključio je predsjednik crnogorske Komore.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da su Slovenci naši politički i ekonomski prijatelji. Naša zemlja baštini otvorenost, bez barijera za protok roba i ima puno povjerenje u slovenačke proizvode i usluge koje odlikuje prepoznatljiv kvalitet.

"Slovenija je ekonomski partner po kom se treba ravnati, jer ne gradi ambijent na populizmu, već na primjeni evropskih standarda. Na slovenačke institucije se možemo ugledati kako da pomognemo privredi da spremno dočeka konkuretno evropsko okruženje", kazala je ministarka Sekulić. 

Istakla je prioritetne grane razvoja crnogorske ekonomije, posebno turizam, poljoprivredu i energetiku. Govoreći o turizmu, navela je svjetske brednove koji posluju u našoj državi, kao što su Hilton, Falkensteiner, Ritz, One and Only.

"Moramo raditi na tome da se poljoprivreda intenzivnije razvija, kako bi odgovorila sve brže rastućim potrebama turističke privrede", saopštila je ministarka.

Prema njenim riječima, energetski kabl prema Italiji podstakao je značajne investicije u proizvodne energetske pogone u tom sektoru, među kojima se posebno ističu solarne i vjetroelektrane.

"To je pokazatelj da, ukoliko napravite kvalitetnu infrastrukturu i obezbijedite fer tržišne uslove, ne morate brinuti, jer će investicije same doći", naglasila je ona.

Sekulić smatra da će autoput Bar-Boljare doprinijeti boljoj povezanosti barske luke sa Srbijom, što će, između ostalog, motivisati investitore da u našoj državi grade industrijske kapacitete.

Ocijenila je da će Sajam preduzetništva u Celju dati doprinos da se podstaknu investicije iz Slovenije u Crnu Goru i obrnuto.

"Naše kompanije su dovoljno narasle da mogu biti konkurentne u Sloveniji", zaključila je ministarka ekonomije i pozvala privrednike da posjete crnogorski štand na MOS-u u Celju.

Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije mr Sonja Šmuc akcenat je stavila na veoma dobre rezultate koje posljednjih godina postiže njihova ekonomija, među kojima su rast od četiri odsto u 2018 (tri odsto je projekcija za 2019.), zaduženost ispod prosjeka EU, dok je privreda ostvarila više od 100 milijardi eura prihoda. Kupovna moć stanovništva je na 83 odsto prosjeka EU, a zaposlenost je sada rekordna, dodaje se u saopštenju. 

"Možemo još bolje, a tome će doprinijeti još snažnija povezanost najprije sa državama okruženja, ali i sa svim drugim partnerima širom Evrope i svijeta", rekla je Šmuc.

Ona je navela da je težnja da do 2025. Slovenija ostvari izvoz od 50 milijardi eura. U Crnu Goru sada izvoze u vrijednosti 100 miliona eura, dok uvoze robe za svega 14 miliona.

"Uvjerena sam da će učestvovanje na Sajmu u Celju i ova posjeta privredne delegacije doprinijeti većem izvozu iz Crne Gore u Sloveniju", ocijenila je predstavnica Gospodarske zbornice.

Komentarišući globalne ekonomske tokove, ona je sa žaljenjem konstatovala da se svijet sve više okreće protekcionizmu, što je loše za male i otvorene države kakve su Slovenija i Crna Gora. Barijera, prema njenim riječima, ima i u našem regionu, a Crna Gora je svijetli primjer nesmetanog toka roba i usluga.

"Veliki je posao koji je pred regionalnim političarima, a to je otklanjanje barijera za privrednike", zaključila je Šmuc.

Ona je izrazila očekivanje da će crnogorska privredna delegacija i izlagači na Sajmu u Celju iz Slovenije otići sa sklopljenim poslovnim partnerstvima i novim prijateljstvima.

Prezentacije ekonomija i investicionih potencijala dvije države imali su potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić i mr Helena Schlamberger, predstavnica slovenačke Javne agencije Spirit, dok je o rešavanju sporova i arbitraža u međunarodnom poslovanju govorio mr Marko Đinović, generalni sekretar Stalne arbitraže pri Gospodarskoj zbornici Slovenije.

Forum je okončan bilateralnim razgovorima privrednika dvije zemlje o mogućnostima uspostavljanja partnerstava na konkretnim poslovima.

Goran Jevrić, direktor Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, izrazio je zahvalnost Privrednoj komori na prilici da bude u veoma značajnoj delegaciji crnogorskih privrednika.

"Za nas su veoma značajna dobra iskustva Slovenije u zaštiti vodnog resursa i životne sredine. Regionalni vodovod želi da primijeni ta iskustva i standarde koji su zastupljeni u ovoj oblasti u Sloveniji", rekao je Jevrić.

Tomaš Ružić, predstavnik slovenačkog Petrola, smatra da će bilateralni razgovori doprinijeti još boljoj zastupljenosti njihovih proizvoda i usluga u Crnoj Gori.

"Dolazim iz kompanije koja je već prisutna u Crnoj Gori i bavimo se distribucijom naftnih derivata. Želimo proširiti našu djelatnost u ovom području, ali i u oblasti zaštite životne sredine i snabdijevanja pitkom vodom", rekao je Ružić.

Gordana Rajović, direktorica Instituta “Dr Simo Milošević”, predviđa da će iz Ljubljane otići sa konkretnim rezultatima.

"Uspostavljanjem kontakata sa brojnim učesnicima poslovnog foruma iz Slovenije smo jako zadovoljni, a na pomolu je i potencijalno poslovno partnerstvo.

Institut “Dr Simo Milošević” je brend ne samo Crne Gore, već i Evrope, a zahvaljujući pametnoj specijalizaciji koja prepoznaje zdravstveni turizam kao jedan od prioriteta mislim da ćemo se i dalje snažno razvijati", kazala je Rajović.

U okviru manifestacije Dani Crne Gore u Sloveniji, pored poslovnog foruma, organizovan je bogat kulturno-umjetnički program.

U Ljubljani nastupaju mažoretke, folklorni ansambli i klape iz Crne Gore, kao i hip-hop dvojac Who See, a postavljena je multimedijalna izložba “Kreativna Crna Gora”, zaključeno je u saopštenju PKCG. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR