18 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ZZZ objavio javni poziv, do 7 i po hiljada eura za pokretanje biznisa

Izvor: Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Ekonomija

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

ZZZ objavio javni poziv, do 7 i po hiljada eura za pokretanje biznisa

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Zavod za zapošljavanje objavio je jutros prvi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava od 3.000 do 7.500 eura. 

Taj novac će, kroz tri jednogodišnja ciklusa, biti dodijeljen za više od 400 korisnika grantova za samozapošljavanje odnosno više od 400 novih biznisa. To je saopšteno na konferenciji za novinare koju je danas organizovao Zavod u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao je da je prvi Javni poziv koji je objavio Zavod vrijedan 1,2 miliona eura i da će se u tri godine projekta za samozapošljavanje raspodijeliti ukupno 3,5 miliona eura.

"Ova sredstva su obezbijeđena iz pretpristupnih fondova Evropske unije, kroz Program Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Program je nastavak uspješne saradnje Evropske komisije i Vlade Crne Gore u oblasti socijalne politike, politika zapošljavanja i obrazovanja", naveo je Purišić.

Purišić je kazao da Vlada Crne Gore posvećeno realizuje mjere i programe aktivne politike zapošljavanja, usmjerene ka povećanju zaposlenosti i smanjenju nezaposlenosti.

"Kao rezultat, u proteklih nekoliko godina imamo značajno smanjenje stope nezaposlenosti. Prema podacima iz Ankete o radnoj snazi, smanjena je sa 17,7% koliko je bila u 2016. na 15,2% u 2018. godini, odnosno na 14,3% koliko je bila u drugom kvartalu 2019", dodao je Purišić.

Mjere za samozapošljavanje koje će se realizovati kroz ovaj poziv, kako je kazao, omogućiće učesnicima sticanje potrebnih znanja za prijavljivanje na slične pozive, sticanje vještina za pokretanje i vođenje sopstvenog biznisa, egzistenciju za sebe i svoju porodicu i u konačnom, doprinos zajednici kroz novouspostavljene biznise.

"Iskustvo je pokazalo da učesnici u pripremnim mjerama za samozapošljavanje imaju veću mogućnost zaposlenja i održivosti tog zaposlenja. Nova radna mjesta koja će se otvoriti kroz ovaj program od posebne su važnosti za naše građane u opštinama sa najvećom stopom nezaposlenosti", istakao je ministar.

Direktor Zavoda Suljo Mustafić kazao je da je dugotrajna nezaposlenost i dalje jedan od ključnih izazova na tržištu rada, naročito među mladima.

"Zavod je jutros objavio prvi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava od 3.000 do 7.500 eura. Taj novac će, kroz tri jednogodišnja ciklusa, biti dodijeljen za minimum 400 korisnika grantova za samozapošljavanje odnosno 400 novih preduzeća (minimum 140 po pozivu).

Priliku da se prijave imaju sva nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda najmanje 6 mjeseci na dan objavljivanja Poziva, sa naglaskom na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene. Zato pozivam sve, koji su voljni da pokušaju da pokrenu svoj biznis, da se informišu u biroima rada širom Crne Gore kao i na sajtu Zavoda“, rekao je Mustafić i dodao da vjeruje da će bespovratna sredstva sigurno biti podsticajna.

"Novac koji nudi Zavod za zapošljavanje nije dar – to je bespovratna podrška za pokretanje novog posla. Podrška koja sa sobom nosi veliku odgvoornost u sprovođenju, izvještavanju i održivosti", istakao je direktor Zavoda.

Osim finansijske podrške Zavod će, kako je rekao, kao servis blizak građanima, kandidatima obezbijediti obuku i savjetovanje prilikom prijavljivanja i u toku implementacije.

"Objavljeni Javni poziv sadrži sve informacije, visinu iznosa sredstava, dužinu trajanja poziva kao i uslove učešća. Sadrži i informacije o dokumentaciji koja se prilaže uz zahtjev za učešće u programu, o pravima i obavezama korisnika kao i rokovima za podnošenje zahtjeva", pojasnio je Mustafić.

Kako je rekao, svi projektni prijedlozi koji budu prihvatljivi biće proslijeđeni na dalje razmatranje i ocjenu kvaliteta.

"Zbog regionalnog zaostajanja i veće stope nezaposlenosti na sjeveru, i kroz ovaj projekat, nastojaćemo da podstičemo zapošljavanje i u manje razvijenim sredinama.

Vjerujem da će Program grantova za samozapošljavanje biti važan činilac u privrednoj aktivnosti i pospješivanju ukupnog ambijenta za razvoj malog biznisa, a time i ukupnog stanja u crnogorskoj privredi", zaključio je Mustafić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR