10 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković u Kotoru: Vrijeme za nadoknađivanje propuštenoga u protekle dvije i po godine

Ekonomija

Tag Video
Comments 0

Marković u Kotoru: Vrijeme za nadoknađivanje propuštenoga u protekle dvije i po godine

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković razgovarao je danas u Kotoru sa opštinskim rukovodstvom na čelu sa predsjednicima Opštine Željkom Aprcovićem i Skupštine opštine Jovom Suđićem o razvojnim i infrastrukturnim projektima vrijednim više od 50 miliona eura i o tome kako da stalnim kontaktom uz podršku Vlade Kotor pokuša da profitira od uspješne Vladine ekonomske politike koju je ova opština propustila u protekle dvije i po godine.

„Danas u Kotoru nijesam samo u obilasku projekata i investicija koje se realizuju i na ovom lokalitetu nego sam bio u radnoj posjeti Opštini Kotor. Imali smo veoma sadržajan i konstruktivan sastanak. Poslije dužeg vremena, nažalost, predsjednik Vlade je bio u prilici da sa rukovodstvom Opštine razgovara o razvojnim pitanjima opštine Kotor, o izazovima koji stoje na tom putu jer u prethodne skoro tri godine nijesam imao priliku, bez obzira na moje insistiranje, da sa prethodnom lokalnom vlašću o tim važnim pitanjima razgovaram. Nažalost, to je koštalo i opštinu Kotor i naravno Crnu Goru i njenu ekonomiju u cjelini“ – rekao je novinarima premijer Marković na kraju posjete.

Predsjednik Vlade je precizirao da je na sastanku bilo riječi o svim važnim temama koje se tiču ove opštine.

„Otvorili smo sva važna pitanja koja se tiču Kotora i njegovog razvoja i dogovorili se kako da na njih damo najbrži i najkvalitetniji odgovori i kako bi se efekti brzo vidjeli. Dakle, razgovarali smo i o problemima koji se tiču završetka sportske sale u Kotoru i kotorskog bazena. Nažalost imamo probleme sa nedoraslim izvođačima na tim projektima, jasno smo se danas opredijelili: ili će ispunjavati obaveze, ili ćemo tražiti druge. U svakom slučaju ćemo ta dva kapitalna društvena infrastrukturna objekta završiti. Razgovarali smo o onome što su izazovi kada je u pitanju usvajanje Prostornog plana Kotora, novog prostornog plana u odnosu na Predlog koji je bio na javnoj raspravi, poziciji i stavu UNESCO-a i sada rukovodstva Opštine Kotor. I razgovarali smo o pitanjima razvoja u budućnosti. Govorili smo o izvjesnom projektu odnosno dobroj ponudi gradnje žičare od Kotora do Njeguša, to je kapitalno važna investicija za Kotor, za Cetinje, za Nacionalni park Lovćen, za crnogorski turizam generalno. Razgovarali smo i o onome što moramo uraditi na kapitalnoj infrastrukturi koja se tiče izgradnje novog bulevara od Jaza do Tivta koja treba takođe Kotoru i građanima Kotora da donese novu vrijednost, o onome šta će ako dobijemo kvalitetnog koncesionara biti benefiti i Tivta i Kotora sa novim aerodromom. Tako da je bilo dosta važnih pitanja. Dogovorili smo se da Vlada i predsjednik Opštine sa njegovim timom bude u stalnom kontaktu i da na dnevnoj osnovi odgovaramo na sve izazove kako bi Kotor uhvatio ili prigrabio dio benefita od intenzivnog ekonomskog razvoja koji Crna Gora ima, a koji je propustio u ove dvije i po godine“ – rekao je on.

Marković je obišao i gradilište novog hotela na temeljima nekadašnjeg Hotela „Vrmac“ i tom prilikom rekao da je Crna Gora dobila kredibilnog investitora koji će uložiti 10 miliona eura u adaptaciju i rekonstrukciju objekta sa četiri zvjezdice i više od 105 smještajnih jedinica visoke kategorije.

„Posebno je važno što i na ovom lokalitetu i u ovom objektu nemamo izlazak iz postojećih gabarita ni jednog centimetra. Ovo će biti jedan od najljepših hotelskih objekata u Zalivu i što je posebno važno o što poštujemo investitoru da je zadržao i zadržaće dio zdravstvenih kapaciteta koji će upotpuniti ponudu ovog objekta i opštine Kotor“ – rekao je premijer dodajući da je najvažnije ipak da će u budućem hotelu biti otvoreno stotinu novih radnih mjesta.

Na pitanje novinara o problemu odvoda otpadnih voda predsjednik Vlade je rekao da je sada potrebno rješavati tu problematiku ne samo u Kotoru već i u Perastu i Risnu jer je prošušteno da to bude urađeno ranije.

„Moglo se to raditi ranije sa mnogo manje para u onoj velikoj Jugoslaviji, ali nažalost to moramo raditi danas. To košta mnogo skuplje nego što bi tada koštalo. To kod građana i stanovništva izaziva više nervoze nego što bi tada izazivalo, ali imamo planove za to i idemo u tom pravcu. Dakle, rješavaćemo pitanje saobraćajnih zagušenja i nedostatka fekalne i atmosferske kanalizacije“ – rekao je predsjednik Vlade.

Upitan o da li je na sastanku bilo riječi i o ostalim lokalnim temama poput gradnje zaobilaznice oko grada predsjednik Marković je rekao da o tome nije bilo riječ jer je to kompleksno pitanje koje mora biti riješeno u dijalogu sa UNESCO-m.

„Mi ne želimo da Kotor izgubi svoju poziciju u UNESCO-u. Kotor je sam po sebi velika crnogorska vrijednost u kulturnom, i naravno ne samo u kulturnom nego i u identitetskom smislu. Ali posebnu vrijednost ima kao prostor koji je zaštićen UNESCO-om. Nažalost, u prethodnom periodu nijesmo bili pažljivi u komuniciranju sa UNESCO-m, postoje određeni nesporazumi kad su u pitanju razvojni potencijali Kotora. Mi sada želimo da te nesporazume eliminišemo i da sa UNESCO-m za jednim stolom utvrdimo šta su to razvojni interesi, šta su to potrebe ovog prostora Opštine Kotor u cjelini i nađemo najprihvatljivija rješenja. U okviru tih otvorenih pitanja je i valorizacija bedema, zaobilaznica Kotora ovdje, nekada specifične lokacije blizu ovog prostora, tako da nam ostaje dosta posla na tim otvorenim pitanjima, a istovremeno razvojnim potrebama Opštine Kotor“- kazao je predsjednik Vlade.

Upitan da prokomentariše glasanje u Tužilačkom savjetu Premijer je rekao da je svaki član Savjeta slobodan da odlučuje po sopstvenom uvjerenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR