15 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
118 tendera palo od početka godine

Ekonomija

Comments 0

118 tendera palo od početka godine

Izvor: Prva Tv

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki od početka godine oborila je 118 tendera. Rekorder je Pošta, kojoj je isti tender poništen čak pet puta. U Komisiji za kontrolu postupaka javnih nabavki kažu da je najveći problem što se ne poštuju njihove odluke, odnosno što se prilikom ponovnog raspisivanja ne ispravljaju nepravilnosti, pa zbog istih propusta tender više puta poništavaju.

Od početka godine stiglo je 260 žalbi na 217 tendera.

"Zbog bitne povrede zakona povodom žalbe poništeno je 118 postupaka javnih nabavki. I to je najčešći razglog zbog kojeg se poništavaju postupci, a to je zbog bitne povrede", kaže za Prvu direktor Komisije za kontrolu postpaka javnih nabavki Zoran Živković.

Neusaglašenost tenderske dokumetacije sa Zakonom i Ugovorom, najčešće su nepravilnosti. Takođe, dosta često naručilac u javnim pozivima ne predvidi uslove, kao što su dozvole, licence i slično...

"Oni upravo jedne te iste greške prave. U čemu je problem? Ja to ne mogu da shvatim drugačije, bez da je to copy-paste. Oni ne razmišljaju o tome, nego prepisuju jedan od drugoga", dodaje on.

Zbog toga se dešava da Komisija iste tendere ponišatava po nekoliko puta…

"Pa evo na primjer Pošta Crne Gore, njima je postupak poništen u pet tendera. Upravi carina u tri tendera, Cedisu tri tendera, Univerzitet Crne Gore tri tendera, Uprave za saobraćaj tri tendera, po dva tendera Uprava za imovinu, Ministarstvo odbrane i tako dalje", kaže Živković.

Najviše tendera oboreno je Upravi javnih radove, kojoj je Komisija ponistila 14 različitih tendera, a Upravi za imovinu 10. Osam tendera poništeno je Elektroprivredi i Upravi za saobraćaj, Klininičkom šest...

"A još se nije desilo da je starješina ograna prozvao radnika što mu padaju po dva, tri puta tenderi na odgovornost", kaže on.

Iz Komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki poručuju da se mora raditi na edukaciji i ogovornosti Službi za javne nabavke, kako se ne bi stalno ponavljale iste greške zbog kojih se uglavnom poništavaju tenderi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR