9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nikšićke firme snažno doprinijele ekonomskom rastu države

Ekonomija

Comments 0

Nikšićke firme snažno doprinijele ekonomskom rastu države

Izvor: Mina bussines

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Nikšićka preduzeća su u prošloj godini iskazala ukupan prihod od 900,5 miliona EUR, 10,2 odsto ukupnog prihoda na nivou države, što je, prema riječima predsjednika Privredne komore (PKCG), Vlastimira Golubovića, snažan doprinos ekonomskom razvoju Crne Gore.

Golubović je, tokom posjete Nikšiću, čestitao rukovodstvu te Opštine na rezultatima koje lokalna uprava postiže u razvoju ambijenta za poslovanje i podizanju ekonomske aktivnosti na njenoj teritoriji.

Prema analizi poslovanja privrednih subjekata koju je PKCG uradila za sve crnogorske opštine, nikšićka preduzeća su u prošloj godini iskazala ukupan prihod od 900,5 miliona EUR, što je 10,2 odsto ukupnog prihoda na nivou Crne Gore, i predstavlja povećanje od 4,2 odsto u odnosu na prošlu godinu.

“Naša analiza govori da snažno doprinosite ekonomskom razvoju Crne Gore”, kazao je Golubović.

Iz PKCG je saopšteno da rezultati analize poslovanja preduzećaa pokazuju da je u prošloj godini finansijske iskaze predalo 1,37 hiljada firmi registrovanih u Nikšiću, što je 7,5 odsto više nego 2017.

Najveći broj njih registrovan je za poslove trgovine 34,9 odsto, prerađivačke industrije 12,6 odsto i građevinarstva 10,3 odsto. Preduzeća u Opštini Nikšić su u prošloj godini zapošljavala ukupno 8,99 hiljada osoba, 1,9 odsto više nego 2017. godine.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović je uporedio današnje pokazatelje sa stanjem od prije nekoliko godina kada kompanije nijesu dobro poslovale, ali su uz podršku Vlade i lokalne samouprave ponovo "stale na noge".

“U posljednje dvije godine nezaposlenost u Nikšiću je sa 22 odsto pala na 12 odsto”, naveo je Grbović.

On je kazao da je za lokalnu samoupravu izazov ukidanje i smanjenje iznosa pojedinih lokalnih taksi, čime se otežavaju aktivnosti pojedinih gradskih funkcija.

Golubović je rekao da privrednici traže rasterećenje od brojnih dažbina na svim nivoima, ali da duboko uvažavaju neophodnost održivosti lokalnih samouprava.

Delegacija PKCG sastala se, tokom posjete Nikšiću, sa izvršnom direktoricom Pivare Trebjesa, Sanjom Ćalasan, koja je kazala da ta kompanija i ove godine nastavlja trend uspješnog poslovanja i rasta prodaje.

Nikšićko pivo je brend koji je veoma dobro prihvaćen u regionu, pa ne čudi što se 22 odsto ukupne proizvodnje plasira na ta tržišta, među kojima su najveća Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova. Srpsko i hrvatsko tržište ne računaju se kao strana pošto dijele istog vlasnika sa Apatinskom i Zagrebačkom pivarom koje prodaju Nikšićko u tim zemljama.

Kompanija zapošljava 230 radnika i oko 60 sezonskih.

“Nikšićko pivo se prodaje u Njemačkoj i Americi”, dodala je Ćalasan.

Ona je kazala da je potrošnja piva tokom sezone bila niža nego prošle godine, iako crnogorski turizam bilježi rekordne rezultate što se tiče broja gostiju.

Među barijerama s kojima se srijeću u poslovanju su administrativne, prilikom uvoza sirovine, zatim nepriznavanje laboratorijskih nalaza u zemljama okruženja i obaveza označavanja akciznim markicama svake limenke koju izvoze u Albaniju, što je posao koji mora ručno da se obavlja.

Ćalasan je saopštila da je u cilju lakšeg poslovanja potrebno unaprijediti zakonska rješenja koja regulišu rad, bolovanja i fiskalizaciju.

Golubović je čestitao Pivari Trebjesa na održivom poslovanju i rastu koji će zabilježiti i u ovoj godini. On je dodao da se PKCG zalaže za unapređenje poslovnog ambijenta, naročito kroz uticaj na zakonska rješenja, među kojima se posebno izdvaja regulativa koja se odnosi na oblast rada, privredna društva i javne nabavke.

Delegacija PKCG sastala se i sa direktorom Instituta za crnu metalurgiju (ICM), Rankom Nikolićem, koji je naveo da Institut danas stabilno posluje, razvijajući saradnju sa domaćim i regionalnim kompanijama iz sektora metalurgije.

“ICM proizvodi kvalitetne proizvode - čelične odlivke i čelike, te pruža usluge svoje četiri laboratorije za ispitivanja i tehničku zaštitu, koje rade 100 akreditovanih metoda. Sarađujemo sa Uniprom KAP-om, Tosčelikom, Rudnikom uglja, Termoelektranom, prerađivačima kamena i Armaturom iz Čapljine. Slične aranžmane očekujemo u Srbiji, a dobili smo posao preko tendera za Elektroprivredu Kosova”, precizirao je Nikolić.

Institut, koji je značajna sredstva uložio u unapređenje proizvodnog procesa, očekuje i prerada otpadnih čelika u ingote, koji bi zatim išli na valjanje u Sloveniju.

Nikolić je kazao da su se davno akreditovali očekujući da će dobijati više poslova, ali da imaju problem sa nelojalnom konkurencijom koja ne poštuje standarde, ali ima povoljniju ponudu na tenderima.

Predstavnici ICM-a zato pozivaju da se izmijeni regulativa koja uređuje javne nabavke kako za dobijanje posla ne bi cijena bila glavno mjerilo, već dokazani kvalitet.

Predstavnici ICM-a su kazali da izazov za tu kompaniju predstavlja visok iznos porez na nepokretnosti koji plaćaju 54 hiljade EUR godišnje, za imovinu površine 55 hiljada kvadrata, koji se obračunava po maksimalnoj stopi od jedan odsto. Riječ je o velikoj barijeri u poslovanju.

Golubović je čestitao na postignutim uspjesima i dodao da je ICM u kratkom roku od preduzeća sa problemima postala stabilna kompanija koja je podigla kvalitet proizvoda i internacionalizuje poslovanje.

Delegacija PKCG se sastala i sa suvlasnikom NTC grupe, Rankom Jovovićem i obišla njihov hotel Onogošt, pogon gdje proizvode kraft pivo Mamut i logistički centar.

Jovović je naveo da su se, zahvaljujući Vladinoj politici i lokalnoj samoupravi, razvili u kompaniju koja je posljednjih godina u logistički centar i hotel Onogošt investirala blizu 12 miliona EUR.

“U narednim godinama, na lokaciji gdje je logistički centar, pored fabrike peleta biće i još nekoliko manjih firmi. Zapošljavamo preko 500 ljudi u svim našim kompanijama. Želja nam je da i dalje investiciono rastemo”, rekao je Jovović.

Prema njegovim riječima, veliku barijeru za poslovanje kompanije predstavljaju visoki porez na nepokretnosti i doprinosi na zarade zaposlenih.

“Nadam se da će Opština u budućem perodu umanjiti ove poreze i doprinose. Smanjenje doprinosa doprinijelo bi da hoteli u turističkim centrima ostanu otvoreni i tokom zime”, smatra Jovović.

Golubović je kazao da Privredna komora traži značajnije rasterećenje troškova rada, na 50 odsto.

Predstavnici Komore su se, prilikom obilaska pivare gdje se proizvodi sve popularnije Mamut pivo, upoznali sa tehnološkim procesom i sastojcima pića koje kombinuje domaću vodu sa sirovinama iz Njemačke i Austrije.

Golubović se sastao i sa predsjednikom Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Đokom Krivokapićem, koji je kazao da je
vraćanje te elektroenergetske kompanije pod upravu države bilo od izuzetnog značaja za njen razvoj i pokretanje njenih disperzivnih investicionih aktivnosti u energiju iz obnovljivih izvora.

“U narednom periodu ne smije biti improvizacija, jer nas očekuju izuzetno značajni razvojni projekti. Država mora da sačuva većinski iskaz u EPCG, bez obzira na to da li će tražiti novog strateškog partnera ili ne. Sve investicije u ovaj sektor mogu značajno da doprinesu rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP)”, ocijenio je Krivokapić.

Golubović je kazao da je veliko ohrabrenje što se planiraju novi objekti i revitalizuju postojeći, što umnogome doprinosi stabilnosti i razvoju energetskog sistema.

“Naš energetski sistem je do skoro bio na periferiji Evrope, a sada smo podmorskim kablom spojeni sa Italijom i postajemo čvorište”, zaključio je Golubović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR