10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
USS i SS: Sindikati zabrinuti zbog postupaka poslodavačkih organizacija

Ekonomija

Comments 0

USS i SS: Sindikati zabrinuti zbog postupaka poslodavačkih organizacija

Izvor: Mina business

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Unija slobodnih sindikata (USSCG) i Savez sindikata (SSCG) zabrinuti su jer, kako tvrde, posljednjih dana poslodavačke organizacije vrše pritisak kako bi se izdejstvovale izmjene pojedinih odredbi Nacrta zakona o radu, saopštili su njihovi predstavnici.

“To se radi uprkos činjenici da su u postupku izrade tog akta učestvovali i predstavnici poslodavaca, da je on usvojen na Socijalnom savjetu i da se taj tekst već više od godinu nalazi na razmatranju pred Evropskom komisijom (EK) u Briselu”, navodi se u zajedničkom saopštenju USSCG i SSCG.

Predstavnici SSCG i USSCG su povodom tog pitanja potvrdili ranije zauzeti stav da je tekst Nacrta zakona rezultat višegodišnjeg rada radne grupe sastavljene od predstavnika socijalnih partnera, da je proizvod obostranih kompromisa i visokog stepena saglasnosti socijalnih partnera i da, kao takav, odmah nakon davanja mišljenja od EK treba da bude upućen Vladi na dalji postupak.

Predstavnici rukovodstva USSCG i SSCG održali su danas zajednički sastanak povodom predstojeće sjednice Socijalnog savjeta kojoj će prisustvovati i premijer Duško Marković.

Na sastanku su razmatrana pitanja od interesa za sve zaposlene, odnosno sindikalno članstvo, a koja će biti ujedno i predmet razmatranja na sjednici Socijalnog savjeta.

Posebna pažnja bila je posvećena Nacrtu zakona o radu i izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kao i nastavku pregovora vezanih za pitanje uvećanja minimalne zarade.

Predstavnici USSCG i SSCG su, kada je u pitanju Nacrt izmjena i dopuna Zakona o PIO, kazali da su zabrinuti i nezadovoljni činjenicom da Vlada još nije razmatrala taj tekst, koji joj je u junu dostavilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja na dalje postupanje.

Istim povodom Vladi je upućena i urgencija od Socijalnog savjeta sa sjednice održane 30. oktobra.

“Taj Nacrt zakona ispregovaran je kroz socijalni dijalog tokom prošle godine i trebalo je da stupi na snagu 1. januara ove godine. Upravo iz tog razloga sindikati će insistirati da ispregovarane izmjene i dopune počnu sa primjenom od 1. januara naredne”, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici dvije sindikalne centrale dogovorili su se da na predstojećoj sjednici Socijalnog savjeta insistiraju na davanju garancija da će se izmjene Zakona o PIO usvojiti do kraja godine.

“U suprotnom ćemo pristupiti realizaciji aktivnosti koje su zbog postignutog kompromisa obustavljene u prethodnom periodu, kao i na rješenjima koja smo zagovarali na početku prošlogodišnje kampanje o predloženim izmjenama Zakona o PIO”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR