10 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Žugić: CBCG imala tešku godinu

Ekonomija

Comments 0

Žugić: CBCG imala tešku godinu

Izvor: Mina business

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Centralna banka (CBCG) je imala tešku godinu, ali po objektivnim procjenama i najuspješniju ikada, saopštio je guverner vrhovne monetarne institucije, Radoje Žugić i dodao da su svi, ili većina ključnih bankarskih parametara na istorijskom maksimumu.

“Rast aktive iznosio je 14,1 odsto, kredita 10,7 odsto, a depozita 10,9 odsto, što je znak povjerenja u bankarski sektor. Znam da se širi blaga animoznost prema bankarima, ali su one duplo više uložile u kapitala u odnosu na profit koji su ostvarili. Tako da su banke, dominantno strane, možda i najveći strani ulagači u državi”, rekao je Žugić.

On je, na novogodišnjem koktelu koji je danas upriličen za predstavnike medija, rekao da se bilježi i najniži nivo loših kredita, istorijski gledano 4,62 odsto.

“To je znak kvaliteta upravljanja u bankarskom sistemu i aktive banaka. Krediti koji kasne 90 dana iznose svega 2,67 odsto odobrenih. To su impresivni podaci”, ocijenio je Žugić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora nikada ranije, do danas, nije imala prvo mjesto u zaštiti klijenata na bazi sadržaja i strukture podataka iz kreditnog registra.

“Zajedno sa Novim Zelandom, prema ocjeni Svjetske banke (SB), Crna Gora dijeli prvo mjesto. A na 15. mjestu je po lakoći odobravanja kredita. Istovremeno je prisutan pad loših kredita, a to je znak da se smanjuju barijere, ali i da se adekvatno upravlja rizicima u bankama”, poručio je Žugić.

On je saopštio da je jedna međunarodna institucija dostavila podatke da Crna Gora konačno nema sistemskih slabosti u bankarskom sistemu.

Žugić je rekao da su vrhovnoj monetarnoj instituciji potrebni mediji, kojima nude saradnju i partnertsvo.

“Ponekad nijesu potpuno objektivni, ali mi to razumijemo i to nas drži budnim”, poručio je Žugić.

On je kazao da CBCG u narednoj godini ima ambiciozne planove, a to je prije svega procjena kvaliteta aktive.

“Taj projekat, koji je veoma zahtjevan, već je počeo i mi ćemo ga pratiti preko banaka. Obično iskustva govore da su banke nakon ponovne procjene kvaliteta aktive imale potrebe za novim kapitalom, da su blago porasli loši krediti, što ne znači da će biti kod nas”, smatra Žugić.

On je naveo da je u svakom slučaju pravi trenutak da se ta akcija sprovede.

“Očekujemo da ćemo zajedno kroz saradnju imati pravovremeno i objektivno informisanje”, zaključio je Žugić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR