10 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rasprava u parlamentu: Ako propadne MA, nikada više nećemo imati avio-kompaniju

Ekonomija

Comments 0

Rasprava u parlamentu: Ako propadne MA, nikada više nećemo imati avio-kompaniju

Autor: Žarko Vujović

  • Viber

U parlamentu poslanici raspravljaju o pomoći nacionalnoj avio-kompaniji ''Montenegro airlines'' u iznosu od 155 miliona eura.

''Vlada nije dozvolila da dođe do stečaja, jer bi to značilo gašenje kompanije'', rekao je na početku rasprave resorni ministar Osman Nurković.

On je saopštio i da se na taj potez nijesu opredijelili ni brzo ni lako, već uz analizu i posebno imajući u vidu značaj MA za nacionalnu ekonomiju.

Nurković je naveo da su najveći teret u ovom trenutku nagomilane dubioze u periodu od oko 20 godina, koje preduzeće samo ne može da riješi.

''Imali smo tri opcije. Stečaj, koji bi doveo do gašenja kompanije sa svim posljedicama, privatizacija, za koju nijesmo mogli da obezbijedimo partnera i ulaganje u konsolidaciju i razvoj kompanije. Odlučili smo se za treću varijantu svjesni žrtve koju treba da podnesemo kroz ulaganje značajnog iznosa sredstava iz budžeta države, ali svjesni i posljedica gašenja'', kazao je Nurković.

Poslanik DPS Predrag Sekulić je rekao da u javnosti provijava pitanje da li država ima pravo da pomaže nacionalnu kompaniju.

Naveo je da su Njemačka, Francuska, Velika Britanija i još neke velike zemlje milijardama eura pomogle svoje avio-kompanije.

''Ako dozvolimo da MA propadne, mi nikada više nećemo imati avio-kompaniju'', rekao je Sekulić.

On je kazao i je predloženo da se preuzmu dugovi za poreze i doprinose do 25 miliona eura, po osnovu već izvršenih plaćanja iz budžeta devet miliona, za Aerodrome Crne Gore 32 miliona, Kontrolu letjenja 6,5 miliona, Hipotekarnoj banci 6,8 miliona i dobavljačima šest miliona eura. 

''To je ukupno 85,3 miliona eura. „Za narednu godinu je predviđeno 8,8 miliona za restauraciju motora i 11 miliona za poslovanje do nabavke aviona“, rekao je Sekulić. On je naveo da je za nabavku aviona neophodno 50 miliona eura, te da smatra da je to u potpunosti zaokružen biznis plan. 

Draginja Vuksanović-Stanković iz SDP-a je nezadovoljna mišljenjem Agencije za zaštitu konkurencije, kojoj je dostavljen nepotpuni materijal za donošenje odluke o usklađenosti predloga o ulaganju, konsolidaciju i razvoju "Montengro Airlinesa" sa propisima o državnoj pomoći.

''SDP neće podržati predloženi zakon'', rekla je Vuksanović-Stanković.

''Nemojmo da manipulišemo da će država da upumpa 155 miliona, jer dio toga ide za nabavku aviona, plaćanje poreza'', rekao je Boris Mugoša iz SD-a.  

''Kada je došao ovaj zakon u skupštinu za SD nije bio prihvatljiv. Podnijeli smo neke amandmane. Između ostalog smo tražili da se iz zakona brišu kamate i eventualna sporedna potraživanja, jer mi kao država moramo da znamo koji je to potencijalno maksimalni iznos kojim možemo da pomognemo ovoj kompaniji”, naveo je Mugoša i najavio da će, ako se prihvate njihove sugestije, podržati Vladin predlog.

''Nikad nijesmo rekli da MA treba ugasiti, jer treba Crnoj Gori. Mi smo amandmanima značajno unaprijedili stvar'', rekao je predsjednik parlamenta Ivan Brajović. Na kritike poslanika SDP-a Raška Konjevića da propusti u gradnji auto-puta koštati državu 100 miliona eura više, Brajović je rekao da u projektu auto-puta ništa nije propušteno. 

''I ranije sam govorio da ima mnogo petljanja oko petlje'', dodao je Brajović.

Sa druge strane ministar Nurković je rekao da su aneksi za autoput koštali oko 83 miliona.

Brajović: Sva dobronamjerna Crna Gora juče je odahnula i rekla: ''Svaka vam čast''

Obraćajući se poslanicima SDP-a, Brajović se osvrnuo i na jučerašnja dešavanja u parlamentu, riječima da mu je drago što za zakon o slobodi vjeroispovijesti nijesu imali 42, nego 45 poslanika. 

''Zaista je dobro što smo zajedno glasali za nešto što je, iako se to ne bi reklo po zakonu, jedna dio identitetskog zaokruživanja Crne Gore. Sva dobronamjerna Crna Gora juče je odahnula i rekla: ''Svaka vam čast, strpljivi ste, tolerantni ste, ali bogami ste i  odlučni'', rekao je Brajović. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR