10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radnici Metalca pozvali nadležne da im pomognu

Ekonomija

Comments 0

Radnici Metalca pozvali nadležne da im pomognu

Izvor: Mina business

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Radnici nikšićkog Metalca, koji posluje u sastavu češke firme Termochem, okupili su se u krugu fabrike, kako bi još jednom pozvali nadležne da im pomognu u, kako su naveli, teškoj situaciji u kojoj se nalaze.

Proizvodnja u Metalcu Termochem trebalo je da počne danas, ali je direkor Živorad Krsmanović prethodno saopštio da neće, jer još nijesu obezbijedili sredstva za nastavak rada u fabrici.

Radnik Radisav Bulatović podsjetio je da se situacija nije promijenila od kako ih je uprava poslala na odmore 27. decembra, bez trećeg dijela oktobarske plate na koji su tada čekali.

“Nema proizvodnje, plata, sirovine u fabrici, a niko nam se ne obraća kao da ne postojimo. Bilo je nekih kašnjenja u isplati zarada u prošloj godini, ali smo vjerovali obećanjima da će biti bolje i čekali”, rekao je Bulatović.

Radnicima se sada, kako je saopštio, niko od uprave ne obraća, jer ni direktori, ni vlasnik više ne dolaze u Metalac.

Radnik Niko Ćetković podsjetio je na više puta odlagane rokove za početak proizvodnje i rekao da više ne znaju šta mogu očekivati.

”Ne znamo šta da radimo, u isčekivanju smo da, makar, direktori ili vlasnik dođu i kažu nam kakva je sudbina Metalca, odnosno da li je fabrika pred zatvaranjem. Ima nekih obećanja, ali već je drugi mjesec kako ništa ne znamo”, rekao je Ćetković.

Prema negovim riječima, problem je i što radnici angažovani na ugovoreni rok ne znaju da li su još zaposleni, ni da li su okončani disciplinski postupci protiv jednog broja zaposlenih zbog ranijeg prekida rada.

”Para nema, radnici su u kreditima, nemamo Kolektivnog ugovora, a protiv četvorice zaposlenih predstavnika tek formiranog Sindikata se vodi disciplinski postupak”, rekao je Ćetković.

Krsmanović je ranije saopštio da je problem što matična kuća u Češkoj ne može trenutno da im pomogne zbog finansijskih problema u kojima se i sama nalazi.

Novac za nastavak proizvodnje, čiji je početak odlagan nekoliko puta, prema ranijim navodima uprave, trebalo je da obezbijede direktno od stranog investitora za kojeg trenutno rade narudžbu.

Konstrukcije koji rade Metalac Termochem ugrađuju se u Litvaniji i investitor je poljska firma, a novac je trebalo da se uplaćuje u Nikšić, bez posredovanja matične kuće.

Proizvodnja u Metalcu prekinuta je 27. decembra po nalogu uprave, a rok za nastavak rada do sada je nekoliko puta odlagan, radnicima nije isplaćen ni preostali dio oktobarske plate, kao ni, kako tvrde, doprinosi oko godinu.

Metalac, na koji je bio stavljen katanac do avgusta 2016. godine, kupila je češka kompanija Termochem, pokrenula proizvodnju i uposlila oko 100 radnika.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR