10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Demokrate: Pokrivenost uvoza izvozom pokazatelj devastiranosti privrede

Izvor: Foto: DCG

Ekonomija

Comments 0

Demokrate: Pokrivenost uvoza izvozom pokazatelj devastiranosti privrede

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Pokrivenost uvoza izvozom zabrinjava, ocijenili su iz Demokratske Crne Gore. 

"Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prošloj godini, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 3,02 milijarde eura. Crna Gora je izvezla robu vrijednu 415,5 miliona eura, dok je uvozna vrijednost robe iznosila čak 2,6 milijardi eura. Dakle, uvoz je bio veći 1,8 odsto u odnosu na prošlu godinu. Shodno tome, pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16 odsto, što je veoma zabrinjavajući podatak koji govori o stepenu devastiranosti crnogorske privrede.

Iako su u strukturi izvoza najviše zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu u iznosu od 97,2 miliona eura, od čega obojeni metali 63,2 miliona eura, gvožđe i čelik 18,5 miliona eura, aktuelna vlast ne da ne ulaže u metalsku industriju, već zatvara i postojeće proizvodne pogone iz te oblasti, a primjer koji potvrđuje našu tezu jeste upravo nikšićki Metalac. Situacija nije bolja ni u drvnoj industriji, a čemu svjedoči podatak da je, i pored velikih prirodnih potencijala, Vektra Jakić praktično ugašena kompanija koja je dužna i državi, i lokalnoj samoupravi, i radnicima čiji se broj sa 1000 smanjio na svega 16", navode u saopštenju. 

Država bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da napravi jasnu strategiju ulaganja u privredu kao vitalnu granu crnogorske ekonomije:

"A tu prije svega mislimo na metalsku i drvnu industriju. Unapređenje pogonskih kapaciteta rezultiralo bi povećanjem proizvodnje. Na taj način bi se povećao izvoz i doprinijelo smanjenju procenta pokrivenosti uvoza izvozom, ali i obezbijedila nova radna mjesta i sigurna egzistencija jednom broju građana. Takođe, nikako ne smijemo zapostaviti sektor poljoprivrede, ali i prozvodnju flaširane vode koju bismo mogli plasirati i na domaće i na inostrano tržište.

Racionalna politika i ulaganja u proizvodne pogone, a sve u skladu sa prirodnim resursima koje ima naša država umnogome mogu doprinijeti ekonomskom oporavku i boljem životnom standardu građana", navedeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR