11 °

max 15 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

15° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ivanović: Simbolično povećanje penzija vrijeđa inteligenciju

Ekonomija

Comments 4

Ivanović: Simbolično povećanje penzija vrijeđa inteligenciju

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Crnogorska vlast nastavlja krupnim koracima da "poboljšava" društveni ambijent, a Vlada Crne Gore odlučila je da penzije u Crnoj Gori poveća za cijelih 0,95 odsto, poručuje potpredsjednik Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović. 

"Iako smo po mizernim penzijama od kojih naši stari ne mogu da prežive, nadaleko poznati, DPS i njihovi partneri ovo uvećanje smatraju više nego dovoljnim.

Dok se nadležni hvale da je prosječna penzija u Crnoj Gori viša nego u većini država regiona, statistika govori da su penzije od 2012. godine porasle svega 2,1 odsto ili šest eura, dok je istovremeno PDV porastao četiri procenta, a potrošačke cijene za 13,2 procenta. U istom periodu kupovna moć penzionera je opala 11,1 procenat ili 379 eura godišnje.

Poznato je da su penzioneri ti koji često pomažu ostatku porodice, tako što kod njih stanuju njihova djeca i unučad jer ne uspijevaju da riješe stambeno pitanje. Tako, dok njihovi vršnjaci iz srećnijih zemalja penzionerske dane provode trošeći zarađeni novac na putovanja i slične aktivnosti, naši stari pate zbog svojih najmilijih i gledaju kako da sastave kraj s krajem", kaže on. 

Socijalistička narodna partija je svojevremeno, svojim upornim zalaganjem, uspjela da vrati osam nepravedno oduzetih penzija našim penzionerima, a naknadno još dvije, navodi on. 

"Takođe, podnijeli smo brojne predloge zakona koji su išli u korist penzionera, kao npr. 2016. kada smo predlagali da se starosna penzija utvrđuje od prosjeka zarada, odnosno od osnovica osiguranja ostvarenih u 15 najpovoljnijih godina za osiguranika, kao i povećanje iznosa najniže penzije za 30 odsto. Ništa od toga vlast, naravno, nije prihvatila.

Ovim simboličnim povećanjem penzija, koje vrijeđa inteligenciju naših sugrađana, vlast pokušava da u izbornoj godini namakne glas više i ubijedi penzionere da je ona jedino sposobna da im osigura redovnu isplatu staračkih naknada. Ali, naši penzioneri su odavno postali svjesni njihovih prevara.

SNP CG će nastaviti da se bori za društvo čija će jedna od temeljnih vrijednosti biti socijalna pravda i poboljšanje položaja jedne od najranjivijih kategorija stanovništva. Vjerujemo da je država dužna da penzionerima obezbijedi mirnu i dostojanstvenu starost, isto onako kako su i oni cijelog života ulagali u nju. To će biti naše opredjeljenje i ubuduće", naveo je Ivanović. 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Radosevic ljiljana

Lijepo sam vaspitana i imao je ko da me nauči ali ova mizerija od 0.90%povećanja penzija moram reći da je više nego mizerna.Odričem se toga procenta i ponosno držim glavu jer bih u suprotnom bila mizerna i pogažena.Znam kako vi živite ali dajte i nama da dišemo

Crnogorka

Tacno je,penzije su male,plate takodje i treba ih hitno uvecati,ali ova vasa briga vrijedja inteligenciju,jer ste ruseci Jugoslaviju i huskajuci na besmislene ratove,unistili ovaj narod i osiromasili ga,a nadasve ,vi zivite dobro.

Novi

Nemojte, molim Vas, nemojte to zvati povećanjem.Živim od mizerne penzije, kako ne znam ni sama.Ali ovo, hvala, častim Vas kavu...