10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krajem marta drugi javni poziv ZZZ-a

Ekonomija

Comments 0

Krajem marta drugi javni poziv ZZZ-a

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Zavod za zapošljavanje (ZZZ) objaviće krajem marta drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava od tri do 7,5 hiljada EUR, najavio je njegov direktor Suljo Mustafić u Bijelom Polju.

On je sa promocije 3,5 miliona EUR vrijednog Programa grantova za samozapošljavanje, prvog direktnog granta iz fondova Evropske unije (EU), poručio da će u drugom pozivu priliku da se prijave imati svi nezaposleni koji se nalaze na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca.

“Na ovaj način pokazujemo posvećenost Vlade, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Zavoda razvoju sjevernog regiona, gdje je najizraženija nezaposlenost”, naveo je Mustafić.

On je, kako je saopšteno iz ZZZ-a, kazao da na promotivnim info sesijama, svim nezaposlenima sa evidencije sa naglaskom na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene, omogućavaju da na vrijeme dobiju sve detaljne informacije o uslovima učešća, neophodnoj dokumentaciji koja se prilaže uz zahtjev za učešće u programu, rokovima, kao i pravima i obavezama korisnika.

Mustafić je pozvao sve koji su voljni da pokušaju da pokrenu svoj biznis i apliciraju za podsticajna bespovratna sredstva.

“Razmislite koje su vaše vještine i najveće snage, u čemu ste dobri. To može biti odlična polazna tačka za pronalaženje poslovne ideje. Osnivanjem sopstvenih preduzeća - zaposlićete i sebe i druge. Uvjeren sam da jedni drugima možemo biti partneri na putu do zajedničkog uspjeha”, poručio je Mustafić.

On je podsjetio da je u prvom pozivu 135 osoba predalo zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava, a da su evaluatori pozitivno ocijenili 108 podnešenih zahtjeva.

Mustafić je podsjetio i da se u bjelopoljskoj opštini nalazi 3,37 hiljada nezaposlenih te da je stopa registrovane nezaposlenosti i dalje iznad državnog prosjeka i iznosi 22,9 odsto.

“Skoro polovina nezaposlenih u ovom gradu su žene, odnosno 2,03 hiljade. Među nezaposlenima je svaki šesti iz kategorije mladih, a gotovo 70 odsto je dugotrajno nezaposlenih. Upravo ove kategorije nezaposlenih, nastojimo da informišemo, animiramo, motivišemo, podstaknemo i podržimo da otpočnu sopstveni biznis”, rekao je Mustafić.

Podrška Zavoda, kako je dodao, podrazumijeva i pripremu, edukaciju i obuku nezaposlenih za pokretanje biznisa, jer su svjesni svih problema sa kojim se suočavaju početnici.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović kazao je da lokalna samouprava učestvuje i ohrabruje sve aktivnosti Zavoda za zapošljavanje.

“Opština Bijelo Polje pružiće logističku podršku aplikantima angažovanjem zaposlenih pri izradi biznis planova. Želja nam je da što više građana iskoristi ovu dobru priliku i da svoje ideje sprovede u djelo”, poručio je Smolović.

Predstavnici Zavoda su u srijedu promovisali Program grantova za samozapošljavanje u opštinama Plav i Gusinje. Info sesije će sjutra biti održane u Beranama, za nezaposlene iz Berana i Andrijevice, ali i u Rožajama za nezaposlene Rožaja i Petnjice.

Zavod će, kao servis blizak građanima, mogućnosti za dobijanje bespovratnih sredstava promovisati i naredne sedmice i u drugim opštinama u Crnoj Gori.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR