8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stanić: Ministar je slično obećao još 2018-te

Izvor: Foto: SDP

Ekonomija

Comments 0

Stanić: Ministar je slično obećao još 2018-te

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Portparol Socijaldemokratske partije i član Predsjedništva te stranke Mirko Stanić reagovao je na izjavu ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića. 

"Ministar je izjavio danas da će izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju vrlo brzo biti u parlamentu.

Nažalost, ministar je slično obećao još 2018-te godine, kad je postugnut dogovor socijalnih partnera, a dva reprezentativna sindikata prihvatili prijedlog novog Zakona o PIO. Od tada do danas prolazi vrijeme, hiljade budućih penzionera čeka na usvajanje zakona, a ministar Purišić nas s vremena na vrijeme "obraduje" informacijom kako zakon "samo što nije". 

Neozbiljno i nekorektno prema našim građanima kojima je pitanje sigurne starosti jedno od najznačajnih. Neozbiljno prema hiljadama onih kojima su tokom devedesetih uplaćivani smiješno mali iznosi osiguranja koji im, ukoliko danas odu u penziju, ulaze u obračun i smanjuju penziju. Nekorektno prema hiljadama radnika koji su osigurani na najmanju minimalnu platu u regionu zbog koje im je i penzija sve niža i niža", navodi se u saopštenju. 

Za posljednje tri godine je prosječna penzija u Crnoj Gori porasla sa 284 na 288 eura ili 1,4 odsto, navodi Stanić. 

"Zbirna inflacija za isti period iznosi 5,4 odsto, pa je prosječna penzija realno manja 4 odsto. 

Država prihoduje ogroman novac oporezujući 120.000 naših penzionera kroz povećanu stopu PDV, rast cijena struje za subvencionisanje milionera bliskih vlasti koji prave male hidroelektrane ili povećanu akcize na gorivo koje je danas skuplje u Crnoj Gori nego u Austriji. 

Novac koji se na taj način prihoduje ide gubitaškom Montenegro Airlinesu i za tih 155 miliona eura bi svaki naš penzioner dobio 1240 eura. Naravno, dok je ovakva Vlada i ovakvi ministri, uvijek će se lako dići ruka gore za gubitaše i tajkunske poslove, a davati prazna i neispunjena obećanja za penzionere i radnike.

Penzioneri su gradili i izgradili ovu zemlju i zaslužuju puno više od onoga što im aktuelna vlast sada pruža. Oni su svoje penzije zaradili časno i pošteno i minimum koji očekuju je da se država Crna Gora prema toj činjenici tako i odnese. 

Ministre Purišiću, prijedlog novog Zakona o PIO je već u skupštinskoj proceduri, predložen od poslanika SDP.

Hiljade građana Crne Gore u svim našim gradovima nam ovih dana daje podršku da istrajemo u borbi da on bude konačno usvojen, kako bi imali barem malo poboljšanje standarda i povoljnije uslove penzionisanja. Sve što od vas očekujemo i mi i oni i predstavnici sindikata je je da ga podržite kao resorni ministar i ispunite svoje obećanje, ono iz novembra 2018-te", navodi Stanić. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR