18 °

max 20 ° / min 7 °

Ponedjeljak

30.03.

20° / 7°

Utorak

31.03.

16° / 9°

Srijeda

01.04.

8° / 2°

Četvrtak

02.04.

12° / 0°

Petak

03.04.

14° / 3°

Subota

04.04.

15° / 8°

Nedjelja

05.04.

17° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Inspekcijski nadzor u svim vjerskim zajednicama

Izvor: Foto: Screenshot

Ekonomija

Comments 3

Izvor: Dan/Mina/CdM

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Inspekcijski nadzor u svim vjerskim zajednicama

Inspekcijski nadzor otvoren je kod vjerskih zajednica i biće utvrđene sve činjenice bitne za provjeru regularnosti obračuna, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza, kazali su iz Poreske uprave.

Kako su naveli, direktor PU Miomir M. Mugoša, nije prekršio Zakon o poreskoj administraciji, kada je pomenuo da Mitropolija crnogorsko-primorska SPC predstavlja najveću vjersku zajednicu u Crnoj Gori po nizu kriterijuma koji uključuju i činjenicu da u odnosu na ostale vjerske zajednice MCP u komercijalnim bankama ima najveći broj otvorenih žiro-računa.

Oni su Danu kazali da Mugoša nije objelodanio podatak kojim PU raspolaže kada je u pitanju tačan broj računa, i tako nije došlo do kršenja zakonske norme.

"Treba pomenuti i da član 16 propisuje da se institut poreske tajne ne odnosi na podatke koje poreski organ objavljuje kvartalno o listi poreskih dužnika, a da stepen poreske discipline predmetnog obveznika istu klasifikuje među najveće poreske dužnike", navode iz PU.

Oni su saopštili da je inspekcijski nadzor otvoren kod vjerskih zajednica, pa će biti utvrđene sve činjenice bitne za provjeru regularnosti obračuna, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza.

"MCP je izdvojena je kao zajednica sa najnižim stepenom poštovanja poreskih propisa, imajući u vidu da ista jedina od svih posluje u sivoj zoni zbog činjenice da ne prijavljuje svoje poreske obaveze, te se ne može dovoditi u istu ravan sa zajednicama koje su svoje obaveze prijavile državi", naveli su iz PU.

Mešihat Islamske zajednice je, za razliku od MCP, uredno prijavio sve vjerske službenike, a ta vjerska zajednica je uplaćivala dio uplata za vjerske službenike na njihove individualne račune.

"Zato je neophodno prvo rasknjižiti ove uplate, kako bi se utvrdilo stvarno stanje poreskih obaveza, nakon čega će se pristupiti daljoj naplati poreskih obaveza mehanizmima izmirenja duga od predmetnog subjekta", piše u odgovoru PU.

Dodali su da neizmirene obaveze u manjim iznosima uredno prijavljene Poreskoj upravi imaju i Barski nadbiskupski ordinijat i Rimokatolička crkva Podgorica, koji su takođe uredno prijavili sve vjerske službenike, a kod kojih je u toku sređivanje stanja na analitičkim računima.

"Na sastancima održanim sa svim vjerskim zajednicima koje imaju neizmirene obaveze prenijeta je ista poruka kao i Mitropoliji, a to je da se obaveze prema državi moraju poštovati, te da do 2. marta iste treba da predstave način na koji će izmiriti dospjele poreske obaveze. Pet vjerskih zajednica, i to: Crnogorska pravoslavna crkva Cetinje, Eparhija budmljansko-nikšićka Berane, Metoh manastira Ostrog Jovan do Nikšić, Srpska pravoslavna crkvena opština Nikšić i Srpska pravoslavna crkvena opština Pljevlja apliciralo je za izmirenje duga kroz reprogram u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja i redovno servisiraju dospjele obaveze", navode iz PU.

Dodaju da se među vjerskim zajednicama izdvaja Kotorska biskupija, koja uredno prijavljuje i izmiruje sve dospjele obaveze.

"Treba naglasiti i da je inspekcijski nadzor otvoren kod vjerskih zajednica, te će u istom biti utvrđene sve činjenice bitne za provjeru regularnosti obračuna, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza, uključujući i podatke o stanju obaveza istih”, piše u odgovoru iz Poreske uprave.

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet obaviće 15. marta kontrolno saslušanje direktora Poreske uprave po inicijativi poslanika Socijaldemokratske partije Raška Konjevića.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Tesla

@zordan,samo je SPC bila buntovnik, ostale vjerske zajednice su redovno i registrovane bile i svoje obaveze naplacivale prema drzavi. Konacno da se tome stane kraju. A sto se SPC u CG tice za mene su zavrsile zauvijek i ne postoje. Nekad sami im Davao prilog - ali cetnicima i nepriajteljima CG ne!!!

Misko

Ma kakva inspekcija,oni se boje svoje sjene,a ne da provijere vjerske zajednice.E za to treba imati m..a,to su sve poslusnici i bezkicmenjaci,i sa njima u EU.......hahahahaha.......

zordan

Kad se mogu objavljivati poreski dugovi najvisih drzavnih rukovodilaca , zasto ne bi i dugovi vjerskih organizacija . Da nijesu oni iznad drzave . Dosad su bili , ali vise nece .