21 °

max 21 ° / min 11 °

Srijeda

08.04.

21° / 11°

Četvrtak

09.04.

21° / 9°

Petak

10.04.

23° / 10°

Subota

11.04.

23° / 14°

Nedjelja

12.04.

23° / 14°

Ponedjeljak

13.04.

21° / 12°

Utorak

14.04.

18° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nastavlja se bespovratna podrška proizvođačima povrća

Izvor: Foto: MPRR

Ekonomija

Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Nastavlja se bespovratna podrška proizvođačima povrća

Osim direktne podrške po hektaru koja je ove godine povećana na 200 €/h i 210€/h za mlade farmere, proizvođači povrća u Crnoj Gori kroz Agrobudžet imaju više mogućnosti da unaprijede proizvodnju uz bespovratnu podršku investicijama.

Kroz Javni poziv za dodjelu podrške investicijama u povrtarskoj proizvodnji za ovu godinu, povrtari mogu da ostvare do 50 odsto bespovratne podrške za investicije koje se odnose na nabavku sertifikovanog sjemenskog materijala, rasada, kao i folija za plastenike, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. 

"Podrška u iznosu do 40% vrijednosti investicije daje se za nabavku sadnog materijala (rasada povrća) i/ili sjemenskog materijala dominantno zastupljenih vrsta povrća (paradajz, paprika, lubenica, dinja, krastavac i kupus). Porška u iznosu do 50% opredijeljena je za nabavku sadnog/sjemenskog materijala za uzgoj ranog povrća u plastenicima i za uzgoj manje zastupljenih vrsta povrća na otvorenom polju. Za nabavku  UV 200 mikronskih folija podrška je 0,35 €/m2, a maksimalna površina koja se podržava može biti 1,4 puta veća od površine plastenika.

Cilj podrške investicijama u povrtarsku proizvodnju je podizanje konkuretnosti ovog sektora, što se može postići produženjem sezone snabdijevanja, širenjem plasteničke proizvodnje, te gajenjem slabo zastupljenih vrsta, koje su tražene od strane potrošača. 

Maksimalna vrijednost prihvatljive investicije iznosi 10.000 eura, dok je minimalna 500 eura. Jedno poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 5.000 eura u toku godine.

Korisnici podrške po ovom Javnom pozivu su poljoprivredna gazdinstva, koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i u relevantnim registrima koje vodi Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslovau momentu podnošenja zahtjeva za podršku", navode u saopštenju. 

Rok za dostavljanje zahtjeva je 1. novembar 2020. 

"Povrtarima, kao i proizvođačima iz ostalih sektora poljoprivredne proizvodnje, na raspolaganju su i drugi javni pozivi kroz koje mogu dobiti bespovratnu podršku, kao što su pozivi za podršku nabavci mehanizacije, za  kopanje bunara, organsku proizvodnju, a sve u cilju unapređenja njihovog poslovanja.

Takođe, Ministarsvo je objavilo i Javni poziv za dodjelu podrške uzgoju višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja za 2020. godinu, kroz koji se može ostvariti podrška do 50 odsto investicije.

Investicije koje se podržavaju odnose se na podizanje novih zasada nabavkom sjemenskog i sadnog materijala višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja (smilja, matičnjaka, lavande, pelina, itd.), kao i na nabavku opreme za modernizaciju zasada", dodaju u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR