11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PCCG značajno doprinijela razvoju ekonomije

Ekonomija

Comments 0

PCCG značajno doprinijela razvoju ekonomije

Autor: Antena M

  • Viber

Privredna komora (PCCG) je, realizacijom brojnih značajnih aktivnosti, u prošloj godini pružila veliki podstrek intenzivnom razvoju ekonomije Crne Gore, saopšteno je na Skupštini te institucije.

Skupština Privredne komore usvojila je danas izvještaj o radu i Finansijski izvještaj te asocijacije za prošlu godinu.

“U partnerstvu sa donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou, Komora je aktivno učestvovala u kreiranju povoljnog ambijenta za poslovanje svih crnogorskih preduzeća”, navodi se u saopštenju.

U fokusu Komore bili su unaprjeđenje regulatornog okvira, jačanje konkurentnosti, promocija crnogorskih proizvoda na međunarodnim sajmovina i zalaganje za njihovu bolju poziciju na domaćem tržištu i ekonomska diplomatija.

Kako se navodi, uspješno su organizovani godišnja konferencija o ekonomiji, na temu „Sinergija - ključ uspjeha regiona" koja je okupila više od 700 predstavnika vlada, međunarodne i poslovne zajednice, naučne i stručne javnosti, kao i susret privrednika sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem i ministrima kada su razmotreni ostvareni rezultati Privredne komore.

Iz Komore su podsjetili da su u prošloj godini privrednici izabrali Skupštinu, Upravni i Nadzorni odbor Komore, te članove 13 odbora udruženja, vodeći računa o granskoj i teritorijalnoj zastupljenosti, strukturi preduzeća, njihovom uticaju na privredu i ekonomskoj snazi.

Novi mandat predsjednika Skupštine Privredne komore povjeren je Voju Banoviću, izvršnom direktoru kompanije Jadroagent Bar, dok je njegov zamjenik Hasan Ramović, izvršni direktor Put-Gross Bijelo Polje.

Prošle godine održane su 52 sjednice odbora udruženja, pet sjednica koordinacionih odbora i devet sjednica grupacija na kojima su razmatrane teme koje su odnose na privredna kretanja, unapređenje konkurentnosti, dualni sistem obrazovanja i druge aktivnosti.

Komora je, kako se navodi, tokom prošle godine analizirala brojne propise sa aspekta uticaja na poslovanje privrede, inicirala donošenje novih ili izmjene i dopune zakona i podzakonskih akata.

“Predmet pažnje bili su zakoni o privrednim društvima, radu, javnim nabavkama, unutrašnjoj trgovini, fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, turizmu, PDV-u, lukama, planiranju prostora i izgradnji objekata, porezu na nepokretnosti, akcizama, upravljanju otpadom, te brojna podzakonska akta, među kojima posebno ističemo Pravilnik o listi proizvoda, načinu isticanja i vrsti objekata u kojima se ističu obavještenja o robi na Brajevom pismu”, naveli su iz Komore.

Oni su kazali da je na osnovu zalaganja Komore, ukinuto, 49, a smanjen je iznos za 72 administrativne takse.

Iz Komore su precizirali da realizuju proces sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi, čiji je cilj unapređenje konkurentnosti lokalnih samouprava.

“Bijelo Polje je prethodne godine postalo prva crnogorska opština sa BFC sertifikatom, zahtjeve je u ovoj godini ispunio i Žabljak, a u procesu akreditacije su Podgorica, Budva, Cetinje i Danilovgrad”, kaže se u saopštenju.

Stručna služba Privredne komore je u prošloj godini posjetila 347 privrednih društava, a sa privrednicima je razgovarano o njihovom poslovanju, s posebnim akcentom na ograničenja, ali i mogućnostima za unaprjeđenje poslovnog ambijenta.

Komora je, kako se navodi, bila partner Poreskoj upravi u kampanji „Poreski karavan", tokom koje su razmotrene poteškoće privrednika u primjeni poreskih propisa.

Razvijajući institucionalno partnerstvo sa donosiocima odluka na lokalnom nivou, predstavnici najvišeg rukovodstva Komore posjetili su Pljevlja, Žabljak, Nikšić, Danilovgrad, Podgorica, Bar, Ulcinj, Herceg Novi, Kotor i Cetinje.

“Komora je aktivno učestvovala u izradi Strategije pametne specijalizacije koja identifikuje održive poljoprivredu i lanac vrijednosti hrane, energiju, životnu sredinu, te zdravstveni turizam, kao segmente privrede koji će ostvariti značajan rast, uz dalji razvoj informaciono komunikacionih tehnologija”, navodi se u saopštenju.

U saradnji sa ministarstvima ekonomije, poljoprivrede, turizma i kulture, Investiciono-razvojnim fondom i Nacionalnom turističkom organizacijom, Komora je organizovala uspješne nastupe naših kompanija na međunarodnim sajmovima u Mostaru, Novom Sadu, Celju, Prištini i Tirani.

Kako su kazali iz Komore organizovali su i nastupe kompanija članica na sajmovima hrane i pića, automatizacije, te plastike, metaloprerade i drvne industrije u Istanbulu i Bursi.

Prema njihovim riječima, nakon decenije realizacije projekta Dobro iz Crne Gore, Komora je inovirala normativno rješenje kako bi u narednom periodu proces dodjele prava na korišćenje tog žiga bio još više prilagođen potrebama uspješnog brendiranja i nastupa na domaćem i inostranom tržištu.

Posebnim obilježavanjem proizvoda u objektima trgovačkih lanaca, kroz projekat „Kupujmo domaće" poboljšana je vidljivost domaćih proizvoda, a sve realizovane aktivnosti za rezultat imaju kontinuiran rast prometa domaćih proizvoda.

Komora intenzivno promoviše saradnju proizvođača, distributera i turističke privrede kroz realizaciju projekta Domaći ukusi, koji je u 2019. dodatno marketinški ojačan pod sloganom „Dobro. Bolje. Domaće".

U saradnji sa bonitetnom agencijom COFACE, Komora realizuje projekat Excellent SME dodjeljujući sertifikate uspješnim malim i srednjim preduzećima, a pravo korišćenja sertifikata u 2019. imalo je 295 preduzeća iz Crne Gore što je rast od 18% u odnosu na 2018.

“U cilju jačanja partnerstava i stvaranja stimulativnog poslovnog ambijenta potpisani su sporazumi o saradnji sa Upravom carina, Monstatom, Šangajskom međunarodnom komisijom za ekonomsku i trgovinsku arbitražu, komorama malih zemalja, Bjelorusije i turske regije Korfez i Nacionalnom konfederacijom preduzetnika Azerbejdžana”, podsjetili su iz Komore.

Kako su naveli, tokom prošle godine Komora je doprinijela razvoju ekonomskih odnosa Crne Gore sa inostranstvom, kroz učešće u radu EUROCHAMBRES-a, Međunarodne trgovinske komore, Asocijacije balkanskih komora, Foruma privrednih komora Jadransko-jonske regije.

Njeni predstavnici su, kako je saopšteno učestvovali na sastancima sa zvaničnicima Centralno evropske inicijative, Centralno evropske trgovinske i logističke zone, zatim u radu inicijative 17+1, te Podgoričkog investicionog foruma.

Komora je organizovala samostalno ili sa partnerima, četvrti Forum Strategije EU za Jadransko jonski region (EUSAIR) i drugu zajedničku Konferenciju Foruma privrednih komora, gradova i univerziteta Jadransko jonske regije, zatim Ekonomski forum u sklopu Igara malih zemalja Evrope, kao i poslovne forume sa privrednicima Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Albanije Bugarske, Turske, Indije, Azerbejdžana, Bjelorusije i Kine.

Na inicijativu Privredne komore Crne Gore, otvorena je Kancelarija Generalnog sekretara Komorskog investicionog foruma u Podgorici, a među brojnim aktivnostima KIF-a u prethodnoj godini izdvojeni su potpisivanje ugovora sa njemačkom razvojnom bankom KfW u Privrednoj komori, vrijednog 25,5 miliona EUR, za finasiranje projekata srednjeg stručnog obrazovanja.

Projektom će, kako se navodi, u ime Komorskog investicionog foruma, koordinirati crnogorska Privredna komora.

Komora zastupa interese privrede u pregovorima Crne Gore sa EU i informiše članice o pravima i obavezama iz ovog integracionog procesa.

Organizovani su satanic predstavnika Evropske komisije sa crnogorskim privrednicima na teme poljoprivrede, intelektualne svojine i zaštite porijekla, te brojne edukacije radi predstavljanja i pripreme za ulazak na zajedničko tržište.

Komora je organizovala 76 edukativnih aktivnosti sa 4690 učesnika čime je članicama učinila dostupnim najnovija poslovna znanja i vještine. Kao socijalni partner uključena je u reformu obrazovanja.

“Komora je aktivna u kreiranju i implementaciji projekata koji se finansiraju iz različitih fondova EU i drugih renomiranih donatora. Tokom prošle godine, kao partner ili pridruženi partner realizovala je 21 projekat, a podnijete su aplikacije za još 11 projekata, od čega su tri odobrena za finansiranje krajem godine, dok su ostali u procesu evaluacije”, navodi se u saopštenju.

Pred Arbitražnim sudom pri Privrednoj komori rješavaju se domaći i privredni sporovi sa međunarodnim elementom, a u prošloj godini izabrani sučlanovi Predsjedništva Arbitražnog suda, a novi predsjednički mandat povjeren je Vesku Božoviću.

Potpisan je Memorandum o saradnji sa Šangajskim međunarodnim arbitražnim centrom. Privredna komora je organizovala prvi Crnogorski arbitražni dan.

Na osnovu javnih ovlašćenja Komora je izdala 1518 dokumenata, usaglašavala redove vožnje u međumjesnom i međunarodnom drumskom saobraćaju, izdavala TIR i ATA karnete.

Centar za edukaciju u drumskom saobraćaju Privredne komore je organizovao 24 obuke za 417 vozača i 195 menadžera u drumskom prevozu., a organizovano je i 29 ispita za vozače i 12 za menadžere, kojima je sertifikat steklo 885 vozača i 195 menadžera.

Komora će, kako je istaknuto, tokom ove godine predano raditi na zaštiti interesa svojih članica i kroz kontinuiranu saradnju sa Vladom i lokalnim samoupravama unapređivati ambijent za privređivanje, doprinoseći snažnom razvoju crnogorske ekonomije.

Predsjednik Skupštine Vojo Banović ocijenio je veoma kvalitetnim rad Privredne komore u prošloj godini, čemu je doprinijelo zalaganje menadžmenta, odbora udruženja i svih zaposlenih u Stručnoj službi.

“Postavili ste visoke standarde, tako da će tekuća godina tražiti dodatne aktivnosti koje će, siguran sam, Komora moći da iznese. Na taj način doprinijećete dodatno povoljnom ambijentu za poslovanje svih preduzeća”, rekao je Banović.

Predsjednik Komore, Vlastimir Golubović, je kazao da su rezultati u prošloj godini proistekli iz aktivnosti privrednika u organima ove asocijacije i u samim kompanijama.

“Veliki izazov u ovoj godini je borba protiv sive ekonomije, čije smanjenje direktno utiče na podizanje konkurentnosti preduzeća i otvara mogućnost za fiskalno rasterećenje zarada”, kazao je Golubović.

On je pozvao privrednike da se angažuju u reformi regulative i najavio da će ove godine u fokusu biti poreski zakoni.

Golubović je govorio o značaju digitalne transformacije crnogorske ekonomije i podsjetio da je sa premijerom, Duškom Markovićem dogovoreno kreiranje svojevrsne digitalne koalicije koja će se baviti ovim procesima u našoj zemlji.

Najavio je da će jubilarna 10. Konferencija o ekonomiji u organizaciji Privredne komore biti organizovana u decembru ove godine, kada će u Budvi biti predsjednici Vlada država centralne i istočne Evrope.

Pozvao je privrednike da predlažu laureate godišnje Nagrade Privredne komore za uspješno poslovanje, inovativnost, društvenu odgovornost i unapređenje menadžmenta.

Golubović je ocijenio da je nedostatak kvalifikovane radne snage veliki izazov crnogorske ekonomije.

“Komora je, na fonu rješavanja tog pitanja, inicirala donošenje Zakona o studentskim zadrugama, prepoznajući veliki značaj sezonskog zapošljavanja ove populacije za borbu sa deficitom radne snage”, rekao je Golubović.

On je informisao Upravni odbor da je intencija Vlade da se pomenuti zakon donese po hitnom postupku, kako bi se spremno dočekala ljetnja sezona i pozvao privrednike da uzmu učešće u predstojećem Sajmu zapošljavanja u Podgorici.

Upravni odbor Privredne komore je na sjednici utvrdio predloge izvještaja o radu kao i finansijskog izvještaja za prošlu godinu.

Donijeta je Odluka o izmjenama i dopunama Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji Stručne službe Privredne komore i utvrđen Predlog odluke o izmjenama i dopunama Statuta.

Nakon prezentacije Izvještaja o radu Tomislav Čelebić iz „Čelebić grupa", ocijenio je da su aktivnosti Komore iz godine u godinu sve intenzivnije i da njena saradnja sa donosiocima odluka daje značajne rezultate.

Očekuje se, kako je rekao, nesmanjeno buduće zalaganje te asocijacije u cilju boljeg funkcionisanja ekonomije i kvalitetnog rada kompanija-članica.

Predstavnik regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, Goran Jevrić, ocijenio je da Komoru odlikuju timski rad i duh u kreiranju poslovnog ambijenta, što prepoznaje i Vlada koja njene izvještaje koristi za kreiranje razvojnih politika.

On se osvrnuo na neophodnost uspostavljanja boljih radnih uslova kako bi se domaći kadar motivisao da ne ide u inostranstvo.

“Upravni odbor je donio odluku da Komora sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti započne izradu prvog Leksikona privrede, zatim da se sredstva od dnevnica članova UO za 2019. namijene JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Lipa" Plav i za Udruženje roditelja djece oboljele od kancera „Feniks"”, kaže se u saoptenju.

Komora će pokrenuti inicijativu kod svojih članica da se pomogne rekonstrukcija Internog odjeljenja Opšte bolnice „Danilo I" na Cetinju, a donijeta je i odluka da ta asocijacija bude partner Regionalnom vodovodu na pošumljavanju područja oko rijeka Morača i Cijevna, kod vodoizvorišta Bolje sestre.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR