8 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CBCG će osigurati zakonski osnov za restrukturiranje kredita

Ekonomija

Comments 0

CBCG će osigurati zakonski osnov za restrukturiranje kredita

Izvor: Mina bussines

Autor: Antena M

  • Viber

Poslovne banke nastavljaju sa kreditnom aktivnošću, a Centralna banka Crne Gore (CBCG) osiguraće zakonski osnov koji bi ih relaksirao da restrukturiraju kredite čije je kašnjenje opravdano, odnosno uzrokovano posljedicama novonastale situacije.

To je saopšteno nakon sastanka guvernera CBCG Radoja Žugića i predstavnika poslovnih banaka u Crnoj Gori.

Kako su kazali iz CBCG, sastanak je iniciran u cilju razmatranja aktuelne situacije koja se odnosi na povećani nivo rizika od pojave koronavirusa (COVID-19) u Crnoj Gori i definisanja aktivnosti u pravcu očuvanja finansijske stabilnosti.

„Banke su izvijestile da se, u skladu sa preporukama Vlade i Instituta za javno zdravlje, preduzimaju sve preventivne mjere usmjerene, najprije, na zaštitu zdravlja zaposlenih i ukupne crnogorske populacije, kao i na očuvanje kontinuiteta poslovanja, odnosno obezbjeđivanje redovnog i nesmetanog funkcionisanja banaka“, kaže se u saopštenju.

Kako su kazali, iako je riječ o delikatnoj situaciji koja za svaki privredni subjekt predstavlja veliki izazov, banke su, proaktivnim i odgovornim djelovanjem, obezbijedile da nema zastoja, niti ikakvih smetnji u pružanju bilo kog servisa građanima i privredi.

„Dodatnu sigurnost uliva činjenica da se ova situacija desila u trenutku kada bankarski sektor u Crnoj Gori ima veoma kvalitetne indikatore, u vidu adekvatne kapitalizovanosti i snažne likvidnosti“, kaže se u saopštenju.

Konstatovano je i da su sve banke obezbijedile mehanizme za redovno snabdijevanje bankomata gotovinom i da su privremeno ukinute naknade za podizanje novca na bankomatima, kao i naknade za korišćenje elektronskih plaćanja.

„Vodeći se principima društvene odgovornosti i prepoznajući da aktuelna situacija može imati negativne posljedice na privredu, na sastanku je bilo riječi i o načinima na koje bi bankarski sektor mogao da pruži doprinos lakšem prevazilaženju potencijalnih problema u ekonomiji“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je zaključeno da banke nastavljaju sa kreditnom aktivnošću, dok će CBCG osigurati zakonski osnov koji bi relaksirao banke da restrukturiraju kredite čije je kašnjenje opravdano, tj. uzrokovano posljedicama novonastale situacije.

„Žugić je istakao da banke mogu računati na punu podršku CBCG i dodao da će se komunikacija sa bankama u narednom periodu dodatno intenzivirati“, kaže se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR