11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mejlom ili telefonom do odgađanja otplate kredita

Ekonomija

Comments 0

Mejlom ili telefonom do odgađanja otplate kredita

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Građani, preduzeća i preduzetnici koji žele da iskoriste mogućnost odlaganja otplate kredita, što je jedna od mjera Vlade i CBCG, koja će se primjenjivati od 23. marta, treba da se obrate banci mejlom, telefonom ili poštom. To je saopšteno nakon sastanka guvernera dr Radoja Žugića sa direktorima poslovnih banaka.

Tema sastanka je bila pojašnjenje Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja korona virusa na finansijski sistem, odnosno privredu i stanovništvo koja je stupila na snagu.

"Svi korisnici kredita, koji u ovom trenutku nemaju potrebu za primjenom moratorijuma, to pravo mogu iskoristi u bilo kojem budućem trenutku tokom važenja odluke. Banke će biti obavezne da to urade u roku od pet radnih dana, od dana prijema zahtjeva", pojasnili su iz Centralne banke.

Na sastanku je dogovoreno da banke aktiviraju sve raspoložive kanale komunikacije, kako bi građane informisali da ne moraju dolaziti u filijale radi podnošenja zahtjeva za moratorijum - navodi se u saopštenju CBCG.

Bankari mole građane da ne dolaze u banke, jer će procedure za podnošenje zahtjeva biti maksimalno pojednostavljene i odvijaće se svim raspoloživim kanalima komunikacije, kako bi se pridržavali mjera i sačuvali zdravlje klijenata i službenika.

- Odlaganje obaveza do 90 dana važi za pravna i za fizička lica, a podrazumjeva i kartične poslove - navedeno je u saopštenju.

Procedura

U Odluci o moratorijumu se navodi da je korisnik kredita koji želi da ostvari pravo na moratorijum, a nije u mogućnosti da elektronski obavijesti banku, dužan da joj obavještenje dostavi u pisanoj formi. Banka je dužna da, najkasnije u roku od pet radnih dana, obezbijedi sprovođenje moratorijuma.

- Obavještenje da prihvata moratorijum korisnik kredita dostavlja i poslodavcu ili drugim licu preko kojeg se vrši otplata kredita. Banke su dužne da, u toku trajanja moratorijuma, obustave sve isplate koje se odnose na otplate kredita - otplate kredita sa transakcionog računa, trajne naloge za otplatu kredita. Za vrijeme trajanja moratorijuma banka ne smije obračunavati zateznu kamatu na dospjela neizmirena potraživanja po kreditu, neće pokretati postupak izvršenja, odnosno prinudne naplate niti preduzimati druge pravne radnje sa ciljem naplate potraživanja, neće obračunavati dane kašnjenja, ni reklasifikaciju kredita u nižu klasifikacionu grupu - navedeno je u odluci na sajtu CBCG.

Iako banke tokom trajanja moratorijuma neće vršiti naplatu potraživanja po osnovu kamate, nju će, kako pojašnjavaju iz CBCG, obračunavati i na kraju perioda trajanja moritorijuma kapitalizovati.
- Korisnici kredita će nakon isteka moratorijuma nastaviti sa otplatom kredita u periodu koji je produžen za period trajanje moratorijuma, u skladu sa novim planom otplate koji će dobiti od banke nakon obustave vanrednih oklolnosti - pojašnjeno je.

O uvođenju moratorijuma nije obavezno sačinjavati aneks ugovora o kreditu.

- Banke su obezbjedile besplatne usluge na bankomatima, za elektronsko i mobilno bankarstvo. Centralna banka je smanjila provizije bankama ukoliko se ukaže potreba konverzije sredstava iz žiralnog u gotov novac - navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR