7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Budite zdravi, kupujte domaće

Ekonomija

Comments 2

Budite zdravi, kupujte domaće

Autor: Antena M

  • Viber

Privredna komora Crne Gore poziva građane da, naročito u vremenu pandemije, prioritet u kupovini daju domaćim proizvodima.

„Iako su u prvom planu mjere usmjerene na zdravlje stanovništva, ekonomski aspekt pandemije opominje na vrijeme pred nama. Hoćemo li uspjeti da sačuvamo dostignuti nivo razvoja? Jesmo li dovoljno svjesni koliko je sada prilika da kupovinom domaćih proizvoda podstaknemo sopstvenu ekonomiju?”, saopšteno je iz Komore. 

Naglašava se da su, u aktuelnoj situaciji pandemije koronavirusa, proizvođači u nezavidnoj situaciji kada treba obezbijediti kontinuitet proizvodnje.

„Pomoć njima i posredno svima nama, bila bi intenzivnija kupovina domaćih proizvoda, povoljniji tretman u trgovinama i redovno izmirivanje novčanih obaveza. Kupovinom domaćih proizvoda pomažemo ekonomskom oporavku naše ekonomije u ovoj situaciji, čuvamo radna mjesta i unapređujemo prerađivačku industriju”, ističe se u saopštenju.

Podsjeća se da sve zemlje u ovim uslovima zatvaraju granice za promet ljudi, ali i roba koje čuvaju za sopstvene potrebe. U razvijenim zemljama domaći proizvodi imaju poseban status i cijenu u odnosu na istovjetne uvezene, a prate ih razne vrste podsticaja i nacionalna svijest da se njihovom kupovinom pomaže sopstvena ekonomija. 

„Kupovinom domaćih, potrošači dobijaju svježe i kvalitetne proizvode, koji ih sjećaju na rodni kraj i porodične tradicije“, saopšteno je iz Komore.

Otvorenost tržišta i izobilje najraznovrsnijih proizvoda učinilo je da Crna Gora ima visok deficit robne razmjene sa inostranstvom, pogotovo kada je u pitanju proizvodnja hrane. Pored uvoza proizvoda za koje ne postoje prirodne mogućnosti za uzgoj, svjedoci smo uvoza i onih proizvoda kojih imamo u dovoljnim količinama i sa izuzetno dobrim kvalitetom.

Polazeći od izuzetno dobrih resursa, više puta je inicirano da Crna Gora bude proglašena za zemlju voda, vina, te domaćih zaštićenih proizvoda izuzetnog kvaliteta, kao što su njeguški i crnogorski pršut, kolašinski i pljevaljski sir, durmitorski kajmak…

„I najnovije istraživanje o navikama, ponašanju i preferencijama prilikom kupovine proizvoda široke potrošnje, koje je za potreba Privredne komore Crne Gore realizovala agencija IPSOS, pokazuje da domaći proizvodi uživaju povjerenje građana i potrošača. Istovremeno, u oštroj konkurenciji sa inostranim proizvodima, od domaćih proizvođača se očekuju pristupačne cijene, dobar kvalitet i dostupnost u maloprodajnim objektima”, navode iz Privredne komore.

Vodeći ekonomisti, koji budno prate kretanja u svijetu, ukazuju da svaka zemlja mora razvijati domaću proizvodnju. Na donosiocima odluka, spremnosti proizvođača, lojalnosti potrošača i svih u stvaranju lanca vrijednosti je da doprinesu njenom rastu. Krizne situacije, kao što je aktuelna, prouzrokovana pandemijom novog virusa korona, dodatno naglašavaju važnost i ispravnost snažnijeg usmjeravanja ekonomije ka unapređivanju proizvodnih djelatnosti.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Danko

Tačno tako, ali problem je i što su ovo sve periodične kampanje. Treba nonstop da se vrti na tv i svim medijima, dako utuve jednom.

Sloboda

Značajan broj građana Crna Gore nije kadar da shvati ovu i slične poruke. #kupujmodomace