11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DF dostavio Skupštini Prijedlog Rezolucije o novoj ekonomskoj politici CG

Ekonomija

Comments 0

DF dostavio Skupštini Prijedlog Rezolucije o novoj ekonomskoj politici CG

Autor: Antena M

  • Viber

Demokratski front (DF) dostavio je danas Skupštini Prijedlog rezolucije o novoj ekonomskoj politici Crne Gore u uslovima kontinuiranih epidemijskih opasnosti i globalnih kretanja.

Predloženi dokument DF-a podrazumijeva sprovođenje tri grupe mjera – urgentnih, primarnih i strukturnih.

DF je, kada je riječ o urgentnim mjerama, predložio finansijsku podršku svim punoljetnim građanima u visini minimalne zarade i maloljetnim u visini njene polovine, jednokratno.

Predviđena je i podrška u neophodnim proizvodima svakom domaćinstvu, a svakom građaninu u preventivnoj zaštitnoj opremi od zarazne bolesti.

Među urgentnim mjerama je i podrška u proizvodnji hrane svakom domaćinstvu koje ima mogućnost da je proizvodi.

DF je u primarnim mjerama predložio ažuriranje registara socijalno ugroženih građana na osnovu stvarnih zdravstvenih i socijalnih potreba.

„Predložena je i novčana pomoć svim socijalno ugroženim punoljetnjim građanima do ukupnog iznosa od 200 EUR mjesečno, a maljoletnim u socijalno ugroženim porodicama 100 EUR mjesečno“, navodi se u rezoluciji.

DF je predložio i da se subvencioniraju računi za električnu energiju i komunalne usluge za sve socijalno ugrožene porodice i da se omogući novčana pomoć penzionerima.

Primarnim mjerama predviđena je i podjela vaučera od 50 EUR za kupovinu ljekova za hronične i akutne bolesnike koji su u stanju socijalne potrebe, kao i penzionere sa penzijom do 250 EUR.

„Primarnim mjerama treba zabraniti svako neosnovano povećavanje cijena robe i usluga, posebno onih iz minimalne potrošačke korpe i zdravstvene zaštite“, smaraju u DF-u.

Predloženo je i da se ukinu ili svedu na minimum nadoknade, nagrade, rashodi za materijal i usluge, službena putovanja, reprezentaciju, kao i ostali izdaci koji su za ovu godinu planirani u iznosu od 462 miliona EUR.

DF smatra i da bi trebalo ukinuti subvencije za obnovljive izvore električne energije i pružanje usluga koji su za ovu godinu planirani u iznosu od 42 miliona EUR.

Potrebno je definisati i najpovoljnije uslove za novi moratorijum ili reprogram kreditnih obaveza, na osnovu dogovora Centralne banke (CBCG) i komercijalnih banaka, koji će uzeti u obzir otplatni potencijal svakog klijenta.

DF je predložio i mjere za zatvorene i ugrožene djelatnosti, poljoprivredu, ribarstvo, turizam, novo zapošljevanje i pokretanje novog biznisa.

DF je, u sklopu strukturnih reformi, predložio osnivanje instituta za razvoj Crne Gore, koji bi, koristeći najveća dostignuća i uvažavajući trendove i mišljenja javnosti, nudio optimalna rešenja i pravce razvoja.

„Potrebno je, transformacijom Investiciono razvojnog fonda (IRF), formirati razvojnu banku, koja će predstavljati centralnu finansijsku instituciju za obnovu i razvoj države, tako što će finansirati razvoj privrede, izgradnju infrastrukture, podsticati izvoz i podržati razvoj malih i srednjih preduzeća“, dodali su iz DF-a.

DF je predložio i uvođenje perpera kao domaće valute.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR