25 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

11.07.

36° / 21°

Nedjelja

12.07.

35° / 22°

Ponedjeljak

13.07.

31° / 22°

Utorak

14.07.

32° / 18°

Srijeda

15.07.

32° / 20°

Četvrtak

16.07.

32° / 20°

Petak

17.07.

33° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bar: Usvojene mjere podrške privredi

Izvor: Opština Bar

Ekonomija

Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Bar: Usvojene mjere podrške privredi

Na sjednici Skupštine opštine Bar, usvojen je Izvještaj o radu predsjednika Opštine i organa i službi lokalne uprave za 2019. godinu, kao i set mjera podrške privredi koje je predložila Opština Bar u cilju prevazilaženja posljedica nastalih uslijed pandemije koronavirusa.

"Izvještaj o radu predsjednika Opštine i organa i službi lokalne uprave za 2019. dobio je pozitivne ocjene odbornika u Skupštini opštine, posebno zbog ostvarenja budžeta iznosa 21.000.000€ u procentu od 90,6%, gdje je samo za razvojne projekte realizovano ili ugovoreno 6.473.000€.

Među značajnim projektima, koji su obilježili 2019. izdvajaju se rješavanje pitanja snabdijevanja bezvodnih područja kroz završetak izgradnje rezervoara Zaljevo I sa priključkom na Regionalni vodovod i izgradnje vodovodne mreže prema Zaljevu, kao i prve faze prema naselju Sveti Ivan, ukupne vrijednosti 990.000€, te kroz ugovorene radove na izgradnji druge faze vodovodne mreže u naselju Sveti Ivan vrijednosti od oko 110.000€, i izgradnji vodovodne mreže za naselje Veliki pijesak uključujući saobraćajnicu u iznosu od oko 325.000 €", navodi se u saopštenju Opštine Bar. 

U saradnji sa Vladom Crne Gore i resornim ministarstvom, Opština je započela realizaciju još nekoliko vrijednih projekata, među kojima su Kuća maslina, Kreativni hab i Arhiepiskopska palata u Starom Baru.

"U 2019. značajno je unaprijeđena sportska infrastruktura, te je u saradnji sa FSCG i COK-om adaptiran fudbalski teren na Madžarici, tribine, svlačionice i atletska staza uključujući i nabavku mehanizacije u iznosu od oko 523.000 €.

Stanje javnih finansija, aktivnosti na polju razvojnih projekata, povlačenja sredstava i sprovođenje projekata iz međunarodnih fondova, međunarodne saradnje, saradnje sa dijasporom i civilnim sektorom, i ukupne aktivnosti organa i službi lokalne uprave potvrda su efikasnog rada Opštine i njenih službi i organa, koji su realizovali planirane aktivnosti u cilju stvaranja boljeg ambijenta i kvaliteta života za sve građane", dodaju u saopštenju. 

Skupština Opštine Bar na današnjoj sjednici usvojila je i set mjera podrške privredi za prevazilaženje teškoća u poslovanju nastalih uslijed pandemije novog koronavirusa koje je predložila Opština Bar.

"Na sjednici su usvojene Odluka o lokalnim komunalnim taksama Opštine Bar, Odluka o lokalnim administrativnim taksama Opstine Bar i Mjere i zaključci sa ciljem prevazilaženja negativnih efekata izazvanih pandemijom COVID-19. Ove mjere, čiji su okvirni efekti procijenjeni blizu 1.000.000€ imaće pozitivan uticaj na sve privredne subjekte, podstaći će ekonomsku aktivnost u opštini, omogućiti likvidnost preduzeća, podstaći investicije i pružiti podršku za ponovno podsticanje proizvodnje i stvaranje novih vrijednosti.

Tako će, između ostalog, poslodavci za sve novozaposlene, koji su na evidenciji Biroa bili na dan 01. aprila 2020. biti oslobođeni plaćanja poreske obaveze po osnovu prireza porezu na dohodak fizičkih lica, na period od godinu, dok će auto taksi prevoznici u 2020. biti oslobođeni plaćanja lokalne komunalne takse za korišćenje auto–taksi stajališta. Mjerama su obuhvaćeni i ugostitelji, pa će se u 2020. 50 % umanjiti zakup zemljišta na kojem Opština ima pravo svojine ili raspolaganje, za postavljanje privremenog objekta namijenjenog za turizam i ugostiteljstvo, kao i lokalna komunalna taksa za korišćenje prostora na javnim površinama za postavljanje tih objekata, koja će biti smanjena u istom procentu.

Mjerama će biti podstaknute i investicije, pa će naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, čije plaćanje investitori ugovore u 2020. u jednokratnom iznosu umanjenom po Odluci za 20%, biti dodatno umanjena 10%.

Takođe, na sjednici su usvojeni prijedlozi Odbora za izbor i imenovanja, dok je prijedlog Odluke D.O.O. Komunalne djelatnosti Bar o kreditnom zaduženju povučen, kako bi je Odbor direktora dopunio i pripremio za Skupštinu u propisanoj proceduri na razmatranje i usvajanje", navode u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR