9 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PU: U aprilu naplaćeno 69 miliona eura

Ekonomija

Comments 0

PU: U aprilu naplaćeno 69 miliona eura

Izvor: Mina business

Autor: Antena M

  • Viber

Poreska uprava (PU) je u aprilu, u jeku koronavirusa, naplatila 69,02 miliona EUR, što je 25 miliona manje nego u istom mjesecu prošle godine usljed manje naplate poreza i doprinosa.

Iz PU su Pobjedi kazali da je podbacila naplata poreza i doprinosa, ali je zato od poreza na dodatu vrijednost (PDV) ubrano dva miliona EUR više, a milion od poreza na dobit preduzeća.

“Ukupna naplata prihoda u aprilu iznosila je 69,02 miliona EUR, što je oko 25 miliona EUR manje u odnosu na prošlogodišnji april. Glavni razlog je naplata po osnovu poreza na dohodak građana i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, gdje je zabilježeno smanjenje prihoda od oko 23 miliona EUR u odnosu na isti period prošle godine”, objasnili su iz PU.

Za razliku od njih, kod naplate PDV-a nastavljen je rast i u aprilu.

“Od poreza na dodatu vrijednost nastavljen je trend rasta u odnosu na ostvarenje iz prošle godine, te je tokom aprila po tom osnovu zabilježena bruto naplata u iznosu od 17,42 miiona EUR, što je dva miliona EUR više nego u aprilu prošle godine”, objasnili su iz te institucije.

Iz PU su ocijenili da taj podatak ukazuje da uprkos poteškoćama nastalim zbog pandemije zarazne bolesti Covid-19 ukupni oporezivi promet u privredi nije smanjen.

“On je preusmjeren na djelatnosti koje su poslovale u ovom period”, naveli su iz PU.

U aprilu je, kako se dodaje, nastavljen dobar trend naplate poreza na dobit preduzeća.

“Po tom osnovu prihodovano je bruto 8,83 miliona EUR, što je milion EUR više nego u aprilu prošle godine”, kazali su iz PU.

PU je zaključno sa martom ukupno naplatila 281,76 miliona, što je 19 miliona više nego u istom periodu prošle godine.

Oni su ranije objasnili da su ti podaci rezultat njihovog napora da i sa značajno manjim brojem zaposlenih, zbog mjera za prevenciju širenja bolesti Covid-19 izazvane koronavirusom, obezbijede uspješnu realizaciju aktivnosti na naplati prihoda.

“To je i pokazatelj visokog stepena poštovanja poreskih propisa kod najznačajnijeg broja poreskih obveznika, koji su uprkos otežanim uslovima za poslovanje izmirili dospjele obaveze u skladu sa zakonom”, rekli su ranije iz PU.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR