16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odluka Vlade: Turističke agencije mogu da zadrže avans od putovanja zakazanih od 1. marta

Ekonomija

Comments 0

Odluka Vlade: Turističke agencije mogu da zadrže avans od putovanja zakazanih od 1. marta

Autor: Antena M

  • Viber

U sklopu mjera za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih pandemijom COVID-19 na privrednu djelatnost Crne Gore, Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o turizmu i ugostiteljstvu 20. maja bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova.

"Ocijenjeno je neophodnim da se drugačije uredi pružanje usluga turističkih agencija koje su u potpunosti zaustavljene za vrijeme trajanja pandemije, kako bi se sa finansijskog aspekta stvorili uslovi za što brži nastavak njihovih privrednih aktivnosti. Predloženim dopunama Zakona predviđena je mogućnost da turističke agencije zadrže avans – depozit uplaćen od strane klijenata za sva putovanja koja su bila zakazana u periodu od 1. marta 2020. godine a koja su otkazana zbog globalne pandemije. Turistički vaučer bi predstavljao garanciju da putnik može da izabere novi datum putovanja za isti ili neki drugi aranžman. Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o turizmu i ugostiteljstvu u značajnoj mjeri bi se pomoglo turističkim agencijama sa aspekta održavanja likvidnosti i ublažavanje negativnih efekata pandemije bolesti COVID-19, a s druge strane, stvorili bi se uslovi da se otkazana putovanja ipak realizuju u drugom terminu", saopšteno je iz Vlade.

U cilju oživljavanja turističke privrede nakon pandemije koronavirusa, Vlada je donijela odluke o privremenom oslobađanju od pribavljanja vize za državljane Jermenije, Kazahstana i Ruske Federacije.

"Privremeno oslobađanje će važiti za period od dana ukidanja privremenih mjera kojima se zabranjuje ulazak stranaca u Crnu Goru i međunarodni saobraćaj do 31. oktobra 2020", saopšteno je iz Vlade.

Vlada usvojila i niz drugih odluka

Usvojila je izmjene i dopune Uredbe o uslovima za odlaganje naplate dospjelih potraživanja, kojom je propisano da se ona nastala u martu, aprilu i maju, čija je naplata odložena za 90 dana od dana dospjeća, plaćaju u 24 jednake rate.

“Imajući u vidu da pravna, fizička lica i preduzetnici, usled novonastale situacije skoro tri mjeseca nijesu obavljali djelatnost za koju su registrovani ili su poslovali u manjem obimu, ocijenjeno je da ta lica nijesu u mogućnosti da dospjele obaveze izmire ni nakon isteka roka od 90 dana”, kazali su iz Vlade.

Iz Vlade su kazali da se Uredbom pruža podrška poreskim obveznicima u cilju prevazilaženja problema u poslovanju nastalih usljed negativnih efekata izazvanih epidemijom zarazne bolesti Covid 19.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojim se bliže uređuje ponašanje stanovništva, poslodavaca i drugih subjekata u određenim situacijama, u skladu sa epidemiloškim indikacijama.

Prijedlogom zakona propisuju se i odgovarajuće mjere, radi sprečavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprečavanja prenošenja u druge zemlje i radi zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

“U skladu sa propisanim pravilima ponašanja, radi dosljedne primjene Zakona, bilo je neophodno propisati vršenje inspekcijskog nadzora od strane inspektora nadležnih za oblasti na koje se te mjere odnose i odgovarajuće prekršajne kazne u slučaju nepoštovanja zakonskih obaveza”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se, imajući u vidu značaj tih mjera po javno zdravlje, propisuje mogućnost izricanja zaštitne mjere zabrana obavljanja djelatnosti za prekršaj kompaniji i preduzetniku u trajanju do šest mjeseci, uz novčanu kaznu.

Vlada je dala saglasnost obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori, koje imaju zaključene ugovore o zakupima, da zakupce oslobode od plaćanja zakupnine na period od 16. marta do 1. juna ove godine.

“Usljed novonastale situacije izazvane pandemijom koronavirusa i mjerama koje je donijelo Nacionalno kordinaciono tijelo, mnoge stomatološke ordinacije, sportski klubovi i mali privredni subjekti su se našli u situaciji da imaju otežano ostvarivanje redovnih mjesečnih primanja”, dodaje se u saopštenju.

Vlada je usvojila Koncesioni akt za realizaciju projekta žičare Kotor-Lovćen.

“Nakon što je prethodni tender za realizaciju projekta žičare Kotor – Lovćen proglašen neuspjelim, jer do naznačenog roka za podnošenje ponuda, 28. februara ove godine, nije pristigla nijedna ponuda, prema sugestiji Vlade pristupilo se izmjeni Koncesionog akta, u smislu povećanja koncesionog područja na stanici Kuk”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma pripremilo novi Koncesioni akt, kojim je obuhvat koncesije proširen tako da granice koncesionog područja, osim lokaliteta za izgradnju terminala Kuk, sada obuhvataju i prostor potreban za smještanje pratećih sadržaja, kao što su parking, ili restorani.

“Ministarstvo je zaduženo da sprovede neophodne aktivnosti na objavljivanju javnog oglasa za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za realizaciju projekta žičare Kotor-Lovćen”, kaže se u saopštenju.

Vlada je utvrdila nacrt izmjena i dopuna Prostorno urbanističkog plana (PUP) Opštine Ulcinj, sa Programom održavanja javne rasprave, u trajanju od 15 radnih dana.

Iz Vlade su naveli da je povod za izradu izmjena i dopuna PUP-a odluka Vlade o davnju u dugoročni zakup zemljišta na lokalitetu Briska Gora, za eksploataciju solarne energije i izgradnju solarnih sistema instalisane snage veće od 200 megavati (MW).

Kako su rekli, cilj izrade Izmjena i dopuna PUP-a je povećanje planiranih kapaciteta za ekspoloataciju solarne energije i obezbeđenje planskih preduslova za realizaciju ugovora o zakupu zemljišta u državnoj svojini.

“Konceptom izmjena i dopuna PUP-a se predlaže povećanje zone za izgradnju solarne elektrane sa 467 ha na 1.019 ha, tj. kapaciteta solarne elektrane sa 118 MW na 262 MW”, navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela odluku o izmjeni i dopuni Statuta Hotelsko turističkog preduzeća „Miločer”.

“Kako bi se utvrdila tržišna vrijednost imovine preduzeća, izvršilo usklađivanja stvarnog stanja sa poslovnom evidencijom i izvršio upis kapitala preduzeća kod CRPS-a, društvo je angažovalo nezavisne licencirane ovlašćene procjenitelje za procjenu materijalne imovine - nekretnina i opreme i procjenu kapitala društva”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je osnovni kapital procijenjen na oko 7,34 miliona EUR, a s obzirom na to da je imovina društva u cjelosti izdata u dugoročni zakup na 42 godine kompaniji Adriatic Properties, tržišna vrijednost nepokretnosti je dobijena kroz primjenu prinosnog pristupa.

“Takođe, uvažavajući svrhu izrade procjene, predmetne nekretnine su posmatrane sa stanovišta zatečenog stanja, bez obzira što u ovom trenutku iste nijesu u svojoj najboljoj upotrebi, već se očekuje maksimiziranje njihove produktivnosti kroz izgradnju i dodatna investiranja od zakupca”, dodaje se u saopštenju.

Vada je donijela uredbu o bližim elementima i metodologiji za određivanje cijena komunalnih usluga.

Iz Vlade su kazali da se njom jasno definiše način i na bazi kojih se troškova mogu utvrđivati cijene komunalnih usluga, čime će biti omogućeno bolje poslovanje komunalnih preduzeća i viši nivo i pouzdanost usluga.

Vlada je usvojila Informaciju o nedostajućim sredstvima za završetak radova na saobraćajnici za potrebe zajedničkog graničnog prelaza ,,Vraćenovići”.
Vlada je zadužila Upravu za saobraćaj da izvrši hitnu nabavku za radove predviđene predmjerom i da plaćanje izvođaču za izvedene radove iz sredstava Kapitalnog budžeta za ovu godinu, do visine 370 hiljada EUR.

Navodi se da je ugovorena vrijednost radova na samom graničnom prelazu oko 1.88 miliona EUR.

“Izgradnja objekta je počela 28. februara ove godine i odvija se u dvije faze – prva faza do 1. Juna ove godine, kada će se stvoriti uslovi da se nakon 90 dana od zatvaranja, omogući međugranični saobraćaj i promet i druga faza do 28. februara sljedeće godine, kada je krajnji rok za završetak radova”, dodaje se u saopštenju.

Vlada je prihvatila informaciju o polaznim osnovama za pregovore sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) za zaključenje kreditnog aranžmana za „Program integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine uz korišćenje višefaznog programskog pristupa”.

U tom kontekstu, Vlada je, kao osnovu za pregovore, prihvatila Nacrt ugovora o zajmu između Crne Gore i IBRD.

Vlada je usvojila Informaciju o izradi pravilnika o primjeni Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga sa predlozima pravilnika.

Vlada je usvojila izvještaj o izvršenoj kontroli izvedenih radova i nivoa uloženih investicija, u skladu sa investicionim programom projekta "Portonovi", za period od 1. januara do 31. decembra prošle godine.

Kako se navodi, ukupan iznos ugovorenih usluga je oko 18,87 miliona EUR.

“Od početka izvođenja radova do 31.decembra 2018. godine ukupan iznos ugovorenih poslova na izradi projektne dokumentacije, revizije projektne dokumentacije, vršenje usluga stručnog nadzora, izvođenja radova i konsultantskih usluga je oko 379,09 miliona EUR bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost (PDV), a zaključno sa 31.decembrom prošle godine 397,96 miliona EUR bez uračunatog PDV-a”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je investitor, saglasno finasijskim iskazima, zaključno sa 31.decembrom prošle godine realizovao iznos od 543,85 miliona EUR sa uračunatim PDV-om.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR