13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Energetska obnova i adaptacija upravne zgrade EPCG

Ekonomija

Comments 0

Energetska obnova i adaptacija upravne zgrade EPCG

Autor: Antena M

  • Viber

EPCG kreće u realizaciju projekta „Energetska obnova i adaptacija upravne zgrade EPCG“ čime će dati pozitivan primjer kompanije koja primjenjuje savremene standarde u oblasti energetske efikasnosti i promoviše trendove smanjenja potrebe za energijom iz konvencionalnih izvora, saopšteno je iz EPCG.

"Prva faza projekta podrazumijeva izgradnju solarne elektrane na krovu i parking prostoru upravne zgrade Kompanije u Nikšiću. Namjera je da se na taj način obezbijedi dio energije za pokrivanje potreba potrošnje u objektu, koji bi u prvoj godini korišćenja, prema rezultatima proračuna potencijalno proizvedene električne energije, bio dovoljan za pokrivanje oko 40 odsto godišnjih energetskih potreba. Instalacijom preko 1.000 komada solarnih panela uz primjenu i ostalih mjera energetske efikasnosti, predviđenih projektom „Energetska obnova i adaptacija upravne zgrade EPCG“ dobiće se energetski neutralan objekat", piše u saopštenju.

Kako je navedeno, energetski dio projekta obuhvata i toplotnu izolaciju spoljašnjih zidova, zamjenu fasadne bravarije, toplotnu i hidroizolaciju krova, ugradnja savremenog sistema grijanja i klimatizacije, te zamjenu postojećih rasvjetnih tijela LED svjetiljkama.

"Realizacijom svih ovih poslova potrebe za energijom u upravnoj zgradi će se znatno smanjiti, a proizvodnja električne energije iz solarne elektrane na krovu i parkingu upravne zgrade EPCG, u tom slučaju, pokrivaće i do 97 odsto ukupnih potreba za energijom. Takodje, planom je na parking prostoru  predvidjena i izgradnja četiri punjača  za električne automobile kao naredni korak u modernizaciji voznog parka Elektroprivrede.

Poboljšanje performansi objekta i pozitivni efekti energetske obnove upravne zgrade EPCG, stare preko 60 godina, pored finansijskih benefita, ogledaće se i u smanjenju emisije CO2  od, čak, 1288 tona na godišnjem nivou", piše u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR