7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prihod i profit Mercator Grupe u porastu u prvom kvartalu godine

Ekonomija

Comments 0

Prihod i profit Mercator Grupe u porastu u prvom kvartalu godine

Autor: Antena M

  • Viber

Prihodi od prodaje Mercator Grupe u prva tri mjeseca 2020. godine porasli su za 10,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosili su više od 530 miliona eura, saopšteno je iz te kompanije.

Kako je navedeno, u ovom periodu, Mercator grupa je zabilježila 14,1 odsto veći prihod od prodaje u trgovini na malo, a njegova normalizovana EBITDA porasla je za 11,1 odsto. Mercator Grupa je prvi kvartal 2020. završila sa neto dobiti od 1,1 miliona eura, što je za 4,8 miliona eura više u odnosu na isti period prošle godine.

Predsjednik Uprave Mercator Grupe Tomislav Čizmić naglasio je: "Pozitivni trendovi poslovanja, kako u pogledu prihoda, tako i EBITDA i dobiti,  rezultat su uspješne primjene strategije diferencijacije poslovanja i svih 125 inicijativa operativnog plana za efikasno poslovanje na svim tržištima Grupe. Samo blagovremena i odgovorna priprema za promijenjenu situaciju u vrijeme proglašenja epidemije, omogućila je Mercator Grupi da nastavi pozitivne trendove u  poslovanju. Danas je Mercator konkurentna kompanija integrisana u lokalno tržište, što su kupci takođe prepoznali, a dokazuje i rast tržišnih učešća na svim tržištima poslovanja Grupe."

Kako je navedeno, bez obzira na poslovanje tokom krize, Mercator je nastavio sa svim aktivnostima koje su ključne za dalji i dugoročni uspješan razvoj Grupe, pri čemu je nastavljen projekat izgradnje logističkog centra u Ljubljani.

"Takođe, kompanija je nastavila sa širenjem i obnavljanjem svoje poslovne mreže.  Za dalji razvoj i novi investicioni ciklus Mercatora, važno je da se uspješno završi  prenos akcija Mercatora na Fortenova Grupu i na taj način osigura stabilnog vlasnika koji će podržati Mercatorov budući razvoj.
 
Mercator Grupa je za vrijeme trajanja krize COVID-19 dokazala da je društveno odgovorna kompanija. Odmah nakon proglašenja pandemije, sprovela je niz  društveno odgovornih aktivnosti. Između ostalog, Mercator je obezbijedio 30 tona hrane i higijenskih sredstava Crvenom krstu i Slovenskom Caritasu, obezbijedio slatkiše i grickalice za sve punktove COVID-19 u Sloveniji, pomogao predstavnicima Civilne zaštite u Sloveniji, kao i zaposlenima u najugroženijim domovima za starije. Kompanija Mercator-CG je donirala Crvenom krstu Crne Gore 10 tona hrane, kao i lunch pakete za volontere u 19 opština. Takođe je obezbijedila novčana sredstva za nabavku respiratora", navodi se u saopštenju.

"Postaje očigledno da je kompetencija za upravljanje raznim tehnološkim, komunikacijskim i prodajnim kanalima u maloprodaji postala ključni segment uspjeha. Ovo je jedno od najvažnijih otkrića koje je kriza potvrdila", dodao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercator Grupe.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR