23 °

max 33 ° / min 22 °

Subota

15.08.

33° / 22°

Nedjelja

16.08.

32° / 23°

Ponedjeljak

17.08.

33° / 22°

Utorak

18.08.

34° / 22°

Srijeda

19.08.

32° / 22°

Četvrtak

20.08.

31° / 22°

Petak

21.08.

33° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada: Osnaženi izvori finansiranja lokalnih samouprava

Ekonomija

Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada: Osnaženi izvori finansiranja lokalnih samouprava

U skladu sa principima Povelje EU o lokalnim samoupravama da su lokalne vlasti jedan od osnovnih temelja svakog demokratskog društva, Vlada u kontinuitetu ulaže napore da osnaži izvore finansiranja lokalnih samouprava, saopšteno je iz Vlade.

''Na taj način želimo da osnažimo pravo građana da učestvuju u vođenju javnih poslova, a najneposredniji način za ostvarenje toga prava je upravo na lokalnom nivou.

Zbog toga su od vitalnog značaja za cijelo društvo odgovorne lokalne samouprave koje treba da osiguraju upravu koja će biti i efikasna i bliska građanima.

Da bi lokalne samouprave mogle da ispune ove zadatke, neophodno je da imaju stabilne izvore finansiranja.

Imajući sve ovo u vidu, Vlada je inicirala izmjene zakona i donijela cijeli set odluka kojima su se značajno unaprijedili prihodi lokalnih samouprava'', podsjetili su iz Vlade.

Kako su naveli, rezultati ovih napora nijesu izostali.

Prihodi lokalnih samouprava su u 2019. dostigli najveći nivo u posljednjih deset godina i ostvareni su u iznosu od 341 miliona eura što je 53,2 miliona eura više u odnosu na 2018.

Crnogorske opštine nakon deset godina redovno su izmirile sve poreze i doprinose na zarade zaposlenih za prošlu godinu.

Novim odredbama Zakona o finansiranju lokalne samouprave je u prvoj godini primjene imao očekivane pozitivne efekte na budžete lokalnih samouprava, dodaju u saopštenju.

''Prihodi od poreza na dohodak fizičkih lica usljed povećanja procenta ustupanja opštinama Sjevernog i Središnjeg regiona u 2019. povećani su za 16,05 miliona eura u odnosu na 2018.

Zakonom o Prijestonici donesenim prije tri godine našoj Prijestonici su obezbijeđeni prihodi koji su joj pripadali, na bazi kojih se realizuju brojni projekti od značaja i za Prijestonicu i za našu istorijsku baštinu.

Opštini Pljevlja je Odlukom Vlade, u skladu sa Zakonom o životnoj sredini, omogućeno da po osnovu ekološke naknade prihoduje oko 2,5 miliona eura.

Novim odredbama Zakona o finansiranju upravljanja vodama propisana je znatno pravednija raspodjela naknada opštinama na ime korišćenja akumulacija. Opština Nikšić će po ovom osnovu ostvariti godišnje prihode od oko dva miliona eura, a prihodovaće i opštine Plužine i Pljevlja'', navode iz Vlade.

Ovom spektru važnih zakonskih rješenja i odluka, sigurni su da će se brzo pridružiti i efekat koncesija za aerodrome Podgorica i Tivat.

''Planovi, očekivanja i najave ukazuju da bi, pored ostalih prihoda, mogla da se ostvari jednokratna koncesiona naknada od 100 miliona eura. Po Zakonu, pripadajući dio od te naplaćene koncesione naknade pripašće Glavnom Gradu i opštini Tivat. Svakako, povećana avio dostupnost, značajne investicije, unapređenje kapaciteta, kvaliteta usluga, kao i brojne nove usluge, značiće i nove, dodatne prihode za lokalne samouprave i brojna nova kvalitetna radna mjesta'',, zaključeno je u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR