10 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Golubović: Siguran sam da će CG biti među državama čije će se ekonomije vrlo brzo oporaviti

Ekonomija

Comments 0

Golubović: Siguran sam da će CG biti među državama čije će se ekonomije vrlo brzo oporaviti

Autor: Antena M

  • Viber

Kvalitetne političke relacije Crne Gore i Ukrajine potrebno je da prate intenzivniji ekonomski odnosi, ocijenjeno je tokom online sastanka predsjednika Privredne komore Crne Gore Vlastimira Golubovića i Trgovinsko industrijske komore Ukrajine Gennadiya Chyzhykova, saopšteno je iz PKCG.

"U radu sastanka učestvovali su ambasadorka Crne Gore u Ukrajini Dragica Ponorac i otpravnica poslova u Ambasadi Ukrajine u našoj državi Nataliia Fialka.

Prostor za jačanje saradnje sagovornici prepoznaju naročito u turizmu, prehrambenoj industriji, logistici, trgovini.

Tokom 2018. godine Crna Gora i Ukrajina su razmijenile roba u vrijednosti od 10,2 miliona eura. Uvoz je iznosio 10,1 milion eura, a izvoz iznosio 0,1 milion eura", piše u saopštenju.

"U posljednjih 10 godina robna razmjena Crne Gore i Ukrajine je na istom nivou, što ukazuje na činjenicu da ne koristimo sve raspoložive mehanizme za unapređenje ekonomske saradnje dvije zemlje. Zato smo danas ovdje da razmotrimo kako možemo doprinijeti kvalitetnijim privrednim relacijama u neposrednoj budućnosti", ocijenio je Chyzhykov.

Predsjednik Komore Ukrajine je predložio skoru posjetu crnogorske delegacije Kijevu i organizovanje poslovnog foruma koji bi doprinio povezivanju privrednika dvije države.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović je sa zadovoljstvom prihvatio poziv, uz ocjenu da će konkretan datum biti razmotren u kontekstu epidemiološke situacije. Predstavnike Komore i ukrajinskih kompanija pozvao je da učestvuju u radu Međunarodne konferencije o ekonomiji koja bi trebalo da se održi sredinom decembra, ocijenivši da je to odlična prilika za uspostavljanje bilateralnih i multilateralnih poslovnih veza.

"Golubović je predstavio sagovornicima makroekonomske pokazatelje Crne Gore od obnove nezavisnosti do izbijanja korona krize," koji ukazuju na intenzivan razvoj ostvaren u navedenom periodu. Pandemija je, međutim, privremeno zaustavila napredovanje na tom putu i ukazala na preveliko oslanjanje ekonomije na ranjivi sektor usluga, prije svega na turizam. Zato je, navodi Golubović, neophodno raditi na diverzifikaciji ekonomije i razvoj zasnivati na oblastima prepoznatim u Strategiji pametne specijalizacije - održivoj poljoprivredi, održivom turizmu, održivoj industriji sa naglaskom na energetiku, te informaciono komunikacionim tehnologijama", piše u saopštenju.

Socio-ekonomski paketi mjera podrške ekonomiji, prema njegovoj ocjeni, pravovremeno su donijeti i doprinijeli su očuvanju ekonomske supstance.

"Siguran sam da će Crna Gora biti među državama čije će se ekonomije vrlo brzo oporaviti od krize uzrokovane pandemijom Covid-19", naglasio je Golubović.

On je istakao da naša država ima veoma povoljan investicioni i poslovni ambijent, a dokaz tome su strane direktne investicije, čija bruto vrijednost, od obnove nezavisnosti, iznosi 11 milijardi eura (u posljednje tri godine dvije milijarde eura). Od 2008. godine, iz Ukrajine je u našu ekonomiju investirano 42 miliona eura.

Golubović je posebno istakao na značajan doprinos ukrajinskih gostiju rekordnim rezultatima koje je bilježio crnogorski turizam posljednjih godina.

"Ove godine je tokom perioda januar - jun u Crnoj Gori boravilo dvije hiljade turista, a u julu i avgustu 25.000. Očekujemo u septembru da će ih doći dodatnih 10.000 turista. Time ćemo, uzimajući u obzir okolonosti, ostvariti zadovoljavajući rezultat, a to je da će našu državu posjetiti 55 odsto ukrajinskih gostiju u odnosu na 2019. godinu", kazao je predsjednik Komore.

Predsjednik Komore Ukrajine je u superlativima govorio o ljepoti naše zemlje.

"Crna Gora je jedna od najljepših zemalja i ljetos sam imao priliku da se uvjerim u to. Poslije boravka u vašoj zemlji, želim da joj se iznova vraćam", kazao je Chyzhykov.

Ambasadorka Crne Gore u Ukrajini Dragica Ponorac ukazala je da bi najavljeni poslovni forum bio odlična prilika da se predstave konkretni projekti u čijoj realizaciji mogu da učestvuju privrednici dvije države. Ona je istakla značajno interesovanje privrednika Ukrajine za mogućnosti poslovne saradnje sa kolegama iz Crne Gore.

Otpravnica poslova u Ambasadi Ukrajine u našoj državi Nataliia Fialka kazala je da saradnja u oblasti turizma ne treba da se ograniči samo na razmjenu gostiju, već i da obuhvati ulaganje u razvoj turističke infrastrukture. S tim u vezi, pomenula je realizaciju izgradnje hotela sa pet zvjezdica u Baru, iza čega stoji ukrajinski Liko Soho Group. Taj projekat, vrijedan 150 miliona eura, obezbijediće otvaranje više od 1000 novih radnih mjesta, navela je ona.

"Turizam zahtijeva dobru avio-konekciju između naše dvije države. Zajednički je interes da utičemo na aviokompanije da održe uspostavljene linije između Crne Gore i Ukrajine otvorenim tokom cijele godine", naglasila je Fiialka.

Takođe je predložila da komore iskoriste svoj uticaj kod donosilaca odluka kako bi se uspostavila Mješovita komisija dvije države, te i na taj način doprinijelo razvoju ekonomskih relacija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR