15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koordinacioni tim za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu zasijedao u Andrijevici

Ekonomija

Comments 0

Koordinacioni tim za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu zasijedao u Andrijevici

Autor: Antena M

  • Viber

Kordinacioni tim za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu, u punom sastavu, održao je novu sjednicu u Andrijevici.

Osim tema iz redovnih aktivnosti na planu zaštite šuma i suzbijanje nelegalnih aktivnosti, na sjednici su razmatrane mogućnosti za prevazilaženje situacije u vezi sa blokadom korišćenja šuma od građana na prostoru područnih jedinica Andrijevica i Plav, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. 

Takođe, razgovarano je i sa predstavnicima zainteresovanih građana.

"Na sjednici Koordinacionog tima koji čine predstavnici svih nadležnih institucija, jednoglasno je konstatovano da je potrebno nastaviti još snažnije, koordinisano i uz partnerske aktivnosti nadležnih organa i građana, unapređenje gazdovanja šumskim bogatstvom.

Ocijenjeno je da transparentan pristup rješavanju problema, uz poštovanje prava javnosti da zna, nema alternativu. U tom pravcu, ističemo da su sve činjenice i okolnosti vezane za gazdovanje šumama dostupne javnosti.

Podsjećamo da su izvještaji sa svih 14 prethodnih sjednica Kordinacionog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu, javno dostupni na web portalu http://mpr.gov.me i da su široj javnosti bili dostupni i putem medija i društvenih mreža.

Takođe istaknuto je, da su svi ugovori o korišćenju šuma javno dostupni na portalu nadležnog organa Uprave za šume (http://upravazasume.me/)", navode iz MPRR-a. 

Konstatovano je i da je Vlada na sjednici od 27.02.2020. prihvatajući Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprečavanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu za period 2019-2021. godine, za 2019. godinu, pozvala tužilaštvo da predmete iz oblasti šumarstva stavi u svoje prioritete.

"Kada je riječ o problemima u gazdovanju šumama na području ove dvije opštine, podsjećamo da se Kordinacioni tim u prošloj godini, na dvije sjednice (8. jun i 20. septembar), bavio problematikom bespravnih sječa u Andrijevici (GJ “Gradišnica –Jelovica). Sve prijave su proslijeđene nadležnim organima na postupanje. Ukazujemo da je zbog propusta u radu nadležnih službi podnijeto više prijava od strane direktora Uprave za šume, CB Berane i Šumarske inspekcije. Sa problemima u gazdovanju šumama u opštini Plav nadležni organi i javnost su upoznati nakon sjednice koordinacionog tima održane 15. jula ove godine, nakon čega su podnešene i prijave protiv odgovornih lica", navodi se u saopštenju. 

Imajući u vidu povećan interes javnosti za način na koji se gazduje šumama, dr Milosav Anđelić, državni sekretar za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju, koji predsjedava Kordinacionim timom, nakon sastanka imao je i susret sa predstavnicima zainteresovanih građana sa kojima je razgovarao o svim spornim pitanjima.

Dogovoreno je da se formiraju dvije komisije i to: Komisije koja će napraviti informaciju o realizaciji koncesionih ugovora na području opština Andrijevica i Plav i Komisije koja će utvrditi stranje na terenu u PJ Plav GJ Babina gora i to u odjeljenjima br. 51 i 34.

Dogovoreno je da podrška komisiji na terenu bude predstavnik grupe građana Esad Barjaktarević iz Plava.

Prioritet u zajedničkom djelovanju nadležnih institucija i u narednom periodu treba da bude rad na terenu, kako bi se uspješno nastavile aktivnosti na reformi šumarskog sektora i očuvanju i održivom korišćenju šumskog blaga Crne Gore, navode iz Ministarstva. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR