14 °

max 14 ° / min 9 °

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Korona povećala nezaposlenost i neaktivnost stanovništva

Ekonomija

Comments 0

Korona povećala nezaposlenost i neaktivnost stanovništva

Izvor: Dnevne novine

Autor: Antena M

  • Viber

Pandemija koronavirusa smanjila je zaposlenost 8,6 odsto, povećala neaktivnost 10,5 odsto, ali nije statistički značajnije uticala na povećanje broja umrlih, pokazao je projekat Monstata pod nazivom Kreiranje podsistema zvanične statistike za potrebe istraživanja pandemije Covid-19.

Direktorica Monstata, Gordana Radojević, je kazala da je istraživanje pokazalo da je pod uticajem Covida-19 u drugom kvartalu ove godine smanjena zaposlenost 8,6 odsto, ali je povećana i neaktivnost stanovništva 10,5 odsto uslijed nemogućnosti traženje posla zbog mjera koje su uticale na smanjenje obima aktivnosti ili zabranu obavljanja određenih djelatnosti.

“Ekonomska aktivnost mlade populacije, od 15 do 24 godine, značajnije je pogođena Covidom-19, jer se broj zaposlenih te starosne dobi u drugom kvartalu smanjio 34,3 odsto”, rekla je Radojević za Dnevne novine.

Istraživanje je, prema njenim riječima, pokazalo i da je ekonomska aktivnost žena ugroženija pandemijom u odnosu na muškarce u pogledu razloga i dužine odsutnosti sa posla.

“Takođe, važan doprinos projekta je i taj da su podaci o broju umrlih, potom zaposlenih i nezaposlenih, primjenom međunarodno preporučenih metodoloških standarda prikazani na sedmičnom nivou”, navela je Radojević.

Na taj način je, kako je dodala, omogućeno utvrđivanje statistički značajnih razlika po sedmicama u ovoj godini u odnosu na petogodišnji prosjek za period od 2015. do prošle godine.

“Istraživanje je pokazalo da ne postoji statistički značajan uticaj Covida-19 na povećanje broja umrlih u prvih 26 sedmica ove godine u odnosu na prosjek u periodu od 2015. do prošle”, saopštila je Radojević.

Ona je dodala da statistički značajan uticaj Covida-19 postoji u smanjenju broja zaposlenog i povećanju neaktivnog stanovništva, posmatrano od 12 do 26. sedmice ove godine.

Radojević je saopštila da je projekat, koji se realizuje od 15. juna, stvorio pouzdane statističke indikatore koji će doprinijeti jasnom razumijevanju pandemije, ostvario postavljene ciljeve i kroz multidisciplinarno naučno-istraživačko partnerstvo, korišćenjem različitih naučnih metoda, osvijetlio važne zdravstvene i ekonomske aspekte Covida-19.

Projekat realizuje Monstat u saradnji sa licenciranim naučnoistraživačkim institucijama iz Crne Gore kao što su Institut za javno zdravlje, Klinički centari Institut za strateške studije i projekcije.

Projekat je finansiralo Ministarstvo nauke sa 25 hiljada EUR, dok je Uprava za statisku obezbijedila kofinansiranje u iznosu od tri hiljade.

Radojević je kazala da je proizveden i analiziran set indikatora relevantnih za razumijevanje uticaja Covida-19 na društvenoekonomska kretanja u Crnoj Gori.

“Ojačani su istraživački kapaciteti partnerskih institucija kroz realizaciju obuka namijenjenih korišćenju savremenim softverskih paketa za obradu i analizu podataka, kao i metodologiji za prepoznavnje pogrešne interpretacije i zloupotrebe zvanične statistike u analizama uticaja Covida-19 na društveno-ekonomska kretanja”, rekla je Radojević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR