19 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

19° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
URA: Nova vlast da uspostavi dogovor na nacionalnom nivou o učešću domaćih proizvoda

Ekonomija

Comments 0

URA: Nova vlast da uspostavi dogovor na nacionalnom nivou o učešću domaćih proizvoda

Autor: Antena M

  • Viber

,,U prvih devet mjeseci ove godine imali smo pad u trgovini od 18,3 odsto u odnosu na prošlu godinu. U septembru u prehrambenom sektoru čak 20,6 odsto, što je dovelo do pada zaposlenih od 10,3 odsto. U ovom periodu trgovine zapošljavaju 35780 radnika. Izvoz nam je uz to pao 15,3 odsto”, saopštio je Miodrag Đuranović, član Glavnog odbora Građanskog odbora URA.

Prema njegovim riječima, takvi alarmantni podaci nas dovode do jedinog mogućeg rješenja za opstanak crnogorske privrede i domaćih proizvođača – bolje saradnje između maloprodajnih objekata i proizvođača, kao i znatno većeg prostora na policama.

,,U Crnoj Gori se proizvodi odlično voće i povrće, kvalitetni mesni i suhomesnati proizvodi, vrhunska vina, piva, vode, jogurti, sirevi i moraju biti dostupni potrošačima koji u mnogim istraživanjima ističu nedovoljno prisustvo domaćih proizvoda u trgovinama”, ističe Đuranović.

On predlaže da nova vlast uspostavi dogovor na nacionalnom nivou koji će podrazumijevati procentualno učešće domaćih proizvoda u okviru kategorija, kao i da ono ne može biti ispod 50 odsto.

,,Predlažemo i da u svim objektima budu istaknuti domaći proizvodi sekundarnim pozicijama, promocijama i akcijama. Od izuzetne je važnosti da maloprodajni sektor prepozna značaj saradnje sa domaćim proizvođačima i da nađe načina da isforsira domaće proizvode. Osim toga, treba i da u što kraćem roku platiti robu, da bi dobavljači mogli da opstanu. Akcije tipa Kupujmo domaće su dale rezultate i trebalo bi da budu konstantno praktikovane. Nemjerljiv je značaj domaćeg proizvoda sa svih aspekata. Zato treba da uradimo sve u ovom teškom periodu uzrokovanom pandemijom virusa COVID19 i međusobno se pomognemo da bismo opstali”, zaključio je Đuranović. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR