15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ugostitelji pisali Krivokapiću: Traže nastavak subvencija, smanjenje PDV-a…

Ekonomija

Comments 1

Ugostitelji pisali Krivokapiću: Traže nastavak subvencija, smanjenje PDV-a…

Izvor: Dnevne novine

Autor: Antena M

  • Viber

Udruženje ugostitelja Crne Gore obratilo se juče pismom premijeru Zdravku Krivokapiću u kojem predlažu, kako su naveli, “niz prijedloga za novu Vladu, očekujući da hitno budu razmotreni”, a u cilju obezbjeđenja fukncionisanja privredne djelatnosti i zadržavanja radnih mjesta zaposlenih u ugostiteljstvu Crne Gore.

“Mi smo Vaši partneri za očuvanje javnog zdravlja, što mora biti prioritet, ali i mi i Vi moramo da brinemo za ekonomsko zdravlje naših zaposlenih, njihovih porodica i naših poslovnih partnera koji posluju u Crnoj Gori, koje je, vidjećete, nepovratno isprepletano sa javnim zdravljem. Zajednički cilj bi morao da bude da pokušamo održati privrednu djelatnost i izvore prihoda, i sačuvati ukupno zdravlje nacije (i mentalno), uz minimalan rizik od zaraze” ističe se, između ostalog, u dopisu ugostitelja.

Crnogorski epidemiolozi su više puta rekli da ne bi trebalo zatvarati djelatnosti kad bi se svi pridržavali mjera, podsjetili su ugostitelji naglasivši da su shvatili poruku i da su svi na istom zadatku, odnosno da podržavaju i zahtijevaju drastično i neselektivno kažnjavanje svih ugostitelja koji se ne pridržavaju mjera.

Zaključno sa novembrom su, kažu, imali subvencije koje je prethodna vlada obezbijedila i napominju da od 1. decembra nema nikakvih ekonomskih mjera niti subvencija za ugrožene djelatnosti. Zato je neophodno, smatraju ugostitelji, da se urgentno reaguje.

Da ne bi došli u situaciju otpuštanja zaposlenih, oni predlažu da Vlada hitno razmotri usvajanje reprograma obaveza koje dospijevaju u narednih 12 mjeseci na pet godina parafiskalnih nameta, struje, vode i komunalija, zatim ostalih troškova koji nastaju prema državi i lokalnim vlastima i sniženje stope PDV-a na sve njihove usluge na sedam odsto koje će trajati najmanje 24 mjeseca.

Ugostitelji predlažu i subvencionisanje minimalnog ličnog dohotka sa svim porezima i doprinosima od 222 eura dok traju mjere kao i reprogam razlike poreza i doprinosa do punog ličnog dohotka kojeg daju poslodavci na pet godina, te subvencije za struju i vodu u visini od 50 odsto u narednih pola godine sa početkom od 01.12.2020. godine.

On nove Vlade traže i da obezbijedi refundaciju cjelokupnog iznosa zakupa, struje, vode i komunalija kod svakog zakupodavca, za period u kom su njihova preduzeća bila zatvorena, te obustavu svih prinudnih naplata koja su pokrenute od državnih organa i kompanija u većinskom vlasništvu države i lokalnih samouprava (struja, voda, deponija, kanalizacija itd).

Oni traže i obezbjeđivanje beskamatne faktoring linije sa IRF-om kao i pomoć države kod komercijalnih banaka kako bi lakše dolazili do sredstava za nastavak poslovanja, kao i oslobađanje od zakupa za sve one koji rentiraju prostor u državnom vlasništvu ili u vlasništvu lokalne samouprave kao i subvencionisanje od 10 eura po metru kvadratnom poslovnog prostora za sve one koji nijesu pod zakup kod države ili lokalne samouprave u periodu od pola godine.

Ukoliko nova Vlada prihvati predložene mjere koje garantuju preživljavanje ovog za crnogorsku ekonomiju važnog sektora, crnogorski ugostitelji se obavezuju da svako radno mjesto bude očuvano i da budu partner državi u suzbijanju i eliminisanju “rada na crno”, koje je prisutno i u ovoj djelatnosti.

“Naše Udruženje će biti partner državi u svim aktivnostima od javnog interesa. Kako i najnoviji naučni radovi dokazuju (NATURE, “Ranking the effectiveness of worldwide COVID-19 government interventions”), najbitnije mjere za suzbijanje epidemije su zabrana većih i manjih okupljanja, edukacija stanovništva i komunikacija, kao i pomoć i posebna pažnja prema rizičnim grupama, vjerujemo da svi solidarno možemo pomoći da sačuvamo i javno zdravlje i ekonomsku supstancu i da uz strogu primjenu i poštovanje tih mjera možemo iz ove situacije izaći zajedničkim naporom i saradnjom, a ne zatvaranjem djelatnosti koja bitno utiče na ekonomsku supstancu naše države”, poručili su crnogorski ugostitelji.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorka

U pravu ste, tražite. Oni su protiv korupcije i rada "na crno", zato vam moraju obezbijediti da preživite. Ako je mogla stara Vlada da vam obezbijedi subvencije, znači da može i mora i ova.