11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radnici Metalca traže pomoć Vlade

Izvor: Onogošt

Ekonomija

Comments 0

Radnici Metalca traže pomoć Vlade

Izvor: Mina bussines

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Radnici nikšićkog Metalca, koji su mjesecima bez posla i zarada, okupili su se ispred kapije preduzeća i najavili da će od nove Vlade tražiti da pomogne u nalaženju rješenja nakon što je češki vlasnik, firma Termochem zatvorila fabriku.

U Metalcu je, po nalogu uprave, proizvodnja obustavljena 27. decembra prošle godine zbog finansijskih problema Termochema, tako da je 110 radnika ostalo bez primanja.

Jedan od okupljenih radnika, Radisav Bulatović, rekao je da su uzaludna bila obećanja nadležnih iz bivše vlasti i prethodnog predsjednika nikšićke Opštine, kao i da će tražiti razgovor sa predstavnicima nove Vlade kako bi im predočili zahtjeve.

”Od nadležnih u resornim ministarstvima tražićemo isplatu izostalih plata, uplatu doprinosa za dvije-tri godine rada, kao i eventualnu pomoć u pronalaženju novog vlasnika, kako bi se pokušalo pokretanje proizvodnje. Metalac je firma koja se radom i kvalitetom dokazala i na svjetskom tržištu”, rekao je Bulatović.

On je naveo da bi najbolje rješenje bilo kada bi se pronašao odgovoran novi vlasnik koji bi pokrenuo rad u fabrici i isplatio im dugovanja.

U Metalcu je, prema riječima Bulatovića, ostalo 30 radnika kojima su radne knjižice u fabrici, dok je za jedan broj njih, koji su bili angažovani na određeno, potrebno naći rješenje.

On je dodao da su predstavnici radnika razgovarali sa novim predsjednikom nikšićke Opštine, Milutinom Simovićem, koji im je saopštio da se ne može uraditi ništa na rješavanju situacije u Metalcu, jer im to onemogućavaju određena zakonska akta.

Radnici smatraju da je nedopustivo da vlasnik samo nestane i da o njemu niko ništa ne zna, a da pri tom nikave odgovore nijesu dobili od ranije vlasti u Opštini i državi.

Proizvodnja u Metalcu prekinuta je 27. decembra po nalogu uprave, a rok za nastavak rada je više puta odlagan zbog, kako je saopštavano, finansijskih problema matične kuće u Češkoj.

Metalac, na koji je bio stavljen katanac do avgusta 2016. godine, kupila je češka kompanija Termochem.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR