8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CGO, FES, Politikon i CZIP dobili 3.5 miliona eura od EU

Ekonomija

Comments 1

CGO, FES, Politikon i CZIP dobili 3.5 miliona eura od EU

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Evropska unija je dodijelila ukupno 4,250,000 eura podrške za različite aktivnosti u cilju osnaživanja organizacija civilnog društva u Crnoj Gori i njihovog učešća u procesu EU integracija, saopšteno je iz Delegacije EU u Podgorici.

 Cilj podržanih aktivnosti jeste, kako je saopšteno, da osnaži inkluzivno učešće građana u procesima kreiranja javnih politika, kao i da unaprijedi saradnju i dijalog između civilnog društva i vlade.

Kako podsjećaju, nakon dva javna poziva za podnošenje prijedloga projekata i raspisanog međunarodnog tendera, na kraju 2020. godine potpisana su dva ugovora o bespovratnoj finansijskoj podršci (grantovima) i ugovor o uslugama, čije će sprovođenje početi 2021. godine.

 Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa tri organizacije, Frederich-Ebert-Stiftung (FES), Politikon mrežom i Centrom za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), dobili su grant u iznosu od oko 3,5 miliona eura, za projekat pod nazivom “Organizacije civilnog društva u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja javnih politika – projekat M’BASE”.

Kako je saopšteno, u sklopu ovog projekta, oko 2.750.000 eura biće distribuirano u vidu podgrantova za projekte organizacija civilnog društva širom Crne Gore.

Raspodjela podgrantova domaćim organizacijama civilnog društva biće, kako je saopšteno, sprovedena na osnovu objektivnih kriterijuma navedenih u pozivu za podnošenje predloga projekata, i biće nadgledana od strane više aktera, uključujući i Delegaciju EU.

"Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), u partnerstvu sa dvije domaće NVO, NATURA i Institut za medije, dobili su 250.000 eura za drugu fazu Resursnog centra EU za organizacije civilnog društva. Glavni cilj ovog projekta jeste da unaprijedi kapacitet organizacija civilnog drušva da budu proaktivni, agilni i efikasni akteri u društvu, kao i doprinose stvaranju povoljnog ambijenta za razvoj OCD.

 Takođe, EU je obezbijedila 500.000 eura za tehničku pomoć Vladi. Ova sredstva će biti iskorišćena za podršku javnim institucijama (prvenstveno Ministarstvu javne uprave) u cilju unapređenja kvaliteta njihove saradnje sa organizacijama civinog društva. Ugovor će sprovoditi organizacija SOFREGO (Societe Francaise de Realisation, d’Etudes et de Conseil)", navedeno je u saopštenju.

Sredstva su, kako je saopšteno, obezbijeđena iz programa Evropske unije za civilno društvo (Civil Society Facility) i medije, u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći – IPA II. 

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Andrea

Sramota! Uljarevicki 3.5 miliona da rasporedjuje! Pa nije cudo sto je cijeli svijet otisao u tri lijepe..... Veli, pomoc CG 500.000 a CGO 3.5 miliona! Dajte ljudi, neka se neko orobudi vise da se sve srusi jer ovako naprijed ne mozemo!