16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novi EBRD program zelenih kredita za ulaganja u energetsku efikasnost domaćinstava u CG

Ekonomija

Comments 0

Novi EBRD program zelenih kredita za ulaganja u energetsku efikasnost domaćinstava u CG

Autor: Antena M

  • Viber

Instrument za finansiranje zelene ekonomije (GEFF), koji pruža podršku investicijama u energetsku efikasnost crnogorskih domaćinstava, zvanično je pokrenut u Podgorici. Ovaj EBRD program finansiraju Evropska unija i drugi donatori, saopšteno je iz EU Info centra.

"GEFF će kreditirati unaprijeđenje energetske efikasnosti crnogorskih domaćinstva putem partnerskih finansijskih institucija. Crnogorska Komercijalna banka (CKB) prijavila se kao prva partnerska banka u zemlji, sa kreditnom linijom od 2 miliona eura.

Crnogorska domaćinstva moći će da se kreditno zaduže za zelena tehnološka rješenja, kao što su novi prozori sa dvostrukim staklima, visokoefikasni kotlovi i izolacija za stambenog prostora. Ova ulaganja će im pomoći ne samo da postanu energetski efikasniji, već i da smanje emisiju gasova sa efektom staklene bašte i poboljšaju životni standard", navodi se u saopštenju.

Vlasnici kuća koji budu koristili finansiranje u okviru programa takođe će imati pravo da podnesu zahtjev za EU grant koji će pokrivati do 20 procenata njihovih investicija. Kompanijama koje proizvode i instaliraju energetski efikasna riješenja, poput prozora ili kotlova, takođe će biti dostupno finansiranje u okviru programa.

“Povećanje energetske efikasnosti je srž energetske unije EU: ono poboljšava energetsku sigurnost, istovremeno smanjujući emisiju CO2, podstiče inovacije i stvara radna mjesta u energetskom sektoru. Crna Gora se pridružuje ovom važnom naporu, a EU zauzvrat podržava zemlju. Namijenili smo 30 miliona eura za podršku investicijama u energetsku efikasnost na zapadnom Balkanu. Podrška EU, koja se usmjerava putem EBRD-ovog Fonda za zelenu ekonomiju, pomoći će crnogorskim građanima da poboljšaju energetsku efikasnost svojih domova. “ kazao je Herman Špic, šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji EU.

“Drago nam je što se Crna Gora pridružila GEFF porodici i što će crnogorski građani sada imati pristup dobro strukturiranim finansijskim i podsticajnim grantovima za investicije koji će doprinijeti poboljšanju energetske efikasnosti njihovih domova. Jačanje zelene ekonomije ulaganjem u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost jedan je od ključnih prioriteta EBRD-a u Crnoj Gori i srećni smo što zajedno sa EU, Austrijom i drugim donatorima doprinosimo izgradnji zelenije budućnosti u zemlji “, kazao je Jap Sprj , Šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori.

“Drago nam je smo što smo prva banka u Crnoj Gori koja se pridružila GEFF programu i podstakla zeleno kreditiranje u zemlji. Sa EBRD-om kao partnerom, podržaćemo naše klijente podsticajnim kreditnim linijama za ulaganja u energetsku efikasnost u njihovim domovima kako bismo ih učinili isplativijim i udobnijim “, poručio je Pal Kovač, izvršni direktor CKB-a.

Domaćinstva mogu da odaberu tehnologije u koje žele da ulažu pomoću Tehnološkog Selektora, on-line kataloga unaprijed odobrene energetski efikasne opreme dostupne na crnogorskom tržištu. Katalog uključuje proizvode poput toplotne izolacije, dvostruko zastakljenih prozora, kotlova visoke efikasnosti, toplotnih pumpi, solarnih kolektora / solarnih bojlera i fotonaponskih sistema.
    
GEFF Program za zapadni Balkan, koji sprovodi EBRD, vrijedan je 135 miliona eura. Program se sprovodi pod okriljem EU Regionalnog programa energetske efikasnosti za zapadni Balkan, koji finansira EU, a sprovodi se u partnerstvu sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

Program takođe podržavaju Investicioni okvir za zapadni Balkan koji finansira EU, Vlada Republike Austrije i drugi bilateralni donatori za Investicioni okvir za zapadni Balkan.

Druge zemlje zapadnog Balkana već uspješno koriste program. Do sada je oko 7000 domaćinstava poboljšalo svoju energetsku efikasnost projektima koji su doprinijeli smanjenju emisije CO2 za preko 10 000 tona godišnje, što je ekvivalent uklanjanju 6000 automobila sa ulica.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR